Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Puppets

Reverorum Ib Malacht

Summerisle miesiąc temu

Obrazek

Obrazek

Reverorum ib Malacht pochodzi z Uppsali. Na stronie zespołu na MA widnieje taki oto zapis:
"The band dubs their genre as "Roman Catholic Black Metal"."

Po tym krótkim wstępie można by wziąć do ręki popcorn i obserwować jak płonie świat :twisted:

Niezależnie od tego co jest napisane na Metal Archives w zakładce "skład", trzonem i sercem Reverorum ib Malacht jest Karl Hieronymus Emil Lundin - człowiek w przeszłości powiązany z Ofermod. W pewnym momencie swojego życia Emil doznał nawrócenia i jest obecnie gorliwym, wierzącym i praktykującym katolikiem. Poza Emilem swój mniejszy bądź większy udział w RiM zaliczyli m.in. Sir N. (M.in Grav, Svartrit, Grifteskymfning i w chuj innych projektów), Demon (ex-Nifelheim), a z niewymienionych na MA również Janne Jaloma (Dark Funeral), H.Björkk (MZ.412) czy Henry Möller (Puissance).

Muzyka tworzona przez Emila jest ciężka, mroczna i cholernie nastrojowa. Ilość pogłosu może momentami zabić ;) Stylistycznie RiM obraca się w malignie black metalu i mrocznych dźwięków z braku laku mogących być określanych dark ambientem. Ciężko mi jest Reverorum ib Malacht porównać do czegokolwiek. Raz, że nie bardzo potrafię znaleźć zespół, który miałby niemal na każdym swoim wydawnictwie tak specyficzne brzmienie, a dwa, że z albumu na album zachodzą w muzyce RiM zmiany. Np. taki "Not Here" był nagrywany z myślą o odtworzeniu brzmienia i stylu znanego z debiutu Mysticum - Emil specjalnie na potrzeby nagrywania "Not Here" szukał dokładnie takiego sprzętu na jakim Mysticum zrealizowało "In the Streams of Inferno".

Ciekawy fakt: Reverorum ib Malacht, pomimo jawnie katolickiego i chrześcijańskiego przekazu prezentowanego na swoich albumach przez lata było wydawane przez The Ajna Offensive.

Na ile się orientuję, to wszystkie wydawnictwa projektu oprócz dema "What Do You Think of the Old God, We Call Him Judas?" były tworzone już po nawróceniu się Emila. W ogóle dość ciekawy i elokwentny z niego gość - Bardo Methodology niedawno opublikowało 5-cioczęściowy wywiad z Emilem w którym chronologicznie opisuje swoje życie i dokonania muzyczne. Bardzo dobrze się to czyta. W necie można znaleźć też nieliczne wywiady sprzed kilkunastu lat. Na YouTube RiM ma swój kanał na którym jest kilka długich wywiadów - niestety wszystko po szwedzku.

Wrzucam bezpośrednie linki do wybranej części dyskografii RiM. Reszta jest do odsłuchu na bandcampie lub Spotify.

Od siebie polecam w pierwszej kolejności "Urkaos" - miażdżący album. Z powodzeniem mógłby konkurować z tuzami z NoEvDia. Bardzo dobry jest też "Svag i döden", mam również ogromny sentyment do "demo 09", na którym Muzyka jest autorstwa Sir N. Ciekawym wydawnictwem jest "De Mysteriis dom Christi" wydany w 3 różnych formatach i na każdym z nich zawierający zupełnie inną muzykę.

Dyskografia:
2005 - What Do You Think of the Old God, We Call Him Judas? [demo]
2006 - Likpredikan [demo]
2006 - Path to Yirah: Reqviem Symphoniæ Sacrosanctæ Phasmatvm Exsequialivm [EP]
2009 - Demo 09 [demo]
2011 - Untitled [EP]
2011 - Urkaos
2014 - De Mysteriis Dom Christi
2017 - Ter Agios Numini
2018 - Irma Malacht: Stora Tuna och Torsång
2018 - Im Ra Distare Summum Soveris Seris Vas innoble
2019 - Christ's Dawn: Vel Canta Symphoniæ Sacrosanctæ Phasmatvm Exseqvialivm [EP]
2020 - Vad är inte sju huvud?
2020 - Draalvanias et corpus [demo]
2021 - Not Here
2021 - Svag i döden
2022 - Vacuum. The Mystery of Faith. We Proclaim Your Death Oh Lord, and Profess Your Resurrection, Until You Come Again. Förlåtelse och levitation.
2023 - Aieganzes Aigonzis: Angels of God
2023 - Emet Amen
2023 - Kyrie Eleison
2023 - Suburbs of Mammon // Blood Piety [single]
2023 - Psalm 6 (Birds Sing for You) [single]
2024 - Aya Shi Karahn
2024 - Kristi Kors [single]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Re ... acht/45017
BC: https://malachtunlimited.bandcamp.com/music
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog miesiąc temu

Znam tylko trzy wersje De Mysteriis dom Christi i może jest to granie ciekawe, a może i niekoniecznie. Zbyt mało tego słuchałem, żeby się wypowiadać jakoś z autorytetem.

W każdym razie, projekt na tyle oryginalny i niecodzienny, żeby kto tam jest zainteresowany wszelkimi dziwnymi odsłonami około-black metalu sprawdził z czystej ciekawości. Mnie sam fakt, że płyta niby o tej samej nazwie a trzykroć inna skusił. W połączeniu z jej nazwą będącą wiadomym nawiązaniem.

A, przepraszam, jeszcze Vad är inte Sju Huvud? słyszałem, ale z niego jeszcze mniej pamiętam. Będzie odświeżane w swoim czasie.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Puppets

Summerisle miesiąc temu

yog pisze:
miesiąc temu
A, przepraszam, jeszcze Vad är inte Sju Huvud? słyszałem, ale z niego jeszcze mniej pamiętam. Będzie odświeżane w swoim czasie.
Bo z tej płyty to niewiele da się spamiętać. 1,5h takich dziwactw trochę bez ładu i składu. Jest o niej sporo powiedziane w tym wywiadzie w Bardo. Ja próbowałem nie raz i nie dwa razy do niej podchodzić i nie siadło.

Wróć do „Black Metal”