Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

Varnheim

blue_calx

Obrazek

Obrazek

Całkiem przyjemne granie na smutnavo, raczej wolno, chociaż perkusista wie do czego ten instrument służy i serwuje całkiem przyzwoite strzały, gitary sączą melancholię. Całość jakoś mnie kupuje, do pokiwania. Co prawda zawiesiłem się na drugiej płytce, do pierwszej kiedyś dotrę. Na żywo pozytywnie i oby tak dalej.

Skład:
K. - Bass
P. - Drums Baalberith
V. - Guitars Baalberith, ex-Leshy
A. - Guitars, Vocals Baalberith, Deathwish, Spectral Drug
▼ Byli muzycy
K. - Bass (2012-2023)
Dyskografia:
2019 - Varnheim
2022 - Aura
2025 - Void

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Va ... 3540451455
BC: https://varnheim.bandcamp.com/music
Nothing inside.
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

W Godz ov War ukaże się kolejna płyta Varnheim zatytułowana 'Void'. Wydanie zaplanowane jest na 18 kwietnia 2025 r.
Można posłuchać już 25/100 czyli jednej czwartej, bo będą to cztery utwory o łącznym czasie trwania 42 minut:

Na koncercie, który wspomina @blue_calx bardziej urzekła mnie Above Aurora ale teraz tak sobie słucham tego Varnheim na spokojnie i może pojawić się pokusa kupna.
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

O dzięki za info.
Z tego koncertu niewiele pamiętam, poza Varnheimem. A dziwne, bo zawsze w Żaganiu jestem 0,0%.
Sprawdzałem ich pierwszy album jakiś czas temu i niestety, za wolne, zbyt spokojne i dwójka lepsza. Ciekaw jestem co tutaj się będzie działo, tylko chwilowo bez słuchawek jestem. :) ale będzie "suchane".

EDIT:
Wiadomo z kogo rżną, ale mi to nie przeszkadza. Kawałek przypomina mi coś z Age of Excuse. Fajnie, że robią wincyj i nie robią tego gorzej. Mam zastrzeżenia do tego intro, bo choć dark ambienty lubię, to nie rozumiem tego przesteru na tych plamach, który je ścina i nie daje fajnie wybrzmiewać i wciągnąć mnie w swoją otchłań. Na pytę czekam, na koncert jeśli blisko też.
Nothing inside.
Awatar użytkownika
zalo

zalo

Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Przyzwoite, acz mocno wtórne granie. Takich projektów jak ten jest u nas teraz na pęczki, dlatego jak dla mnie musieli by dodać coś ekstra, żeby mnie kupić.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
raymoont
Master Of Puppets

raymoont

Słychać wpływ Mgły i to bardzo.. ataki perkusyjne też od razu przywodzą na myśl niektóre patenty Inferno ze środkowych albumów Behemotha. Przy takiej długości utworów jednak i bez różnicowania tego w sposób w jaki robi to Mgła, bywa nużące... Dosyć klarowna produkcja.. ale zasadniczo właśnie takie "wtórne granie" trochę.