Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Mortuus

Blind

Obrazek

Obrazek

Mortuus to przedstawiciele szwedzkiej sceny black metalowej, którzy upodobali sobie granie w średnich oraz wolnych tempach i niechętnie przyśpieszają. Nie ma tutaj kopiowania Darkthrone - nic kultowo nie bzyczy, ale to nic. Słuchałem epkę oraz debiut i stwierdzam, że warto poświęcić tej muzyce swój czas. Chociażby dla opętanych wokali na epce czy zajebistego riffowania na debiucie, który na metal archives ma zajebistą ocenę.

Skład:
J. Kvarnbrink - Bass, Guitars, Vocals (lead) (2003-present) Head of the Demon, Serpent Noir, ex-Shade of Black, ex-Dödfödd, ex-Ofermod, ex-Ondskapt (live)
M. Hinze - Drums, Bass, Vocals (backing) (2003-present) ex-Shade of Black, The Forever Season, ex-Ondskapt, ex-Lepra
▼ Muzycy koncertowi
David Ekevärn - Drums (2014-present) Daemonicus, Hellbound, ex-Ghamorean, ex-Knife in Christ, ex-Apostasy, ex-Those Who Bring the Torture, ex-Shade of Black
Andreas Båtsman - Guitars (2014-present) Faruln, ex-Ghamorean
Dyskografia:
2005 - Mortuus [EP]
2007 - De Contemplanda Morte; De Reverencie Laboribus ac Adorationis
2014 - Grape of the Vine
2017 - Abigor / Nightbringer / Thy Darkened Shade / Mortuus [split]
2018 - Nyctophilia / Dreaming Iblis [split]
2022 - Diablerie

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Mortuus/40564
BC: https://mortuus.bandcamp.com/music
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

The spirit can not die in anything but in Thee
Jeden z moich ulubieńszejszych hordów ze Szwecji, kraju wprost proporcjonalnie dobrego black metalu do poziomu postępactwa tamtejszego speleczenstwa (czy istnieje tu jakaś zależność?). Mistrzowie średnich i wolnych temp przy zachowaniu melodii i nie wpadaniu w doomową nut/d/ę. Szkoda, że tylko dwa pełne albumy tego religijnego grania, ale za to jakie!
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Z trzecią i zarazem najnowszą produkcją możemy obcować, za sprawą W.T.C. Productions, już od czternastego czerwca. To co szwedzcy muzycy zawarli na swoim ostatnim albumie jest kontynuacją koncepcji, jaką obrali kilkanaście lat temu. W porównaniu do poprzedniej Grape Of The Vine brzmienie zostało nieco zagęszczone, strojenie straciło trochę na ostrości, ale za to stało się bardziej ziarniste. Szwedzi z zabójczą upartością trzymają się swojego pomysłu na black metal. Tak więc świeży krążek byłych członków Ondskapt i Ofermod, to 43 minuty mozolnego, a może nawet wręcz, doomowego black metalu, który czasami pojawia się na rynku, lecz odnoszę wrażenie, że tylko incydentalnie. Może to i dobrze, bo zalew tego typu muzyki, niskociśnieniowców mógłby uśpić na wieki, a tak jest miłą odskocznią od agresywniejszych tonów i nie brak mu diabelskości. Jest równie zimny i nieludzki jak jego „kuzyni”.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Szajtan pisze: 2 lata temu W porównaniu do poprzedniej Grape Of The Vine brzmienie zostało nieco zagęszczone, strojenie straciło trochę na ostrości, ale za to stało się bardziej ziarniste.
Weź mi to narysuj, bo chyba straciłem umiejętność czytania ze zrozumieniem i nie ogarniam... A płytka bardzo spoko. Będzie słuchane!
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Tak szczerze, to nie bardzo rozumiem co w powyższym zdaniu jest niezrozumiałego. Ja sobie to od razu wyobraziłem i chociaż zespołu nie znam, to wiem, czym się to prawdopodobnie będzie od siebie różniło ;)
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

DiabelskiDom pisze: 2 lata temu Tak szczerze, to nie bardzo rozumiem co w powyższym zdaniu jest niezrozumiałego.
Często się zdarza, żeby stronienie traciło na ostrości? ;) Ja dobrze rozumiem, co miał @Szajtan na myśli, tylko użył takich słów, że zabawna zbitka z tego wyszła. No i tyle. :)
P.V.S. ;)
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Może Ci się wydawać, że rozumiesz, bo jak ktoś używa takich określeń, to tylko wyobraźnia ogranicza ich interpretację.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

deathwhore pisze: 2 lata temu Może Ci się wydawać, że rozumiesz, bo jak ktoś używa takich określeń, to tylko wyobraźnia ogranicza ich interpretację.
Następny co zjadł pigułkę gwałtu przed zalogowaniem się na forum... ;)
P.V.S. ;)
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Sam nigdy nie próbowałem, ale znam koneserów co bardzo ghb lubią.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict

Ja kiedyś lubiłem czyścić felgi GBL'em.
"Jeżeli black metalowcy są ludźmi, to karaluchy również nimi są"
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

No motyla noga ! Mortuus nie nagrał słabej płyty, więc będzie słuchane jak pojebion. Żadnej promocji, nic, a o jakichś pedalskich kapelach dla rozhisteryzowanych dzieciaków niepewnych swojej płciowości trąbią jak trombocyty. No też... metalowy światek, to jednak dziwny jest.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.