Lis
Moderator globalny

Ruïm

Lis

Obrazek

Obrazek

3 tygodnie temu wyszedł debiut Ruïm, projektu Blasphemera który ma rozwijać jego wizję Mayhem. Do tego znalazł jakieś taśmy z zapomnianymi riffami z lat 98-99 i wykorzystuje we wspomnianym. Gra na gitarze, basie i udaje Atille, perkusje oddając CSR, jeśli komuś po pseudonimie przychodzi na myśl francuska scena, to dobrze przychodzi. Mnie się podoba, faktycznie Mayhem tu najwięcej, ze szczyptą południa za sprawą konotacji i lokalizacji, i satanistycznych rytuałów.

Skład:
CSR - Drums Thagirion, Agressor (live), Arkhon Infaustus (live), ex-Darkall Slaves, ex-Death Decline, ex-Gorsed Noctis, ex-Nahbom (live)
Blasphemer - Guitars, Bass, Vocals (2020-present) Aura Noir, Earth Electric, Twilight of the Gods, Vltimas, Mezzerschmitt, ex-Ava Inferi, ex-In Silence, ex-Testimony, ex-Mayhem, ex-Nader Sadek, ex-Gaahls Wyrd (live)

Dyskografia:
2023 - The Triumph (of Night & Fire) [single]
2023 - Black Royal Spiritism - I​.​ O Sino da Igreja

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ru ... 3540522806
BC: https://peaceville.bandcamp.com/music
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Mejhejowcem nie jestem, przesluchalem ten album. Chyba miało czarować klimatem....trzeba przyznać, że troszkę się udało.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Tan jedyny jak do tej pory udostępniony kawałek jak najbardziej daje radę, choć robienie klimatu pod Mayhem z kilometra. Może być z tego całkiem fajny płyt.
Lis
Moderator globalny

Lis

Słucham całej i dobre jest to.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Odszedł z Mayhem, żeby grać pod Mejhem. Ciekawa perspektywa.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

O ile dobrze pamiętam, to odszedł z Mayhem żeby grać romantyczny doom, czy coś w tym stylu. Niech wraca, bo potrzebny jest.
Lis
Moderator globalny

Lis

Aktualizacja. W wywiadzie dla Noise Blasphemer mówi że te odnalezione niewykorzystane riffy które ponoć wykorzystać miał to jednak nie wykorzystał, a posłużyły za inspirację. Ruim ma być trylogią, druga część planowana na 2025 rok, wcześniej ma wyjść dwójka Vltimas. Ja się cieszę że oba projekty będą kontynuowane, bo obie płyty lubię.

Edit. O, widzę że założyłem wątek :)
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Ruim o riffach istniejących bądź nie.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Blasphemer się ewidentnie przez te wszystkie lata z pomysłów jeszcze nie wyprztykał, bo ten album świetnymi riffami stoi. Ewidentnie słychać gęste nawiązania do Chimery i Ordo Ad Chao, ale okazuje się, że udało się choć trochę klimatu tamtych albumów oddać. Świata tym projektem już nie zwojuje, ale fajnie, że to powstało. Po jednym odsłuchu jestem pewien, że będą kolejne.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!