Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Ildjarn-Nidhogg

Vexatus 4 mies. temu

Obrazek

Są już na forum tematy Ildjarn i Nidhogg, ale tematu ich kolaboracji jeszcze nie wrzuciłem... Panowie nie za bardzo kombinowali z nazwą i tego potworka nazwali po prostu Ildjarn-Nidhogg. Projekt działał przez kilka lat w połowie lat 90-tych. Pod tym szyldem panowie najpierw nagrali dwie krótkie EPki z muzyką, która właściwie nie różni się niczym od tej wydawanej pod szyldem Ildjarn - prostacki Raw Black Metal. Potem nastąpiła zmiana stylu i nagrali dwa dłuższe materiały przy wykorzystaniu niemal wyłącznie klawiszy. Klawiszowego plumkania nawet da się posłuchać, ale zdecydowanie wolę ich wcześniejsze EPki, szczególnie "Norse", która jest chyba najlepszym materiałem jaki nagrał Vidar.

Obrazek

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Il ... 3540408439
BC: https://ildjarn.bandcamp.com/
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 4 mies. temu

Ha, a już myślałem że jakąś ciekawostkę wyszperałeś, a tu się okazuje że po prostu osobny temat sklepałeś o kolaboracji dwóch panów. Ciekawe czy ponownie praktycznie my dwaj tylko posty tu zasadzimy.
Jeżeli o mnie chodzi, to i ich skromnej dyskografii mogę na piedestał wyciągnąć jeden materiał tj. "Svartfråd" który uważam za naprawdę zajebisty, choć i pozostałe są oczywiście dobre. To podobnie jak sam Ildjarn muzyka na zasadzie albo uwielbiasz, albo uważasz za gówno. Nie ma nic po środku.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vexatus 4 mies. temu

Nie spodziewam się tłumów użyszkodników przekrzykujących się w tym temacie. :D Niestety ciekawostek już raczej nie da się za bardzo znaleźć, bo chyba wszystko co panowie nagrali razem i osobno zostało już wydane.

Bardzo często słucham tych dwóch prymitywnych EPek ze szczególnym uwzględnieniem "Norse", którą uważam za troszkę lepszą od następnej. Te ich klawiszowe materiały nigdy mi się jakoś specjalnie nie podobały, ale akurat dzisiaj ich słuchałem/słucham w ramach przypomnienia - znalazłem je dzisiaj na aukcji na winylach (stare wydania Hearse Records :twisted:) i musiałem sobie przypomnieć co właściwie kupiłem. ;)

Wróć do „Black Metal”