Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

Mrtvi

TITELITURY rok temu

Obrazek
Borze gęsty, zwierza pełen, jak mi to porezalo mózg! Jakby kto żyletką chlastał mi synapsy - tak się czuję za każdym razem, gdy na salony wjeżdża ostatni album tego Serba; jednoosobowy hord gościa, który spierdolił był na tzw. "Zachód" by tam rozwinąć skrzydła muzyczne i nagrywać awangardowy black metal. A przepis na sukces okazał się bardzo prosty. Chamskie, kaleczące uszy tremola w nieraz bardzo wysokich rejestrach, do tego równie chamska, jednostajna perka waląca cię po łbie jak młot, a do takiego rdzenia dodane trochę ambientu, odrobinę noise'u, jakiś beat podbijający poczucie poschizowania. Momentami czyste linie basu nawiązują do bluesa, no i jest jeszcze czysty wokal chóru, szczególnie w ostatnim rozdziale tej świetnej płyty. Całość tworzy piorunujący efekt, przy którym akces do awangardy BM naszych rodzimych kapel pozostaje tylko deklaratywny. Chcecie czegoś naprawdę poschizowanego w temacie patologicznych jednostek doświadczających alienacji pośród betonowego blokowiska? Wypierdolcie do kosza nudne płyty "Gruzji" oraz te o transseksualistach i posłuchajcie tego serbskiego post BM, a nie doznacie zawodu!

Skład:
Damjan Stefanović - Everything Goddess, Sarah Jezebel Deva, ex-This Addiction, Necropalypse, The Cockrockets

Dyskografia:
2015 - Perpetual Consciousness Nightmare
2017 - Negative Atonal Dissonance
2019 - The Stars Listen to the Forest Breathe, as the Rivers Sing of a Thousand Leaves [demo]
2020 - Machine Gun [single]
2020 - This Is Not Living [single]
2020 - Omniscient Hallucinatory Delusion
2021 - Autology: The Shadow Work

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Mrtvi/3540405163
BC: https://mrtvi.bandcamp.com/music
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vexatus rok temu

Wieczorem będzie słuchane i komentowane!😜
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vexatus rok temu

Myślałem, że to jakiś debiut będzie, ale okazało się, że gość ma kilka pełniaków na koncie... Faktycznie trochę awangardowy ten Black Metal (jeśli to wciąż Black Metal), zdecydowanie nie dla wszystkich. Mnie się bardzo podoba. Całkiem spoko granie - taki dość nieoczywisty Black Metal + dysonanse + Noise + eksperymenty + chory klimat. Super!
TITELITURY pisze: Wypierdolcie do kosza nudne płyty "Gruzji" oraz te o transseksualistach i posłuchajcie tego serbskiego post BM, a nie doznacie zawodu!
Gruzja i inne artystowskie wypierdy to obok tego projektu nawet nie srały...
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł rok temu

Zajebisty kapel. BM pomieszany z lewackim spojrzeniem na muzykę, może nawet natchniony brytyjskimi homoseksualistami I ich podejściem do formy. Taka antytradycyjna muzyka 😁 Nie dla Roberta Winnickiego.
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

'Omniscient Hallucinatory Delusion' to zajebista rzecz.
Jakieś pół roku temu ktoś już wrzucał ten album w polecanki lub w podobne miejsce i przesłuchałem kilkukrotnie. Oryginalne i pokręcone granie z ciężką i jakąś wręcz patologiczną atmosferą mocno siadającą na łeb. Serb przypomina mi tu nieco Terra Tenebrosa bo podobnie jak oni ryje banię że hej.
..A od Gruzji i szczególnie jej debiutu się odpierdolcie bo to zupełnie inne granie i że tak powiem inne priorytety :)
'Od dobrych kilku lat...''napuchną mną drzewa'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł rok temu

brzask pisze:
rok temu
'Omniscient Hallucinatory Delusion' to zajebista rzecz.
Jakieś pół roku temu ktoś już wrzucał ten album w polecanki lub w podobne miejsce i przesłuchałem kilkukrotnie.
brzask pisze:
rok temu
Kozioł pisze:
rok temu
O, przy tym sie zatrzymam... A potem to z wczesniej...
https://mrtvi.bandcamp.com/album/negati ... -obscurity Noc szatana u Ryszarda-Pana!
Ciekawe, zbadałem właśnie

A tu wieczór rozmaitościObrazek

a Debiut Dark Fortress kolegi obok bdb, kojarzy sie trochę z Dissection
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit rok temu

Brzmi bardzo obiecująco. Gruzja przy tym nie stała.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus rok temu

pit pisze:
rok temu
Brzmi bardzo obiecująco. Gruzja przy tym nie stała.
Napisałem wyżej to samo, tylko literUFka mi się wkradła. :)
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY rok temu

No przecież napisałem, że nie stała.
BM pomieszany z lewackim spojrzeniem na muzykę, może nawet natchniony brytyjskimi homoseksualistami I ich podejściem do formy. Taka antytradycyjna muzyka 😁 Nie dla Roberta Winnickiego.
Zdecydowanie powinieneś już odstawić lub przynajmniej ograniczyć narkotyki. Coraz bardziej odklejasz się od rzeczywistości. Radzę z życzliwości jak dobry katolik.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Najnowszy album Serba to 'The ExiZentialist'.
Kontynuuje ciemną, psychodeliczną wędrówkę eksperymentując z muzą której w dalszym ciągu szkieletem jest black metal.. Chora, przedziwna ale i fascynująca to podróż w iście patologicznym klimacie..
'Od dobrych kilku lat...''napuchną mną drzewa'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit rok temu

TITELITURY pisze:
rok temu
BM pomieszany z lewackim spojrzeniem na muzykę, może nawet natchniony brytyjskimi homoseksualistami I ich podejściem do formy. Taka antytradycyjna muzyka 😁 Nie dla Roberta Winnickiego.
Zdecydowanie powinieneś już odstawić lub przynajmniej ograniczyć narkotyki. Coraz bardziej odklejasz się od rzeczywistości. Radzę z życzliwości jak dobry katolik.
Rysiu chyba chciał powiedzieć, że słyszy w tym "filmowe" podejście Coil do kompozycji.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł 11 mies. temu

pit pisze:
rok temu
TITELITURY pisze:
rok temu
Rysiu chyba chciał powiedzieć, że słyszy w tym "filmowe" podejście Coil do kompozycji.
On tego nie zrozumie. Nie ma cycków!

Wróć do „Black Metal”