Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Bishop Of Hexen

Hajasz

Obrazek

Obrazek

Siedzę w opuszczonej knajpie i napierdala ostro deszcz więc sobie robię retrospekcję jak to kiedyś było i nagle znajomy wbija z hasłem Biskup Wiedźm albo Bishop Of Hexen. Zaglądamy zatem na chwilkę do żydków czyli do Izraela bo tam też działy się cuda. Jest rok 1996 i na scenie przewija się demko z egzotycznego kraju i jeszcze hasło blek metal. Wspomniane demo to jedyny materiał kasetowy Bishop Of Hexen, który co by nie mówić choć rżnął z Cradle Of Filth na maxa to jednak potrząsnął demówkowym podziemiem. Potem poleciało efektem kuli śniegowej czyli debiutancki album Archives of an Enchanted Philosophy, który do dzisiaj zaliczany jest do ścisłej czołówki symfonicznego bleku i nie ma się co dziwić bo materiał ten niczym nie ustępuje wspomnianemu Cradle Of Filth ani Dimmu Borgir. Pech tylko chce, że ten album wydaje wytwórnia, która nie ma pojęcia jak to promować a tym samym choć płyta jest dostępna do kupienia to przechodzi bez echa. Krótki romans z Hammerheart Records jest już historią a żydki choć mija kilka lat przypierdalają EP'ką nawet potężniejszą niż debiut. Cudu dalej nie było i choć nazwa przewija się tu i ówdzie to finalnie zostaje zapamiętana z tego słynnego debiutu. Ukazuje się jeszcze drugi album ale inne czasy, inne oczekiwania i choć to podobno dalej dobra muzyka to cisza jak makiem zasiał a nawet ja nie miałem ochoty sprawdzać i chyba w sumie dobrze bo zespół znika ze sceny na parę dobrych lat. Powraca w 2012 z małą EP'ką a potem dopiero osiem lat później wychodzi trzeci album The Death Masquerade. Jaki to album to nie wiem bo nie słyszałem a i ochoty na sprawdzenie nie ma bo wiadomo, że taki debiut nagrywa się tylko raz a potem to już różnie bywa. Tak więc aby nie było, że Izrael samym Salem stoi bo tam też potrafili nagrać kultowy album z symfonicznym blekiem, który dzisiaj w pierwszym wydaniu swoje kosztuje a to na prawdę konkretny płyt.

Skład:
Dimrost - Keyboards (1994-present)
Ariel Eshcar - Guitars (lead) (2003-present) ex-Decayed Soul, ex-Eternal Agony, ex-Breorn, ex-Fatal (live), ex-Herzog, ex-Sewaged
Lord Koder - Vocals, Drums, Percussion (2003-present) ex-Grimoire
Avicious - Guitars (rhythm), Bass (2010-present)
▼ Byli muzycy
Aviv Magor - Guitars (lead) Consciously Dying, Magor, ex-Cantu Ignis
The Bene Geserit - Bass, Vocals (backing) (1994-1996)
Prof. Van-Helsing - Drums (1994-2012)
Lord Veelkarn - Guitars (1994-1997)
Balzamon - Vocals (1994-1997)
Seelenfolter - Bass (2003-?)
Gardom - Guitars (lead) (2010-?) Bilar, Mortuus Umbra, ex-Dalmerot's Kingdom
Dyskografia:
1996 - Ancient Hymns of Legends & Lore [demo]
1997 - Archives of an Enchanted Philosophy
2004 - Unveil the Curtain of Sanity [EP]
2006 - The Nightmarish Compositions
2012 - A Ceremony at the Edge of a Burning Page [EP]
2020 - Death Masks [single]
2020 - Of Shuttering Harps and Shadow Hounds [single]
2020 - The Death Masquerade

GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Pięćset lat temu słyszałem to ich demo, Ancient Hymns of Legends & Lore i poza nazwą kapeli nic już w mej pamięci nie zostało.

Edit: Odświeżyłem, no i to śmieszne granie typu black metal na fleciku z Casio i tym podobne cukiereczki.
Destroy their modern metal and bang your fucking head