Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Circle of Ouroborus

Vexatus

Obrazek
Circle of Ouroborus to (ś)finski dwuosobowy zespół poruszający się w dość szeroko pojętej stylistyce blackmetalowej i skłonnościami do eksperymentowania. Panowie zdecydowanie nie należą do tych leniwych, ponieważ od momentu powstania projektu w 2004 roku nagrali już ponad 20 płyt i całą masę najróżniejszych pomniejszych materiałów. Nie chce mi się za bardzo rozpisywać na temat muzyki, bo każda ich płyta jest w pewnym sensie nieco inna. Zdecydowanie muzyka nie dla każdego. Zdecydowanie warto dać jej szansę.

Obrazek
Skład:
Atvar - All instruments Black Stench, Elemental, Kêres, Rahu, Venus Star, ex-Prevalent Resistance, ex-Verivala, ex-Vordr, ex-Aorta, ex-Impervious, ex-Karmic Void, Luotteet, ex-Key
Antti Klemi - Vocals, Lyrics Rotten Moon, ex-Mental Terror, Absava, Absolute Key, Void of Autumn

Dyskografia:
2004 - Introitus [demo]
2006 - Auerauege Raa Verduistering [split]
2006 - Shores
2006 - The Knives Beneath [EP]
2006 - Star/Rise [demo]
2007 - Veneration
2007 - Streams
2007 - Night Radiance [demo]
2007 - Can You See the Fire? [split]
2008 - Golden Blood [split]
2008 - Maailma kohoaa [EP]
2009 - Tongue Carvings [split]
2009 - Old Ghosts [kompilacja]
2009 - Tree of Knowledge
2009 - Celebration of Nothingness [demo]
2009 - Islands
2009 - Avain ja veitsi [EP]
2009 - IPSOS [EP]
2009 - Night Radiance [kompilacja]
2010 - Maailma uppoaaaa [EP]
2010 - Hiljaiset sanat
2010 - Circle of Ouroborus / Roman Cross [split]
2010 - Night Radiance pt. 2 [demo]
2010 - Night Radiance pt. 3 [demo]
2010 - MatterEther [EP]
2010 - Ruins of Resurrection [split]
2010 - Cast to the Pits
2010 - Unituli
2011 - Moonflares [split]
2011 - Eleven Fingers
2011 - Armon keitaalla [demo]
2012 - Mullan tuoksu [EP]
2012 - The Lost Entrance of the Just
2012 - Pehmeät kasvot [EP]
2012 - Pohjoinen yksinäisyys (Neljä laulua kylmyydestä ja kummituksista) [EP]
2012 - Sammalkivillä (Neljä laulua kivusta ja kuumuudesta) [EP]
2012 - Split II [split]
2012 - Abrahadabra
2012 - Sisään katsovat seppelesilmät [EP]
2012 - Adamantine Discipline and Laissez-faire Yantra - Promo MMXIII - [kompilacja]
2013 - Maailma kohoaa ja uppoaaaa [kompilacja]
2013 - Rajanveto [EP]
2013 - The Final Egg
2013 - Uskottomien kirkossa [EP]
2013 - Circle of Ouroborus / Cosmic Church [split]
2014 - Kuuhun kahlittu
2014 - Kuninkaan tieltä [demo]
2015 - Alttarimyllyt
2016 - Uskottomien kirkossa / Tarpeeton [kompilacja]
2016 - Kotiinpaluu
2017 - Ruumistähdet
2018 - Cénotaphe / Circle of Ouroborus [split]
2018 - Vangin laulu
2020 - Viimeinen juoksu
2021 - Kiromantia
2022 - Aavikon varjo
2022 - Thurisa
2022 - Autuala
2023 - Lumi vaientaa kysymykset
2023 - Mullan Tuoksu, Pehmeät Kasvot, Sisään Katsovat Seppelesilmät [kompilacja]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ci ... orus/49210
BC: https://heidenshart.bandcamp.com/music
BC: https://hiswounds.bandcamp.com/music
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Oryginalne granie - przede wszystkim za sprawą sporej ilości czystych wokali i ciekawych efektów dźwiękowych w tle.

Najbardziej leży mi kilka ostatnich materiałów gdzie poprawione zostało brzmienie i muza po prostu lepiej płynie.

Traktuję ich jako dobrą odskocznię od typowego bm. Lżejsze gitary, klimat i przestrzeń - w przeciwieństwie np do Keres za którym stoi ten sam typ czyli Atvar, gdzie z grubsza można powiedzieć jechany jest D. Panzerfaust worship made in Fi.

Poza tymi dwoma wyżej warto spradzić też albumy Thurisa, Autuala czy split z Francuzami z Cenotaphe..

Ale.. nie tylko te najnowsze są warte zbadania.... bo wśród gęstwiny starszych dem, epek i innych splitów ukrył się też i diamencik - demo Kuninkaan tieltä gdzie chłopcy zestawili swoje podejście do bm z doomowym klimatem. Po pierwszym kawałku, który jest takim wprowadzeniem z plemiennymi bębnami, wchodzą 2 zajebiście dobre numery - Matoja i Murtunut valo, które rozwalają fiński system:) Szkoda, że tak jak i większość pozostałych dem, to też wydali jedynie na kasecie w małym limicie ...

There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

No jak zobaczyłem, że potrafią wydać dwie, lub nawet trzy pełne płyty w ciągu roku, to odrzuciło. Zazwyczaj jest to gwarantem chujni z grzybnią. Ale z ciekawości sprawdzę. Co na początek?
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

^Ta wyżej z kolorową okładką Viimeinen...+ demko o którym wspomniałem
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Nowa płyta Ajattoman Uni to, jak mówi wokalista, powrót do korzeni oparty w większości na krótszych niż na ostatnich albumach kawałkach.
kataton88
Tormentor

kataton88

Fajne toto.

Zacząłem od uh la la i love you czy jak tam było. Lajtowe klimatowanie, ale takie mocno hymniczne. Momentami bardziej rockowo niż blackowo.
Rzeczywiście oryginalne, mało kto tak gra.

Co do rytmu wydawniczego - też tak mam, że nadmiar wydawnictw włącza mi jakieś światełko pod kopułą. Ale z drugiej strony - jak kapele nie mają wielkich tras promocyjnych, tylko sobie coś tam dłubią po garażach i nie mają nic innego do roboty, a pomysłów sporo - no to czemu nie?
Posłucham jeszcze innych płytek, ale w tej ulala nema nudy. Co przy bardziej klimatujących blackach nieczęsto się zdarza.