Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Tyrannic

Hajasz

Obrazek Obrazek Dzisiaj od chwili przebudzenia postanowiłem zgłębić Tyrannic czyli total old school granie z krainy kangurów. Mamy tu po prawdzie blekowe granie ale ileż tu jest klasycznego doomowanka, thrashowanka, falsetowanka i oczywiście nieświętego UGH!!! To jako całość cuchnie oczywiście Celtic Frost, Goatlord, wczesnym Samael tym z demówek a nawet jakimiś psychodelicznymi doomikami, które wydawał Dorian.
Ekipa gra od 2010 roku i dorobiła się trzech płyt i na każdej z nich fajnie ewoluuje. Debiut z 2018 Ethereal Sepulchre już za samą okładkę ma kilka punktów do zajebistości a cztery długie opusy, które zawiera to istny hołd dla minionych czasów, gdzie bardziej odwrócony cross czy ćwieki sprawiały trwogę niż granie. Nawet ja otworzyłem szeroko japę kiedy zobaczyłem, że Mortuus Decadence czyli drugi płyt z 2021 roku wysrała IBH no ale tym razem nie można się niczego przyczepić. Tutaj dalej cuchnie blekowym doomowankiem, którego natchnienie odnalazł Herr Nagel jakiś czas temu no ale panowie od kangurów robią to niesamowicie świeżo. Oh jak by mogło wyglądać takie piekielne wymiksowanie Abigail, Goatlord i Into The Pandemonium. Kierwa chyba właśnie tak. Kawałki odrobinę się skróciły ale piekła jest znacznie więcej. A teraz kurwy jebane kiedy myślicie, że to koniec to właśnie wjeżdża Tyrannic Desolation całkiem nowy płyt z tego roku i tu znowu kawałki jeszcze krótsze ale bleku więcej. Tym razem dostajemy mariaż Mortuary Drape z Darkthrone tym z Eternal Hails a wszystko objęte wspólnym zbiorem z napisem UGH!!! Zajebiste trzy płyty idealne na święta aby przywitać pana. A ty kierwa drogi metalowcu co taki zdziwiony? Spodziewałeś się kawioru a zebrałeś po prostu gówno.

Tyrannic Demo 2013
Macabre Festival of Nosophutos Demo 2014
Tyrannic / Sluggard Split 2016
Mummified in Jugon Compilation 2018
Ethereal Sepulchre Full-length 2018
Exterminating Angel EP 2019
Mortuus Decadence Full-length 2021
Tyrannic Desolation Full-length 2024

GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Znam ich debiutanckiego pełniaka (to ten płyt z fioletową okładką) i wrażenia z tego co pamiętam były bardzo pozytywne. Black Metalu tam raczej mało było i sporo nawiązań do starych klasyków. Jedyny problem z tą płytą jest taki, że to właściwie niezbyt ciężkie granie. Nowe płyty będą sprawdzane.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Dla mnie bdb i świetny kolejny temat do zgłębiania. Kiedyś zaciekawiony okładką sprawdzałem ich split, który pojawił się w ft, zapisałem sobie po przesłuchaniu i tak trochę o nich zapomniałem. Błąd! Jest okazja by zatrzymać się dłużej zatem - tym bardziej, że mocno takie starsze brzmienie mi siadło ostatnio.
Słucham sobie właśnie nowego albumu Tyrannic Desolation i już za sam tytułowy drugi kawałek należą się im brawa - po szybszym wstępie w drugiej części wchodzi świetne poczerniałe doomowanko zakończne klasowym tremolowaniem. Hołd starym czasom na pełnej, pyszne. Na kolejnych numerach też słyszę same konkrety.
Wspomniany wyżej DT jak najbardziej na miejscu i wuja Fenriz może być dumny;)
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

No i co..., napradę nikt? Ja wiem, że temat DT ma stron naście, bo nazwa jednak robi swoje...ale posłuchajcie czegoś świeżego i zbliżonego klimatem do k.nędzy! Nie róbcie wstydu.

Szkoda byłoby aby tak dobra płyta przeszła bez echa. Myślę tu o ostatniej - Tyrannic Desolation, tego mlodego australijskiego duetu... Rekomendacją niech będzie choćby fragment tytułowego numeru gdzie pod koniec walą taką petardę na gitarze że ło matko...- począwszy od 4tej minuty...a z kulminacją od samego początku 6tej - coś pięknego jak to płynie. No albo motyw kończący taki Incubus Incarnate..- to niczym metalowy hymn, który na koncercie wypadłby poprostu idealnie.
Od kilku dobrych dni się jaram...no to postanowiłem się tym podzielić.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

brzask pisze: 2 tyg. temu Nie róbcie wstydu.
Przecież to brutalland.pl... Tak kończy 90% moich tematów i mnie nie dziwi, że jak ktoś coś takiego wstawi to nikogo to nie obchodzi. :D
Awatar użytkownika
Thorgal
Fallen Angel Of Doom

Thorgal

Ja zwyczajnie przeoczyłem i ten band, i jego temat.
Natomiast to co piszecie brzmi jak muzyka skrojona pode mnie, więc na pewno niedługo sprawdzę.

@Vexatus, być może 90% Twoich tematów śmierdzi oscypkiem :mrgreen:
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Thorgal pisze: 2 tyg. temu być może 90% Twoich tematów śmierdzi oscypkiem :mrgreen:
Zaintrygowałeś mnie... Rozwiniesz to jakoś? :)
Awatar użytkownika
Thorgal
Fallen Angel Of Doom

Thorgal

Nie
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

brzask pisze: tydzień temu weź tam sobie jeszcze wrzuć Hajaszowy Tyrannic kiedyś. Jak czasem wchodzi Ci nowszy DT to może być i tu przyjemnie
Całkiem spoko granie, może bez mega zachwytów, ale każdy kolejny odsłuch notował coraz więcej plusów. Warto sprawdzić i polecać znajomym lubującym się w lekko doomującym ponurym mistycznym heavy os bm-u z psychodelicznym złowrogim klimatem spod znaku Negative Plane, nieco CDG, Mayhem, Funereal Presence, Mortuary Drape, Tormentor itp.