Amerykański Lamp of Murmuur to jeden z najgłośniejszych hordów surowego black metalu ostatnich lat - obok Black Cilice i Kommodus wręcz chyba najsłynniejszy.
Popularyzator łzawego, melancholijnego wampyric blacku wśród normikowej gawiedzi, początki inspirowane klasykami gatunku z Moonblood i LLN na czele, sporo melodyjek w epickim sosie, limitowane nakłady wyprzedające się na pniu, wytwórnie lecące w chuja, winyle schodzące po 1900 zeta i tak dalej.
Na demosach i debiutanckim Heir of Ecliptical Romanticism raczej nieprzesadnie zaskakujące, choć bardzo udane riffowanie, zaś na krążku numer dwa, Submission and Slavery z okładką czerpiącą co nieco, albo i bardziej, z obrazka zdobiącego Floodland The Sisters of Mercy, niejaki M. (nie mylić z M.) podążył w kierunku gotyckiego rocka i z lekka toksycznych romansów, nagrywając nań kilka sztosiw, w tym cover Christian Death, którego niestety brak na czarnym krążku. Jak wcześniejsze nagrania mi się podobały, tak dwójeczka - uważam - świetna, szczególnie w tych bardziej goth rockowych fragmentach.
Po drodze ukazał się jeszcze między innymi zajebisty split z niejakim Dai-Ichi o uspokajającym tytule Virgin Womb of Eternal Black Terror. Zeszłoroczny splicik z Ebony Pendant właśnie odpaliłem, leci drugi raz, no i co mogę powiedzieć - jest w dechę.
W zasadzie chyba wszystkie nagrania dostępne na bandcampie za tzw. co łaska.
Skład:
M. - Everything Silent Thunder
Dyskografia:
2019 - Thunder Vigil and Ecstasy [demo]
2019 - Melancholy Howls in Ceremonial Penitence [demo]
2019 - Chasing the Path of the Hidden Master [demo]
2020 - Cursed Deambulations of the Nocturnal Entities [demo]
2020 - Revenant Marquis / Lamp of Murmuur [split]
2020 - The Burning Spears of Crimson Agony [demo]
2020 - Heir of Ecliptical Romanticism
2021 - Virgin Womb of Eternal Black Terror [split]
2021 - Remnants of a Bewildered Ache [kompilacja]