Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Casus Belli

Zsamot 6 mies. temu

Obrazek

Kalos kai Agathos Full-length 2000
Sequel of Generations EP 2011
Hell-ios EP 2016

A co tam będę wymyślał: podam za www.darkplanet.pl
https://www.darkplanet.pl/Casus-Belli-K ... 51342.html
Casus Belli to twór powstały w Szczecinie w 1999 roku, który wyrósł na gruzach podziemnej formacji Udertaker. Być może dlatego okres demówkowy już mieli za sobą i postarali się od razu o pełny materiał „Kalos Kai Agathos”. W 2000 roku wydała go powołana chyba specjalnie w tym celu wytwórnia Hellvis, ale okazał się na tyle dobry, że szybko podłapał go Metal Mind wypuszczając nakład na płycie i kasecie.
Więcej m. in.:
https://www.igorgorewicz.pl/muzyka.html

Ja ich poznałem dosyć zabawnie, bo lata temu koleś mi chciał opylić CD w Świnoujściu, ale ja byłem totalnie spłukany, bo byłem u dziewuchy i niestety na takie pomysły nie miałem budżetu. Ale rok później dorwałem to na CD już z Metal Mindu w Katowicach.
Jako, że gust mam eklektyczny, to i pokochałem ten album na pełnej epie. ;-) Pewnie to nic odkrywczego, ale te połączenie klawiszy, klimatu dało efekt hiper strawny. Przynajmniej dla mnie. Do tego rewelacyjna okładka.
Niestety kapeli na żywo nie widziałem, ale że to efemeryczne były sztuki to i nic dziwnego.

A jakby kto chciał poczytać, to tu fajny wywiadzik, starawy, ale myślę że warto.
http://www.masterful-magazine.com/inter ... p?intId=27

Swoją drogą, tozabawne, że o kapeli mi przypomniała Ślubna pokazując klip :

i coś mi świtało, że kojarzę jednego muzyka. ;-)
Sam klip powstał bardziej dla zabawy podobno, ale efekt wyszedł ciekawy.
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 6 mies. temu

Debiut bardzo udany, momentami ze starym Dimmu Bargir się kojarzy. Ciekawie wykorzystane parapety, które głównie mają za zadanie przykryć niezbyt ciekawe granie gitar w tego typu graniu, tu jest jednak nieco inaczej i pozostałe instrumenty grają równie interesująco, choć bez wirtuozerki. Chyba nieco zapomniany hord.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 5 mies. temu

Robili rozróbę na koncercie behemocza bodajże w 2000 roku, jak u nas grał. Że sprzedał ideały prawdziwego black metalu, czy coś w ten deseń. Mam to w domu, ale jakoś nigdy nie poświęciłem więcej uwagi. Może sobie dzisiaj posłucham. U nas, to była kapela kultowa, cały rodzimowierczo - nacjonalistycznay światek gromadził się wokół niej.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 5 mies. temu

Pamiętam ten syf na koncercie, z opisów oczywiście.
A lider C.B. działa w szerokim zakresie, to i rzeczywiście ma ku temu predyspozycje, by ludzi gromadzić.
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.

Wróć do „Black Metal”