Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Muirthemne

Szajtan 2 tyg. temu

Obrazek
Projekt za którym stoi artysta o pseudonimie Bahl'al. Bahl'al to muzyk, który realizuje się także w dwóch innych głęboko podziemnych projektach - Cult Ov Black Blood oraz Goatmancy. Jego główna działalność pod szyldem Muirthemne zmaterializowała się w 2017 roku, lecz długo pracował nad debiutanckim materiałem. "Ch​ô​ł​pna P​ù​stosc" to blisko godzinna, hipnotyzująca wyprawa o pierwotnym, leśnym i dusznym charakterze. Większość kompozycji osadzona jest w bardzo szybkich tempach. Krzyko-skrzek Bahl'ala znakomicie nawiązuje do klasycznych black metalowych nagrań, a jego riffy także świetnie korespondują z zawartością "A Blaze in the Northern Sky" oraz "Diabolical Fullmoon Mysticism". Oryginalność Muirthemne polega jednak na tym, że wszystkie teksty są w języku kaszubskim, co podkreśla tylko lokalny, odrębny charakter projektu. "Ch​ô​ł​pna P​ù​stosc" to w tłumaczeniu „Ziejąca pustka". Odpowiednik pierwotnego Chaosu, Ginnungagapu.

Obrazek

Skład:
Bahl'al - Everything (?-2023) (R.I.P. 2023) ex-Madrigal, ex-Sevenfold Blessing, ex-Cult ov Black Blood, ex-Khaöz, ex-Taniec Kruk

Dyskografia:
2018 - Inner Sanctum [demo]
2020 - Muirthemne / Erebor [split]
2022 - Chôłpna pùstosc
2022 - Stolem Jachtòje [demo]
2022 - Ùmerce I Żniwò [EP]
2022 - Wôłk Przindzé [EP]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Mu ... 3540445835
BC: https://muirthemne.bandcamp.com/music
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 2 tyg. temu

Jaki kraj, taki Arckanum... Szkoda, że mu się zmarło w zeszłym roku.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie 2 tyg. temu

Jakiś czas temu, zanim jeszcze wyszło na CD aż kupiłem sobie album z bandcampa, czego zazwyczaj nie czynię, tak mi się podobało. Bardzo dobre, magiczno-klimatyczne granie, niby Arckanum, ale z odrębnym, według mnie sznytem, dość unikalny na naszej scenie projekt.

Ze zgonem twórcy projektu to była chyba jakaś dziwna historia?
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 2 tyg. temu

porwanie w satanistanie pisze:
2 tyg. temu
Ze zgonem twórcy projektu to była chyba jakaś dziwna historia?
Wyszedł z koncertu Furii w gdańskim klubie B90 w listopadzie zeszłego roku i z jakiegoś powodu wpadł do wody.

Wróć do „Black Metal”