Projekt/ zespół ten jest z ... Australii. A śmiało mógłby anonsować się etykietą z Europy i to tej północnej.
Ale urokiem netu jest odkrywanie takich kapel, które mi mocno umykały, tymczasem, jak już zacznę słuchać - uzależniają.
Dyskografia robi wrażenie. Od 2007 sukcesywnie wydając kolejne pozycje.
Cholernie mi się podoba ich szata graficzna. Mocno specyficzna, nieoczywista.
Mam ogromną słabość do tego typu projektów...
Pewnie to nic odkrywczego, ale od czasu poznania projektów typu Summoning, Limbonic Art to połączenie blacku (często bardziej klimatu) i swoiście rozumianych jako "kosmiczne" klawiszy daje mi często ogromną frajdę. Pewnie powinienem z tego wyrosnąć, ale cholernie dobrze się tego słucha, a moja słabość do kiczu daje tu duże bonusy na tolerancję. Odpływam sobie totalnie w takt kolejnych wydawnictw tegoż projektu.
Na upartego nic nowego. Bo co my tu mamy? Schowany wokal, łomoczący automat perkusyjny, fuzowate gitary (gitarę?) no i klawisze, które całość budują, prowadzą i tworzą de facto.
A ja jestem zauroczony. Po prostu. I jeżeli macie czas i jakimś cudem nie znacie- obadajcie. Zrzucając litościwie kurtynę milczenia na mój nikczemny opis. Ale brakowało mi tego tematu na forum.
Skład:
Dis Pater - All instruments, Vocals (2007-present) ex-Tempestuous Fall, ex-The Crevices Below, Death Comes Crawling, Dissvarth, ex-Aeon Winds
▼ Byli muzycy
Svarthen - Vocals, Lyrics Aeon Winds, Distant Shapes, Silva Nigra, Krolok (live), ex-Concubia Nocte, ex-Evil Dead, ex-Karpathia, ex-Necroheresy, ex-Ritual Spell, ex-Stronghold, Dissvarth, ex-Krajiny Hmly, ex-Ancestral Volkhves (live)
2008 - The Forest Mourners [demo]
2009 - Firmament [demo]
2011 - Funerals from the Astral Sphere
2013 - Aeon Odyssey [split]
2013 - Converge, Rivers of Hell [split]
2015 - Magica / Scientia [split]
2015 - Shards of Silver Fade
2015 - The Night Has Come for Me [single]
2017 - Silhouettes of Stars [kompilacja]
2019 - Hidden in Tartarus [single]
2019 - Biolume Part 1 - In Tartarean Chains
2020 - Ruins of a Celestial Fire