Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Profanum

Nathas 9 mies. temu

Obrazek Obrazek
Zielonogórskiego Profanum, jak i osobistości tworzących ten projekt blekmetaluchom myślę przedstawiać nie trzeba, jednak brak tematu o nich na tak zacnym forum jest moim zdaniem grubym nietaktem. Kapela oficjalnie nigdy nie istniała, a jednak wydała trzy długograje i film. Debiut był iście blek metylowym wysrywem wyższych lotów, ze świetnym klimatem. Następne dwie płyty to black metal pozbawiony gitar (tak, da się!), oparty na klawiorach i perkusji, oraz różnorodnie przetworzonych i śpiewanych wokalach. Dla mnie fenomen na skalę lokalną i globalną oraz kult nad kulty. Po tym wyszła jeszcze kompilacja 'Misantropiae Floris' będąca reedycją debiutu, pozbawiona dwóch krótkich instrumentali, za to poprzedzona kilkuminutową owerturą skomponowaną specjalnie na potrzeby tego wydawnictwa. Film 'Intelekt Kollapse' z 2005 roku to temat na osobny poemat, warto się zapoznać. Na tym 'kariera' zespołu się kończy, ale powodów do płaczu i lamentów nie ma - wszak nigdy nie istnieli :>

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Profanum/2335
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 9 mies. temu

Cały czas mam jednak w głowie stare forum, że nie odczułem braku Profanum w wątkach.
Czarna i biała to doskonałe albumy. Totalnie inne, a zarazem z siebie wynikające.
Zaś film to wymaga dobrego nastroju. ;-) Mm, gdy jeszcze był w miarę unikatem, miał być niby limitem. ;-) Ciekawostka podobnie jak i mini.
Czasem wracam, gdy najdzie sentyment, zawsze potem wiele dni nie opuszcza głowy. ;-)
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.

Wróć do „Black Metal”