Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Only Smile

Vexatus rok temu

Obrazek

Only Smile to jednoosobowy rosyjski projekt z gatunku DSBM, który kilka miesięcy temu zadebiutował EPką "Few Words..." zawierająca cztery kawałki. Materiał ukazał się jak do tej pory jedynie w formie cyfrowej za pośrednictwem BC. Nie znam się na tym całym DSBM i właściwie moim zdaniem niewiele zespołów w tym podgatunku ma cokolwiek ciekawego do zaoferowania, dlatego trochę trudno mi porównać ten projekt do innych, żeby opisać choć z grubsza muzykę... Niewiele tutaj blackmetalowej zadziorności, brzmienie nie jest szczególnie ciężkie i Black Metal słychać głównie w części wokali. Słyszę tutaj jakieś echa DSBM, trochę Shoegaze i nawet odrobinę New Wave. Muzyka kojarzy mi się trochę z bardzo mało znanym i zapomnianym rosyjskim projektem Annorkoth, trochę z Hypomanie i z czymś jeszcze, ale nie jestem w stanie sobie tego przypomnieć. Dokładnie taka sama sytuacja z okładką - mam wrażenie, że już ją gdzieś widziałem. Bardzo fajny klimat ma ta EPka, choć to muzyka prosta jak konstrukcja przysłowiowego cepa i właściwie nie ma się czym zachwycać. :) W trzecim kawałku mała niespodziewanka. ;) Mnie EPka bardzo się spodobała i czekam na więcej.

Obrazek

MA: https://www.metal-archives.com/bands/On ... 3540510340
BC: https://onlysmile.bandcamp.com/
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

W tym trzecim kawałku słyszę jakąś ukrytą wiadomość dla ruskich onuc. Podoba mi się.
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vexatus rok temu

Ja tam słyszę "Salę samobójców", ale każdy ma własne uszy i słyszy po swojemu... ;)
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Niezłe, ...nawet przyjemnie się słucha. Słychać inspiracje szwedzkim Lifelover i może trochę amerykańskim Sadness.
Okładka bdb, a 3 kawałek z polską wstawką i ten zamykający najlepsze.
'Od dobrych kilku lat...''napuchną mną drzewa'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'

Wróć do „Black Metal”