Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Sorhin

Nathas

Obrazek[

Obrazek

Sorhin to przedstawiciel szwedzkiej sceny BM z lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. Kapela istnieje nieprzerwanie od 1993 roku, mimo iż od ponad dwudziestu lat niczego nowego nie wydali. Najlepsze rzeczy, czyli pierwsza EP i oba pełniaki zostały bezbłędnie zrealizowane w Abyss Studio i do dziś świadczą o poziomie i umiejętnościach muzyków.

Pamiętam, że reckę debiutu przeczytałem w jakimś Morbid Noizz ale usłyszeć muzykę z tego krążka dane mi było dopiero po nadejściu ery internetu. Nie wiem nawet czy ktoś to u nas dystrybuował, na pewno nie było tego na kasetach, bo raczej bym zakupił. Nie byłem wtedy zamożny, więc jeżeli coś było tylko na CD, to dla mnie było niedostępne.

Zachęcam starych do odświeżenia, a młodych do zapoznania się. Jak komuś będzie mało, to może zbadać personalnie powiązany hord Lifvsleda (temat jest).

Skład:
Eparygon - Guitars, Bass, Drums (1993-present)
Nattfursth - Vocals (1993-present) ex-Necromancy, ex-Weltmacht
▼ Byli muzycy
Shamaatae - Drums (1993-1995) ex-Absorption, ex-Arckanum, Ljotan, ex-Grotesque, ex-Disenterment, ex-The Hearsemen
Sataros - Guitars (1994-1995) ex-Absorption, ex-Sataros Grief, ex-Arckanum
Zathanel - Drums (1996-2000) ex-Blot Mine, Vålnad Ur Rymd, ex-Born for Burning (live), ex-Midvinter, ex-Blackwinds, ex-Setherial
Dyskografia:
1993 - Svarta själars vandring [demo]
1995 - I fullmånens dystra sken [demo]
1996 - Skogsgriftens rike [EP]
1996 - Arte de Occulta [split]
1996 - Skogsgriftens rike / From the Mist of Dark Waters [split]
1997 - I det glimrande mörkrets djup
1997 - Advance Tape [demo]
1997 - Åt fanders med ljusets skapelser [single]
1998 - Döden MCMXCVIII [EP]
1999 - I det glimrande mörkrets djup / Döden MCMXCVIII [kompilacja]
2000 - Apokalypsens ängel
2002 - To Give Death by the Sword of Christ! [split]
2008 - Förbannade år 1993-2001 [boxed set]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Sorhin/3240
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Ten temat dedykuję użytkownikowi @Mario011. To dla Ciebie, Mario!!! Trzy lata temu prosił mnie na pm-ce o założenie tematu o tej atmosferycznej hordzie i się doczekał.

Sama muza Sorhin bardzo spoko, przyjemnie się tego słuchało. Myślę, że czas powoli odświeżyć, bo nie było katowane z 5 lat pewnie.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Summerisle

Obydwa albumy są rewelacyjne, chociaż debiut bardziej urywa głowę. Mnie to zawsze zaskakiwał pomysł ze splitem z Puissance - wiadomo, że Fredrik działał w różnych metalowych zespołach, ale jednak Puissance powszechnie kojarzyło się z zupełnie inną sceną i innym spektrum muzycznym niż Sorhin.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Lubię, ze szczególnym wskazaniem na debiutancki album, który na tyle mi się spodobał, że postanowiłem go sobie zakupić do kolekcji. Zaraz za nim myślę, że postawiłbym "Apokalypsens ängel" i epkę "Åt fanders med ljusets skapelser". Reszta materiałów już niestety mi średnio przypasowała.

Kapelę odgrzebała ileś lat temu kultowa wytwórnia Norma Evangelium Diaboli i wypuściła na nowo. W tym jak mnie pamięć nie myli również boxa z całą dyskografią zespołu w formie winylowej.

O tyle ciekawe, że choć kiedyś miałem okres fascynacji Puissance, to dotąd jakimś cudem nie sprawdziłem splitu z Sorhin...
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Wicih
Fallen Angel Of Doom

Wicih

Wszyscy zachwalają, trzeba wrzucić na słuchawki... aczkolwiek słowo "Szwedzka" krzyczy "uważaj, my na ogół nie umiemy w black metal" więc się nie napalam
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

To jest Szwedzki Black Metal, w którym grały typy z pierdolonego Arckanum, a nie szwedzki black metal!!!
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

To też racja ;) Odpal debiut @Wicih, bo jestem ciekaw opinii.
Odium Humani Generis
Lis
Moderator globalny

Lis

Kojarzę tylko i wyłącznie ze splitu z Puissance, którzy to nagrali tam świetny numer By The Sword Of Christ. Ciekawy pomysł.
Awatar użytkownika
Wicih
Fallen Angel Of Doom

Wicih

A, jak typy z Arckanum to przepraszam, odpalę

Chociaż myślałem że Arckanum to jednoosobówka
Torreador

Torreador

Jestem zaskoczony, że lubicie ten zespół. Myślałem, że to dla was kolejne melodyjne pitu pitu
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Summerisle

Wicih pisze: rok temu A, jak typy z Arckanum to przepraszam, odpalę

W Sorhin na etapie nagrywania demek grali obaj leśni bracia. Sataros w Arckanum to tylko epizodycznie zdzierał struny głosowe.
Awatar użytkownika
Wicih
Fallen Angel Of Doom

Wicih

Summerisle pisze: rok temu
Wicih pisze: rok temu A, jak typy z Arckanum to przepraszam, odpalę

W Sorhin na etapie nagrywania demek grali obaj leśni bracia. Sataros w Arckanum to tylko epizodycznie zdzierał struny głosowe.
A, rzeczywiście, właśnie sprawdziłem. Nic dziwnego że nie kojarzę, robił to chyba na jakichś demach których przyznam bez bicia nawet nie znam
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Jak zobaczyłem zdjęcia i przeczytałem, że to szwedzki black metal, to stwierdziłem, że oleję, ale jak przeczytałem, że to powiązane z Arckanum to stwierdziłem, że oleję słuchanie, ale dokonam szydzącego wpisu na forum.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Summerisle

deathwhore pisze: rok temu Jak zobaczyłem zdjęcia i przeczytałem, że to szwedzki black metal, to stwierdziłem, że oleję, ale jak przeczytałem, że to powiązane z Arckanum to stwierdziłem, że oleję słuchanie, ale dokonam szydzącego wpisu na forum.
Faktyczny wpływ Shamatee na muzykę Sorhin był prawdopodobnie tylko minimalnie większy, niż jego wpływ na muzykę Grotesque, z którego poleciał, bo za mało umiał w perkusję. :P