Od początków działalności projektu, czyli od 2016 roku światło dziennie ujrzały 4 albumy, 2 epki, split oraz jeden krótki singiel. Ostatni jak dotąd długograj "Vom schwarzen Schmied" doczekał się dwóch wersji różniących się wokalami oraz produkcją i obecnością instrumentów klawiszowych. Wersja z 2022 roku "Vom schwarzen Schmied - Bergkgesænge" zawiera właściwie wyłącznie śpiewane wokale, natomiast oryginalna wersja z 2021 roku to "standardowa" i regularna wersja albumu.
Odkryłem ten projekt niejako przypadkiem błądząc po różnych kanałach na youtube. Trafiłem na epkę "Des Zwerges Fluch" i właściwie od razu poczułem, że trafiłem na bardzo interesujący i obiecujący zespół. Muzycznie Dauþuz obraca się w dość nieprzesadnie melodyjnym graniu. Jakbym miał doszukiwać się podobieństw do czegokolwiek, to wskazałbym Forteresse, Imperium Dekadenz i Summoning z czasów "Lugburz". Uwielbiam takie granie, więc muszę przyznać, że odkrycie Dauþuz było dla mnie strzałem w dziesiątkę.
Musze też przyznać, że panowie bardzo dbają o estetykę i stronę graficzną swoich wydawnictw. Wydania ich płyt z Amor Fati są po prostu cudne - wszystko w formie digipacków z książeczkami pełnymi historycznych rycin przedstawiających wiele scenek rodzajowych związanych z górnictwem i nie tylko. Ponoć na najwcześniejszych wydawnictwach wykorzystali autentyczne ryciny, natomiast od bodajże albumu "Monvmentvm" korzystają z usług grafika, który w bardzo trafny sposób naśladuje stylistykę prawdziwych grafik z epoki.
Dyskografia:
2016 - In finstrer Teufe
2017 - Die Grubenmähre
2018 - Des Zwerges Fluch [EP]
2019 - Monvmentvm
2020 - Grubenfall 1727 [EP]
2020 - Quintessenz [split]
2020 - Når natten endelig er her [single]
2021 - Vom schwarzen Schmied
2022 - Vom schwarzen Schmied - Bergkgesænge