Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Feruch

Hajasz

Obrazek
Będąc w kręgu państw osi szybciutko zaglądamy do Italii bo tam właśnie pojawił się debiut Feruch zatytułowany bez tytułu. Ekipa wydała sobie bardzo dobry album z mnóstwem rasowego riffowanka i ciekawych zagrywek. Kolejny plus to zaśpiewki po ichniemu bo taki ma być blek.

Ponoć tematycznie babrają się we włoskim pogaństwie i folklorze ale muzycznie tego zbytnio nie słychać. Fajna okładka ze szpetną chłopką z kosą i grabiami też zachęca. No płyną sobie te ich tracki dosyć długie bo pomiędzy 4-7 min i sporo się tam dzieje.

Spodziewałem się, że wyszydzę i oszczam a leci sobie dosyć głośno a stopki wystukują rytm. Fajne, fajne.

Skład:
Fulgur Summa - Guitars, Vocals (2022-present)
Nihil - Bass (2023-present) Nox Interitus, Thysia
Rytism - Drums (2023-present) Messa, Nox Interitus, Thysia, Restos Humanos (live), Sterbenzeit
Alnei - Guitars (rhythm) (2023-present)

Dyskografia:
2025 - Feruch

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Feruch/3540560151
BC: https://feruch.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

Nie wiem gdzie to 'sporo się tam dzieje', ot schemat - ładna melodyjka i równie prosty, czasem trochę marszowy rytm. W ostatnim utworze się jakby więcej dzieje i jest to najlepszy fragment płyty. Słucha się dobrze, jest poprawne ale powrotu pewnie nie będzie, bo za parę dni pojawi się z dziesięć innych płyt co najmniej równie poprawnych i drugie tyle lepszych. Folklor można znaleźć jedynie w tekstach (wierzę na słowo, nie szukałem), a szkoda. W jednym się możemy zgodzić - okładka fajna.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Całkiem spoko granie (kilka fragmentów przesłuchałem). Teraz nie mam czasu na to, bo robię coś ważniejszego, ale wieczorem będzie słuchane.
Nathas pisze: miesiąc temu W jednym się możemy zgodzić - okładka fajna.
Wiadomix! Baba z kosą i grabiami >>> chłop z widłami! :lol:
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

Tam jeszcze chyba jakaś haczka jest i sierp!
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Dokładnie, panie docencie! W prawej ręce. W lewej kosa i grabie... O czym my tu w ogóle pier......? :D
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
Thorgal
Tormentor

Thorgal

No, nawet całkiem fajnie. Blaczek w średnim tempie z wolno snującą się gitarą tremolo zwykle broni się sam przez siebie. Może gdyby to był Polski zespół, wzbudziłby większą sympatię bo i wokal fajnie brzmi a z swojsko-plugawym znaczeniem utwory nabrałaby, może, jakiegoś sensu. Tak, to go nie mają. Taka moja opinia po 2 usłyszanych w kiblu... Staram się nie srać dłużej niż 15 minut żeby nie nabawić się guzków krwawniczych więc te 2 utwory to był maks jaki mogę oddać temu projektowi. Zespół jakich setki, zataczając pętlę, nawet całkiem fajnie...

Okładka? Nie wiem co tu ma być takiego, że się Wam tak podoba. Zwykle zdjęcie. Baba pokazuje co zostało w starej stajni po dziadku, który kopnął w kalendarz 5 lat wstecz po kompnieciu przed starą klacz. Klacz też już zdechła.

Pozdro!