Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Nowa EP-ka Nowozelandczyków o tytule Darkness Swallows All ze starymi niepublikowanymi materiałami, nagranymi podczas sesji Doom Cult + cover Bathory, nagrany w 2010 r., z dogranymi przez Impurath sześć lat później nowymi lead wokalizami, ukaże się 16 stycznia 2021 na CD, 12" winylu oraz jako Digital nakładem Regain Records. Poniżej w linku BC dostępny jest już jeden z utworów do odsłuchu.

Tagi:
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Co tam, prukwy? Cisza w temacie, to trzeba odświeżyć. Zwłaszcza, że jest okazja, bo wpadł na placku najlepszy Oktawian August. Gesundrian to idealna symbioza warmetalowych pocisków wymierzonych w potylice chrześcijan, degeneratów i Kusabsów oraz potężnych, właściwie nie będzie przesady jeśli powiem, że death/doom metalowych, masakrujących zwolnień. Cios za ciosem się sypie sowity, już od miażdżącego Cleaved Asunder i wybuchającego tuż po nim Wretched Sons aż po finał w postaci przewykurwistego Beast Atop the Trapezoid i dzikiego zamknięcia pod tytułem Zealot's Poison.

Świetnie siedzi tu wszystko, kompozycje, brzmienie, wokale, gitary, atmosfera, dynamika. No jeden z klejnotów w koronie war metalu, także ze względu na skundlenie z innymi stylami. Na kolana!

Obrazek
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Zespół podzielił się pierwszym przedsmakiem nowego albumu “Inexorable Nexus” w postaci singla “Nexian March” z udziałem gitarzysty Callera Of The Storms z Blasphemy.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Mnie ten nowy singiel narobił smaka. Poczekam, aż wyjdzie nowy pełniak, ale wyczuwam że będzie doskonale. Zespół zasadniczo nigdy nie zawiódł dotąd. Wczoraj pierwsze demko leciało u mnie.

Widział ktoś z Was może "Amongst The Flames Of A Burning God" na cd gdzieś u nas w krajowych distro?
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Wędrowycz pisze: 9 mies. temu Ciężkimi krokami nadciąga koncert pancernej pięści dzieciątka szatan tj. Diocletian. Jak tam, wbija ktoś z Was?
Właśnie nabyłem bilecik. Jak wrócę z urlopu, to rozgrzewam fp Gesundrian na winylu :D

Do tego bardzo jestem ciekaw Venefices, bo jeszcze nie widziałem.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Kürwa! Poleciał sobie po dłuższej przerwie "Gesundrian" i ależ to piękny, srogi, bezlitosny i w chuj ciężki album. Napierdol, zwolnienia i tak na przemian, przy czym jest to nad wyraz czytelne jak na ten rodzaj muzyki. No i bas, który co prawda tylko w niektórych momentach, ale jednak przebija się na pierwszy plan (co zresztą u tej kapeli już na wcześniejszych materiałach też miało miejsce).

Choć już wcześniej bardzo sobie ceniłem ten album, tak teraz z powodu tego jak mną aktualnie pozamiatał dołączył do "Bellum omnium contra omnes" jako moje ulubione dwa albumy Diocletiana.

A tak btw:

Co o tyle może ciekawe, że przecież premiera "Inexorable Nexus" zaplanowana jest na 15.07
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Pewka, że zajebioza. Najlepszy Oktawian August i tyle!

Co do nowej płyty, to w sumie bym przytulił placuszka, ale ostatni album był bardzo słaby jak na nich, to chyba raczej będę celował w jakąś bluzę, bo mi w aktualnym rozmiarze brakuje :) A album to jak posłucham.

Bardziej liczyłem, że może przywiozą ze sobą nowe Heresiarch. Ale może i przywiozą.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Na nowe Heresiarch czekam mocno, niby premiera jutro, ale jakoś wątpię żeby mieli ze sobą, choć kto wie...
Ta paczka o której wyżej pisałem to tylko winyle jak coś.

Co do "Amongst The Flames Of A Burning God" to faktycznie jak na nich słabiej wypadł. Mimo wszystko gdyby mieli ze sobą ten cd i "Darkness Swallows All" to może korzystając z okazji bym sobie uzupełnił.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Zapowiada się zajebisty koncert w Warszawie. Szkoda, że mnie nie będzie. :( Ale życzę wszystkim dobrej zabawy!
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Wędrowycz pisze: 9 mies. temu

Co do "Amongst The Flames Of A Burning God" to faktycznie jak na nich słabiej wypadł.
Najlepsze brzmienie i chyba najmniej przynudzania, lepsza od Gesundrian, który miał ten dół bułowaty i zamulał.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Ale Ty jesteś kontrowersyjny! 🤗
deathwhore
Tormentor

deathwhore

No zawsze lepiej niż lekko przygłuchy.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Ja tam jestem lekko przygłuchy i nie mam z tym problemu ;) jeżeli chodzi o muzykę to dalej wszystko słyszę idealnie, tylko muszę słuchać głośniej niż reszta
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Wędrowycz pisze: 9 mies. temu Ja tam jestem lekko przygłuchy i nie mam z tym problemu ;)
Przy słuchaniu Diocletian to na pewno nie jest problem. :)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Vexatus pisze: 9 mies. temu Przy słuchaniu Diocletian to na pewno nie jest problem. :)
Hue hue, racja :)
Swoją drogą ciekaw jestem mocno jakie brzmienie uda się dziś wycisnąć. Nigdy nie byłem w tym klubie i nie znam zupełnie możliwości. Liczę jednak, że dźwiękowcy podołają i nie zrobią ściany dźwięku bez ładu i składu.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Zrobiłem dzisiaj pierwszy odsłuch nowego albumu. Po tym jednym odsłuchu stwierdzam, że duuuużo lepszy od poprzednika. Bardzo zróżnicowany i dynamiczny. Sporo zwolnień i walcowatego kruszenia szkieletów. Jest pokusa ponownego odsłuchu!
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Nowy album jeszcze mocniej przesuwa się w stronę kultu Ross Bay.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Obrazek
Może ktoś reflektuje na żonobijkę? Hue
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Druga nowość, do jakiej zbierałem się długi czas. Najnowszy pełniak Diocletian, od iluś lat jednej z moich ulubionych kapel w war metalowym poletku. Oczekiwania były wysokie po ostatniej, dość przeciętnym jak na możliwości zespołu pełniaku.
Tym razem jest zdecydowanie lepiej. Faktycznie materiał jest zróżnicowany, jest momentami gęsto jak za czasów "Doom Cult", ale jest też dużo zmian tempa i zwolnień. Brzmienie nieco zamulone, ale dalej słychać wszystko poprawnie. W kwestii samych riffów i ogólnego klimatu mamy tu dużo nienawiści i zła (jakkolwiek trywialnie by to nie zabrzmiało).

Nie jest to może szczytowe osiągnięcie zespołu, ale jak wspomniałem napewno lepsze niż poprzednik. "Inexorable Nexus" to bardzo dobry cios, wart poświęcenia tych trzydziestuparu minut uwagi. Ja wałkuję go drugi raz dziś i nie czuję znużenia, a wręcz mam ochotę na więcej. Liczę że w najbliższych miesiącach fizyczna kopia trafi na półkę, tym bardziej że europejska premiera cd już była ostatnimi dniami.

Jako, że nikt dotąd nie zapodał, to umieszczam poniżej też finalną okładkę:
Obrazek
Odium Humani Generis