Fulgor to poboczny projekt dawnego gitarzysty Ungod / Baxaxaxa, mianującego się Ancient Blasphemic Grave Invocator i jego kolegi, który zwie się Asar Burgstrasse. Kapelę założyli w 1992 roku i przez trzy kolejne lata wypuścili parę demosów i ostatecznie epkę Eyequinox, którą nagrano rzekomo jeszcze w 1993 roku, choć wyszła dwa lata później nakładem Merciless Records.
Nie wiem, co na demach, bo ich nie słyszałem, Eyequinox to granie dziwaczne, taki niby awangardowy, niby black metal, w sumie bardziej elektronika z gitarami, trochę mi to przypomina późniejszego Godkillera, trochę nie do końca. Wedle źródeł internetowych, jest to jeden z pierwszych awangardowych black metali. Tylko czy to jest w ogóle black metal? Oceńcie sami. Moim zdaniem ciutkę. Trochę kwadratowe, ale całkiem ciekawe, oryginalne granie.
Abigor zadedykował im kawałek Metamorphosis z epki Black Icarus / Metamorphosis, która ukazała się w 2018 roku na winylu w kształcie logosa włoskiego hordu.
dedicated to the masters of
Mystical Black Magic Metal - FULGOR
We wkładce Eyequinox muzycy poniżają słuchacza i wychwalają GG Allina, Żaka Sziraka, Dahmera i Mansona oraz zapraszają do bombardowania Amnesty International. Chuj im w dupy.
Skład:
Asar - Keyboards, Drum programming
Ancient Blasphemic Grave Invocator - Vocals, Guitars, Keyboards ex-Baxaxaxa, ex-Ungod
Dyskografia:
1993 - Reh/ Promo 1993 [demo]
1993 - To Be One with the Stars... [demo]
1993 - Mystical Black Magic Metal [demo]
1994 - Our 10 Urphar Visions [demo]
1995 - Eyequinox [EP]
2020 - Mystical Black Magic Metal [kompilacja]
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Fulgor/23157