Awatar użytkownika
yog
Tormentor

Moonblood

yog

Obrazek

Obrazek

Saksoński kult oręża. Pionierzy raw i epickiego black metalu. Szereg kultowych demosów wydanych na 100 i rehów wydanych na 10 kasetach, splity na których przedstawiają szerszemu gronu słuchaczy takie zespoły jak Katharsis czy Deathspell Omega i dwa pełne albumy - Blut & Krieg i Taste our German Steel! Ich płyty z Sombre Records czy End All Life osiągają ceny pokroju 500€.

Moim zdaniem ze wszystkiego najlepszy jest split z DSO, gdzie prezentują znacznie wyższy poziom od raczkujących jeszcze Francuzów. Zawsze też wolałem niektóre demka od debiutanckiego albumu (wydanego ponownie z tymże splitem). Mam też kompilację From Hell - The Gift of Hatred, która zawiera Taste Our German Steel! i jest to boxiwo zajebiste.

Occulta Mors po zawieszeniu działalności skupił się na własnym projekcie - Nachtfalke - i chyba dziś średnio w zgodzie z Gaamalzagothem żyją. Przynajmniej parę lat temu cierpkie słowa w internetach jeden pod adresem drugiego pisali.

Obrazek
Ostatni skład:
Occulta Mors - All instruments (1994-1999) Nachtfalke, ex-Excrement Terror, ex-Bloodbrain, ex-Purulent Obduction, Massenmörder, ex-Andras, ex-Demoniac, ex-Nargaroth, ex-Totenburg, ex-Dusken (live), ex-PentDragon, ex-Lyssa (Ger)
Gaamalzagoth - Vocals (1994-1999) Demoniac, ex-Azaxul, ex-Cabaret for Bereaved, ex-Ravenclaw, ex-Mysterium, ex-Witchlord

Dyskografia:
1994 - Moonblood [demo]
1994 - Rehearsal 1 - My Evil Soul [demo]
1994 - Rehearsal 2 - The Evil Rules [demo]
1994 - Nosferatu [demo]
1995 - The Winter Falls over the Land... [demo]
1995 - Rehearsal 3 - Frozen Tears of a Vampire [demo]
1995 - Rehearsal 4 [demo]
1995 - Siegfried (Die Sage vom Helden) [demo]
1995 - Rehearsal 5 - Under the Cold Fullmoon [demo]
1996 - Rehearsal 6 [demo]
1996 - Rehearsal 7 [demo]
1996 - Rehearsal 8 - Conquering the Ravenland [demo]
1996 - Nocturnal Silence in the Forest / Moonstruck [split]
1996 - Rehearsal 9 - Unpure Desires of Diabolical Lust [demo]
1997 - Blut & Krieg
1997 - Rehearsal 10 [demo]
1997 - Rehearsal 11 - Worshippers of the Grim Sepulchral Moon [demo]
1998 - Hordes of Hate / Endless Woods [split]
1998 - Rehearsal 12 [demo]
1999 - Rehearsal 13 [demo]
1999 - Fuck Peace! We're at War! [split]
1999 - Ve znamení ohně / Kingdom Under Funeral Skies [split]
2000 - Taste Our German Steel!
2000 - Sob a lua do bode / Demoniac Vengeance [split]
2001 - Watchtowers of Darkness / Supreme Black Forces of Steel [split]
2002 - Dusk Woerot [demo]
2013 - From Hell - The Gift of Hatred [boxed set]
2014 - Blut & Krieg / Sob a lua do bode [kompilacja]
2014 - Dusk Woerot / Taste Our German Steel! [kompilacja]
2015 - ...of Lunar Passion and Sombre Blood [kompilacja]
2015 - Flammenwut / Aesthetics of the Necromantic Manifestation / The Unholy [split]
2015 - The Unholy [EP]
2023 - Lvnar Chronicles Occvlt [boxed set]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Moonblood/1088
Destroy their modern metal and bang your fucking head

Tagi:
Awatar użytkownika
Thorgal
Tormentor

Thorgal

Tak mi nie pasowało, że najlepszy niemiecki hord BM nie ma swojego wątku.
Nie chciało mi się jednak go zakładać ze względu na liczbę materiałów.

Twój zacny skrypt zassał listę z MA ale to trzeba by poprawić gdyż niektóre taśmy z przesłuchań dostały swoje tytuły przy okazji wznowień winylowych przez Iron Bonehead Productions. Na MA nie ma uaktualnień dyskografii.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Eeee tam, dla mnie to decyzja czysto biznesowa i z tego też względu poniekąd zdrada ideałów stojących za tymi demkami i rehami. Część ich czaru polega na tym, że są tylko numerkami i lata temu niektóre z nich krążyły jako inne, szczególnie trudno dostępne numerki. Rozumiem decyzję Iron Bonehead, żeby je jakoś nazwać, bo jest tego tyle, że trudno by się było wielu osobom połapać, które mają, a które nie. Ogólnie strasznie odważna decyzja, bo wydanie tego wszystkiego na winylach musiało kosztować kupę kasy i nie wiem, czy nie kosztowało to IBP za dużo, bo mam wrażenie jakoś ten label przygasł w ostatnich latach.
Awatar użytkownika
Thorgal
Tormentor

Thorgal

Nie chce Ci się :lol:

Rób jak chcesz. Ja też przyzwyczaiłem się do numerków. Ale wolałbym mieć porządek.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nawet gdyby mi się chciało, to bym tego nie zrobił, bo oryginalny tytuł to oryginalny tytuł, a tytuły z n-tej reedycji są nieostateczne. Gdyby za 10 lat uznali, że jednak je nazwą od innego kawałka to co, też bym miał zmieniać? Bez sensu. Jedynie by je można doprecyzować, bo na kasecie jest Reh. 7 a nie Rehearsal 7, jak na MA, ale tego mi się rzeczywiście akurat nie chce.
Awatar użytkownika
Thorgal
Tormentor

Thorgal

Czyli posiadasz wiedzę, że te rehersale, których tytuły podałeś, miały je nadane w chwili wydania?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nie do końca rozumiem to pytanie, ale są w necie skany okładek tych rehów i można sobie zobaczyć, że część z nich ma tytuły na frontach, a część nie ma i jest tylko opisana na grzbiecie Reh. z numerkiem (co mają też te z tytułami na frontach).
Awatar użytkownika
Thorgal
Tormentor

Thorgal

Czyli nie masz tej wiedzy
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Eeeeee...
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Thorgal pisze: tydzień temu Tak mi nie pasowało, że najlepszy niemiecki hord BM nie ma swojego wątku.
Jak to, przecież wątek o Katharsis jest od dawna ;)

W temacie: najwięcej słuchałem Posmakuj Naszej Germańskiej Stali, ale znam/słyszałem ogólnie prawie wszystko, co wydali. Kult przez wielkie K.

W necie można ponoć znaleźć fetyszowe filmiki, które jeden z nich kręci ze swoją loszką, ale nie miałem przyjemności oglądać, jedynie słyszeć o :)
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Kult to może delikatna przesada ale na pewno, obok Absurd (tak, tak!) czy wspomnianego Katharsis, jeden z ważniejszych niemieckich zespołów bm (słowo na K. u mnie mimo wszystko zarezerwowane jest dla Skandynawii lat 90tych;) ).

W ostatnim czasie wróciłem do kilku płyt związanych z LLN i akurat po nich włączyłem debiut M. bo to zbliżony klimat w sumie.
Oba pełniaki są w porządku i dobrze je pamiętam choć jednak zespół u mnie zawsze w cieniu kilku innych kapel. Dem wszystkich nie słyszałem nawet ale ponadrabiam sobie na spokojnie za jakiś czas.
Thorgal pisze: tydzień temu niektóre taśmy z przesłuchań dostały swoje tytuły przy okazji wznowień winylowych przez Iron Bonehead Productions. Na MA nie ma uaktualnień dyskografii.
To wejdź sobie na Discogs choćby i masz tam pełne tytuły oraz daty tych wznowień.
Bardzo dobrze, że w dyskografii wyżej jest stare nazewnictwo.
yog pisze: tydzień temu Mam też kompilację From Hell - The Gift of Hatred, która zawiera Taste Our German Steel! i jest to boxiwo zajebiste.
Rzeczywiście ładnie się prezentuje. Poogladałem sobie właśnie trochę ich płytek w sieci.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
Thorgal
Tormentor

Thorgal

Post mi wsiorbało? No to jeszcze raz.

Mnie się rozchodzi mniej więcej o to, że jak szukam płyt to w większości witryn nie znajdę dema po numerze. Wpisuję "Moonblood" i mi wyskakuje, dajmy na to Kingdom Of Forgotten Dreams . I nie ma problemu by sprawdzić, że to materiał z Rehearsal 4 więc dobra rzecz. Problem pojawia się gdy tych płyt jest wiele i trzeba każdą sprawdzać po kolei. Można się pogubić.
Brakuje miejsca gdzie można to szybko zweryfikować. MA nie pomaga.. Forum jest (było?) takim miejscem gdzie mogła taka uaktualniona lista zaistnieć. To by się wpisywało w jego rolę - cyk, i wszystko kawa na ławę, który materiał jak został ochrzczony. Bo jak nie tutaj to gdzie?

No i ja wciąż pytam, czy MA podaje prawdę, jak było? Tzn. czy wszystkie tytuły demo tam (i tu) były podane na oryginałach? Bo jeśli nie, to burel... Yog, broni jako kultu ale, zdaje się, my obaj leniwi....
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Te rehy, które na MA nie mają tytułu tylko numerek miały po prostu obrazek na okładce, z tyłu wypisaną listę kawałków i na grzbiecie napis Reh/Rehearsal któryśtam. Te, co mają nazwę jakąś dłuższą, to miały albo na okładce, albo na tym zawinięciu za grzbietem coś napisane. Jak IBP wydawał CD/LP, to do każdego dodał jakiś tytuł pierwszego czy drugiego kawałka z reha, żeby było łatwiej zidentyfikować, a wcześniej połowa z nich tego nie miała, bo to były materiały rozprowadzone wśród znajomych. Można sobie poklikać po discogs i tam na zdjęciach widać, które kiedyś miały podtytuł, a które go nie miały. Gdybym był u siebie to bym wkleił zdjęcia, ale nie jestem i mi tu niewygodnie i się nie chce.
brzask pisze: tydzień temu
yog pisze: tydzień temu Mam też kompilację From Hell - The Gift of Hatred, która zawiera Taste Our German Steel! i jest to boxiwo zajebiste.
Rzeczywiście ładnie się prezentuje. Poogladałem sobie właśnie trochę ich płytek w sieci.
Bardzo ładnie, a remaster robił Patrick W. Engel, więc lipy nie ma i brzmienie sztos.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Panie @Thorgal, jest dokładnie tak, jak @yog napisał. Te, które mają podane jakieś tytuły, zamiast samych numerków w oryginalne, od razu je miały - przeważnie na froncie okładki kasety. Nie rozumiem też, po co zmieniać oryginalne nazewnictwo, na jakieś nazwy re-wydania, przecież na MA przy każdym Reh-u jest podany ów zmieniony tytuł, gdy tylko klikniesz na "other versions ". Czy to nie nazbyt przesadni konformizm?
Awatar użytkownika
Thorgal
Tormentor

Thorgal

Pioniere pisze: tydzień temu Panie @Thorgal, jest dokładnie tak, jak @yog napisał. Te, które mają podane jakieś tytuły, zamiast samych numerków w oryginalne, od razu je miały - przeważnie na froncie okładki kasety. Nie rozumiem też, po co zmieniać oryginalne nazewnictwo, na jakieś nazwy re-wydania, przecież na MA przy każdym Reh-u jest podany ów zmieniony tytuł, gdy tylko klikniesz na "other versions ". Czy to nie nazbyt przesadni konformizm?
Ok, dzięki!
Zarówno za informacje jak i pomoc w nawigacji po MA. Nie konformizm tylko brak wiedzy.

Mnie też lepiej było bez tych nowych tytułów. Tymczasem niedawno Moonblood wypłyną przy dyskusji o Desaster i sprawdziłem w sklepach internetowych co tam mają od nich na winylach. I co widzę? Gro tytułów, których zupełnie nie kojarzę.
Nie podoba mi się to bo robi bałagan w dyskografii, która i tak była dość trudna do ogarnięcia.