Neige et Noirceur to enigmatyczny quebecki twór człowieka ukrywającego się pod pseudonimem Zifond. Projekt jest generalnie osadzony w black metalu, ale słychać w muzyce NeN również sporo doomu, ambientu, niekiedy drone, a na nielicznych wydawnictwach również folku.
W ciągu 20 lat istnienia projektu, Zifond wypuścił 9 pełnych albumów, kilka splitów, epek i dwa demka oraz kompilacje. Po szczegóły odsyłam na Metal Archives - generalnie jest tego sporo, więc zachęcam do sprawdzenia.
Od siebie polecam przed wszystkim:
- "La seigneurie des loups" - album od którego poznałem NeN. Wg mnie jeden z najlepszych w dorobku Zifonda - mroczny i przytłaczający, ale z kilkoma folkowymi smaczkami (podobno są to sample ściągnięte od legendarnej, działającej od połowy lat 70tych quebeckiej grupy folkowej La Bottine souriante).
- "Philosophie des arts occultes / Thanatonaut" - genialny składak zawierający Epkę i trwający blisko 20 minut utwór Thanatonaut (swoją drogą "Philosophie des arts occultes" ma strukturę powtarzającą się na kilku innych wydawnictwach Neige et Noirceur: jeden długi 20-30 minutowy utwór obłożony dwoma ambientowo-drone'owymi kompozycjami. "Thanatonaut" to jedna z bardziej doomowych kompozycji NeN.
- "Les ténèbres modernes" - chyba najbardziej surowy i odhumanizowany album NeN, w całości poświęcony Pierwszej Wojnie Światowej.
- "Cantvs Maleficvs" - split z Monarque, znakomity materiał od obydwu projektów. Do posłuchania na youtube:
Ostatnio trzymam się albumu "Verglapolis" poświęconemu burzy lodowej która nawiedziła Amerykę Północną w 1998 roku. Podobają mi się drony na tym krążku

Skład:
Zifond - All instruments, Vocals Esprit Noir, Ossements, ex-Mor Phose
Dyskografia:
2005 - Pour te dire la fin [demo]
2006 - Court séjour au royaume des morts [EP]
2007 - L'abîme des jours, l'écume des nuits [demo]
2008 - Ancien folklore québécois [single]
2009 - Crépuscule hivernal sans fin sur les terres de la guerre
2009 - Thanatonaut [single]
2009 - Philosophie des arts occultes [EP]
2010 - Cantvs Maleficvs [split]
2010 - La seigneurie des loups