Sorhin to przedstawiciel szwedzkiej sceny BM z lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. Kapela istnieje nieprzerwanie od 1993 roku, mimo iż od ponad dwudziestu lat niczego nowego nie wydali. Najlepsze rzeczy, czyli pierwsza EP i oba pełniaki zostały bezbłędnie zrealizowane w Abyss Studio i do dziś świadczą o poziomie i umiejętnościach muzyków.
Pamiętam, że reckę debiutu przeczytałem w jakimś Morbid Noizz ale usłyszeć muzykę z tego krążka dane mi było dopiero po nadejściu ery internetu. Nie wiem nawet czy ktoś to u nas dystrybuował, na pewno nie było tego na kasetach, bo raczej bym zakupił. Nie byłem wtedy zamożny, więc jeżeli coś było tylko na CD, to dla mnie było niedostępne.
Zachęcam starych do odświeżenia, a młodych do zapoznania się. Jak komuś będzie mało, to może zbadać personalnie powiązany hord Lifvsleda (temat jest).
Skład:
Eparygon - Guitars, Bass, Drums (1993-present)
Nattfursth - Vocals (1993-present) ex-Necromancy, ex-Weltmacht
▼ Byli muzycy
Shamaatae - Drums (1993-1995) ex-Absorption, ex-Arckanum, Ljotan, ex-Grotesque, ex-Disenterment, ex-The Hearsemen
Sataros - Guitars (1994-1995) ex-Absorption, ex-Sataros Grief, ex-Arckanum
Zathanel - Drums (1996-2000) ex-Blot Mine, Vålnad Ur Rymd, ex-Born for Burning (live), ex-Midvinter, ex-Blackwinds, ex-Setherial
Sataros - Guitars (1994-1995) ex-Absorption, ex-Sataros Grief, ex-Arckanum
Zathanel - Drums (1996-2000) ex-Blot Mine, Vålnad Ur Rymd, ex-Born for Burning (live), ex-Midvinter, ex-Blackwinds, ex-Setherial
1993 - Svarta själars vandring [demo]
1995 - I fullmånens dystra sken [demo]
1996 - Skogsgriftens rike [EP]
1996 - Arte de Occulta [split]
1996 - Skogsgriftens rike / From the Mist of Dark Waters [split]
1997 - I det glimrande mörkrets djup
1997 - Advance Tape [demo]
1997 - Åt fanders med ljusets skapelser [single]
1998 - Döden MCMXCVIII [EP]
1999 - I det glimrande mörkrets djup / Döden MCMXCVIII [kompilacja]
2000 - Apokalypsens ängel
2002 - To Give Death by the Sword of Christ! [split]