Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Skáphe, USA i Islandia

Ryszard

Obrazek

Obrazek

Ponoć grają black metal. Ja słyszę nawiedzony death/black pod Teitanblood wymieszany z noise rockiem i atmosferycznym sludge. :D Przynajmniej na drugim i trzecim wydawnictwie. Oczywiście debiutancki materiał będzie tutaj wyjątkiem. Pomimo psychodelicznej noisowej plątaniny większość przypierdolenia stanowi bardziej organiczne blackowe naparzanie.

Tegoroczna, jedno utworowa EPka składa się z monumentalnego pojedyńczego uderzenia, dwudziestu minut trampoliny muzycznej: jakiegoś bolzerowania, death doomu, I. Triumphant, Sonic Youth i pustynnego rocka :) oczywiście pieczar, piekieł i pentagramów.

Skład:
Alex Poole - Unknown Ars Hmu, Chaos Moon, Entheogen, Krieg, Martröð, Ringar, Adzalaan (live), ex-Esoterica, ex-Lithotome, ex-Troglodytic, ex-In Ruins (live), ex-Coffin, Guðveiki, ex-Manetheren, ex-Benighted in Sodom (live), ex-Dagger Lust (live), ex-Heimnar (live), ex-Triumvir Foul (live)
D.G. - Unknown (2015-present) Martröð, Misþyrming, Naðra, 〇, ex-Abacination
▼ Muzycy koncertowi
B. D. - Bass (2017-present) Krieg, ex-Scorched
S.B. - Guitars (2018-present) Accursed Aeons, Chaos Moon, Entheogen, ex-Esoterica, ex-Lithotome, ex-Soul Reclusion, Ninth Day Sin, ex-Benighted in Sodom, ex-Heimnar, ex-In Ruins, ex-Imbrued Deceit

D.S. - Noise, Synths (2018-?) Bimetal Collector, Cinnabaris, Filth Column, Flysch, Full Metal Confused, Limbs Band, Painted Woman, Purity of Essence, Under Nylon
R - Vocals (2018-?) Adzalaan, Ash Borer, Dagger Lust, Serum Dreg, Triumvir Foul, Urzeit, Uškumgallu, Utzalu, ex-Cerebrate, Filth Column, Pissblood

Dyskografia:
2014 - Skáphe
2016 - Skáphe²
2017 - Untitled [EP]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Sk ... 3540382146
BC: https://skaphe.bandcamp.com/music
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!

Tagi:
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Nowa EP-ka to taki jakby oderwany kawałek z poprzedniego albumu. Rychu lepiej posłuchaj jeszcze raz zanim wydasz osąd o tym Black/Death - Ja tam takiego Deathu jak w wypadku TB w tym nie słyszę, tylko pełen dysonansów francuski Black Metal z atmosferycznymi plamami Ambientu i wyraźnymi wpływami psychodelicznego Noise Rocka, o którym wspominałeś. Nie skrzeczące, a na ostrym pogłosie wokale nie robią z tego zaraz DM-u - Death Metal to przede wszystkim charakterystyczne riffy i growling, których tu brak. Przenoszę do działu BM.
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

:o
Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx

Drugi pełniak przesłuchany. Lubię takie granie ja słyszę również inspiracje Leviathanem. Reszta materiału na pózniej. Dzięki za wstawkę Ryszard.
if you can find it on the internet, it's not underground.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Sorry Rychu, ale skąd mam wiedzieć, że zrobiłeś edycje posta i dodałeś coś nowego — bez wysłania PM-ki. Sam na to nie wpadnę, nie zauważę, dopóki nie pojawi się tam nowy wpis lub nie odwiedzę ponownie danego wątku.

btw. Tego samego dnia, co Ty w Nowościach Wydalniczych, tylko wcześniej też zrobiłem edita nocnego wpisu, by dodać info o nowym Skáphe w najczęściej odwiedzanym wątku Czego Słucham
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

Post był akurat do epoxxa. nie musisz się tłumaczyć. dziękował za temat więc poleciłem kilka innych kapel bo wszystkim wątków nie założę...

Wracając do kapeli. sorry ale z tego co słyszałem i słyszę to nie postawię ich w blacku blacku. Więcej tu pokręconej Grave Miasma i zniekształconego deathowego nakurwu Teitanblood. Z drugiej strony śmiało nazwę to noise albo post rockiem zagranym na pieczarnym brzmieniu i stroju.

Rozumiem także twoje zdanie które, moim zdaniem, w muzyce uzależnione jest od tego czego głównie słuchamy. Bardzo często rozbieżności w percepcji pewnych spraw około muzycznych stawiają mnie w opozycji do twojego osądu. Nie widzę w tym nic złego, tymbardziej osobistego. Dlatego więc dodam że gdy brutaloza formowała się jakieś 40-25 lat temu szuflady stylistyczne były potrzebne i miały sens. XXI wiek jest już inną sprawą a ten zespół jest idealnym przykładem.

Piss & Love

pomyślało się mi coś jeszcze. Instant Classic. Znakomita większość zespołów z ich katalogu nie gra metalu, mimo tego bardzo wiele gra muzykę pokrewną Skáphe, zawierającą podobne, porownywalne elementy. Podobnie atmosferyczny Sludge.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Słucham sobie pierwszego albumu i nie powiem, żeby to była relaksująca muzyka :P

Co do nazwy tematu to Islandia, nie Finlandia, toteż pozwoliłem sobie na edycję :P
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Chwaliłem zanim to się stało modne. No, ale ja nie jestem złotousty, nie mam takiej siły przebicia i nie umiem tak ładnie pisać o muzyce, która w gruncie rzeczy jest po prostu kolejną wariacją na temat ściany dźwięku atakującej uszy słuchacza, z tą różnicą, że wokalista wyje zamiast warczeć, hehe. Dobry, nastrojowy gruz, ale mnie na dłuższą metę nudzi. Natomiast do piwa w parku, kiedy się po nocy wraca z roboty, sprawdza się zajebiście.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Debiut Skáphe z 2014 roku pojawi się latem po raz pierwszy na CD nakładem szacownego Niemca, znaczy się Iron Bonehead Productions. Limit 500 sztuk.

Obrazek
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized

Skaphe mi srogo podlazło i zakupiłem któryś tam materiał ( casus np Haunting Presence- nie kojarzę nawet jaki materiał posiadam bo za mało zmian w tytule ) Utrudnienia wszędzie. Najlepiej wszystko powydawać w tej samej szacie graficznej, pod takim samym tytułem i bez nazw utworów, co tam ułatwiać :D Gruzowisko ale trochę inaczej budynek się zawalił to i gruz nie wala sie tak typowo :D.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Wyszło i Skáphe³.

Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Bardzo dobra. 110% Deathspell Omega i zostało im miejsce na inny stuff.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

pit pisze: 4 lata temu Bardzo dobra. 110% Deathspell Omega i zostało im miejsce na inny stuff.
Tak jest, lecą sobie ich płytki ostatnio dość często u mnie. 3ka, jak i debiut, wchodzą idealnie.

Nakręciłem się BaN 'Disharmonium - Undreamable Abysses" i nadeszła faza na tego typu nawiedzone granie. Skaphe gdzieś tam jeszcze przypomina mi twórczość Wresta....więc rysuje się plan na następne dni także i na Leviathana i Lurker.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

No i co, czekałem na 'Disharmonium..' Francuzów i się doczekałem...Po początkowym zachwycie płytę określiłbym po prostu mianem "dobrej"....A tu?
Im dłużej słucham, tym w większy zachwyt popadam nad tym zespołem ostatnio. Jedynka i trójka to płytki, które kręcą się u mnie w odtwarzaczu wręcz regularnie ...i niszczą.
Jeśli wątki zespołów pokroju wspomnianego BaN mają po kilkanaście stron to widać,że jest popyt na takie granie. Sprawdzajcie jeśli do tej pory tego nie zrobiliście w ogóle lub odhaczyliście sobie Skaphe po jednym odsłuchu.
Bardzo dobre wielowarstwowe kompozycje z niesamowitą, obłędną atmosferą.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE