Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Black Altar

Vexatus 6 lata temu

Obrazek
Black Altar to powstały w 1996 roku polski zespół grający Black Metal (kiedyś rezydujący w Olsztynie, a obecnie w Londynie). Głównodowodzącym zespołu jest Shadow, który udziela się również w Kriegsgott i Raus!. Jest również właścicielem Odium Records. Na koncie stosunkowo mało wydawnictw (biorąc pod uwagę okres działalności): dwa pełniaki, dwie EPki i trochę splitów. Jest jeszcze demo "Na uroczysku..." i powiem szczerze, że po jego przesłuchaniu absolutnie nie spodziewałem się, że zespół tak się rozwinie, choć trochę to trwało. :) "Black Altar" z 2004 roku to już naprawdę kawał solidnej muzy, a wydany 4 lata później "Death Fanaticism" nie odbiega od niego jakoś specjalnie poziomem. Ostatnie wydawnictwo wyszło w 2013 i przydałoby się usłyszeć coś nowego. :)

Obrazek
Skład:
Shadow - Vocals, Bass (1996-present) Kriegsgott, Raus!
E.R. - Drums (2018-present) Claymords, Ondskapt, Sterbhaus, ex-Svartblod, ex-Decadence, ex-Frantic Amber, ex-Nekrodelirium, ex-Netherbird, ex-Riket (live)
M.A. - Guitars (2018-present) Dys Inbunden, Ondskapt, ex-Mephorash, ex-Mist of Misery, ex-Phidion
T.R. - Guitars (lead) (2018-present) Spirits Way
▼ Byli muzycy
Antichrist - Drums Kriegsgott (live), ex-AEON
Drakkheim Mysteriis - Guitars
Lord Von Skaven - Guitars ex-AEON
Horizon - Guitars (2008-?) ex-AEON, Gorycz, ex-Non Opus Dei
▼ Muzycy koncertowi
Nazgrim - Keyboards ex-Act of Grace, ex-Lost Atlantida, ex-Ninnghizhidda, ex-Titan Mountain, ex-Forest of Pride Slavs, Barad Dur [Pol], Cosmique7, Rarog, Vampyric Hunger, ex-Immortal Visions
Dyskografia:
1998 - Na uroczysku... [demo]
2000 - Wrath ov the Gods [EP]
2002 - Wrath ov the Gods / Moonastray [split]
2004 - Black Altar
2007 - Wrath ov the Gods / Serpent [split]
2008 - Death Fanaticism
2012 - Emissaries of the Darkened Call - Three Nails in the Coffin of Humanity [split]
2013 - Suicidal Salvation [EP]
2017 - Winds ov Decay / Occult Ceremonial Rites [split]
2019 - Suicidal Salvation / Emissaries of the Darkened Call [kompilacja]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Black_Altar/11838
BC: https://blackaltar.bandcamp.com/music
BC: https://odiumrecords.bandcamp.com/music
Odium Records: http://www.odiumrex.com
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 6 lata temu

Polewam z kolesia. Na grindowy festiwal do Malborka ( jakoś w 2005 chyba to było ) przyjechał odjebany jak pederaści z Castle Party, a jak wylicytował ode mnie płytę na gejlegro, to jej nie chciał kupić i płakał nad kosztami przesyłki. Pedał, pedał. A muzycznie ? Jak miałem naście lat i łykałem wszystko, co waliło smołą ( poza murzyńskim nasieniem, co to, to nie, takich brzydkich rzeczy nie robię ), to mi się nawet ten teledysk podobał. Taki cepeliowo - plastikowy z przeznaczeniem dla pryszczoli, których szeregów na szczęście nie zasilałem, bowiem dobry Bóg dał przeżyć młodość bez trądziku, co zdecydowanie dodatnie wpływało na kontakty z płcią piękną, wówczas z pewną D., która często zaliczała zjazdy po amfie, z czego skrzętnie korzystałem, raz nawet w klubie. I nic więcej w zasadzie o tej muzyce powiedzieć nie mogę. Raus Jude po wóde !
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 6 lata temu

Strasznie wyszydzany jest ten projekt, chyba przez nierzadko głupie zachowania Shadowa, o których wspomniał TITELITURY. Cóż, debiut z tego co pamiętam był nawet spoko. Klip który gdzieś tam się przewinął kojarzył mi się z obrazami Kredek Z Filcu. Dalszej twórczości nie tykałem, choć kilku znajomków twierdziło że poziom był już sporo lepszy i że Shadow chyba spoważniał i dojrzał, ale jakoś nigdy nie było mi po drodze z kolejnymi materiałami Black Altar.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vexatus 6 lata temu

Nie wiem jak się zachowuje i czy spoważniał czy też nie, ale muzyka z pełniaków i najnowszej EP bardzo mi się podoba. Jak dla mnie gość może się nawet wysmarować różową galaretką o smaku malinowym i popierdalać sobie w nocy nago i na szczudłach po lesie. Po domu mi nie biega, więc w czym problem? :) Muza się moim zdaniem broni broni i tyle. :)
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 6 lata temu

Vexatus pisze:
6 lata temu
Nie wiem jak się zachowuje i czy spoważniał czy też nie, ale muzyka z pełniaków i najnowszej EP bardzo mi się podoba. Jak dla mnie gość może się nawet wysmarować różową galaretką o smaku malinowym i popierdalać sobie w nocy nago i na szczudłach po lesie. Po domu mi nie biega, więc w czym problem? :) Muza się moim zdaniem broni broni i tyle. :)
Otóż to. ;)

A ja mam Death Fanaticism i powiem szczerze, że chętnie do tego albumu wracam. EP-kę chętnie obadam. Jestem ciekaw, jak teraz bym ocenił materiał z Vesanią. ;)
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.
borsuk
Master Of Puppets

borsuk 6 lata temu

Debiutancki album lubię (nawet ostatnio sobie słuchałem), muszę odkurzyć drugi pełniak i split z Vesanią - ten ponoć chodzi w dobrej cenie, to najwyżej go opchnę :mrgreen:
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Miłośnika marki Pitbull można usłyszeć na splicie Black Altar z Beastcraft o tytule Winds ov Decay / Occult Ceremonial Rites, który ukazał sie pod koniec 2017 roku:

Jest i teledysk!!!

Kawałek Tophet nagrano w studio w składzie:
- Shadow – vocals
- James Steward (Vader) – drums
- Michał – guitars, bass
- V. Priest (Acherontas) – guest vocals
- Acerbus (Ondskapt) – guest vocals
- Sorath Northgrove (Beastcraft) – guest vocals
- Nihil (Furia) – sound engineering, sample fx, mix and mastering
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized 5 lata temu

Mam ja debiut, Death Fanaticism, split z Varathron i Thornspawn ( bo Varathron i Thornspawn) a nawet Kriegsgott. Można posłuchać czemu nie, black metal jest a jakże. Teledupsk jest slaby,ale osobiście teledysków metalowych nie oglądam bo zazwyczaj bida pane a ten jest biedny w stopniu solidnym. Zlego słowa nie mam , dobrego nie mam. Jest BA ok, nie istniałby- tez ok jak dla mnie. Letnio, no cham sie uparł i mu daj
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 5 lata temu

Ja jestem w sumie taki trochę bezkrytyczny w stosunku do Black Altar, bo bardzo lubię i mam na półce chyba każdy materiał (za wyjątkiem tego najnowszego splitu), więc chyba niespodzianki nie będzie jak napiszę, że kawałek całkiem spoko - trochę mało blackaltarowy ze względu na tempo i prace gitar. :) Ale w sumie nikt się z moją opinią nie musi zgadzać - jak już pisałem jestem dość bezkrytyczny jeśli chodzi o ten projekt - od lat bardzo lubię i tyle. :)

Co do samego teledysku to nie od dziś wiadomo, że trudno jest nakręcić obraz do kawałka BM tak, żeby nie było potem beki. :)
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized 5 lata temu

Z BM teledysków podobał mi sie onegdaj Antaeus Blood War III. Ciekawe czy dalej byłby spoko. A bezkrytyczność w pełni rozumiem, mam tak z np Incantation a i jeszcze coś sie wynajdzie - wszystko podoba się i tyle :D
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Metalized pisze:
5 lata temu
Z BM teledysków podobał mi sie onegdaj Antaeus Blood War III. Ciekawe czy dalej byłby spoko. A bezkrytyczność w pełni rozumiem, mam tak z np Incantation a i jeszcze coś sie wynajdzie - wszystko podoba się i tyle :D
To jest jeden z najlepszych klipów black metalowych. W ogóle Antaeus zarządza i chuj! Black Altar mogę posłuchać, ale jakoś podchodzę do tego projektu jak do Besatt, czyli można posłuchać, tylko po co? Skoro jest duuuużo znacznie lepszych rzeczy w gatunku.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Ja to za bardzo nie pamiętam tego projektu, ale ten kawałek z teledysku cienizna niestety, riffy prostackie na maksa, a brzmienie mają jakby miało grać DSO czy inny Gorguts.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Zniknęła stara fota Shadowa w temacie (link z MA się przedawnił), a nowa jakaś taka se i nie chciało mi się jej wstawiać, więc zrobiłem co lubię - poszukałem najlepszych fot, a miał Black Altar piękne i ostatecznie znalazłem takie piękne cudne:
Vexatus pisze:
6 lata temu
Obrazek
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 4 lata temu

Tak jak muza jest raz lepsza, raz gorsza, to wizualnie BA zawsze potrafił dojebać. Pamiętam jego wpisy, ze był chyba z matką na Pasji i miał frajdę z konania Chrystusa... i tego typu kwiatki. ;)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 4 lata temu

Zsamot pisze:
4 lata temu
wizualnie BA zawsze potrafił dojebać

Fotki z czasów kiedy płyty były "numerowane trupią krwią" były całkiem beczne, ale widzę, że obecnie fantazji również nie brakuje... ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Vexatus pisze:
4 lata temu
kiedy płyty były "numerowane trupią krwią"
Hahahah mocne :D
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 4 lata temu

Idealny przykład, gdzie mocno staram się nie oglądać fotek i nie czytać wywiadów. ;)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 4 lata temu

Z Shadowa to kiedyś tak wszyscy kisnęli na lewo i prawo, aż w końcu chłopina wyemigrował i siedzi teraz na wyspach nawiązując coraz szersze kontakty z black metalową elitą międzynarodową. Sesje zdjęciowe i jego mądrości z internetów i ziniaczy przejdą do historii, to pewne. Muzycznie nie było to jednak złe, tak jak zakodowałem, ale od lat nie słuchałem i w sumie sam niewiele pamiętam. Może kiedyś, bo póki co jest w chuj innych rzeczy do ogarnięcia i odświeżenia.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 4 lata temu

No akurat - Death Fanaticism kupiłem na aukcji dla muzyków BoP po wypadku samochodowym. Zatem mam sentyment, bo i to fajny czas starego forum. Płyta ma sporo dobrych momentów, ogólnie średnia ale klimatem nadrabia. Gdyby nie kretyńskie zachowania lidera, to pewnie o kapeli byłoby jakoś więcej, a tak jego perełki zasłaniały najważniejsze, czyli muzykę...
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 4 lata temu

Nie pamiętam czy już tutaj o tym pisałem (z całą pewnością pisałem na poprzedniej wersji forum), ale dla mnie swego czasu był to jeden ciekawszych (muzycznie) projektów na polskiej scenie BM. Był, bo niestety od już od dość długiego czasu nie wydał żadnego dłuższego materiału. Szkoda... Pierwszego pełniaka z 2004 roku dalej uważam za kawał świetnej muzy. Drugi pełniak już nieco słabszy, ale dalej trzyma wysoki poziom. Może czas na następną dużą płytę, bo od ostatniej minęło już jak by nie patrzeć 10 lat...
borsuk
Master Of Puppets

borsuk 4 lata temu

przesłuchałem ponownie debiut, dalej mi się podoba, kopie elegancko.
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 4 lata temu

yog pisze:
4 lata temu
Zniknęła stara Obrazek
Paznokci zapomniał pomalować.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

yog pisze:
4 lata temu
Vexatus pisze:
4 lata temu
kiedy płyty były "numerowane trupią krwią"
Hahahah mocne :D
Tak, ze szpitala. Wtedy też wyszły flyersy w formie kalendarzyka kieszonkowego.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Znaczy co, w szpitalu pracował jako woziciel trupów po podziemnych korytarzach, bo nikt inny nie chciał? :P

A co do jeszcze wyższego, to paznokcie chyba pomalowane właśnie jakoś dziwacznie? No chyba, że typ po prostu rąk nie myje.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

Twierdził, że jakaś jego koleżanka pracowała w szpitalu.
Nebiros pisze:
3 lata temu
Kosynier

Kosynier 4 lata temu

Vexatus pisze:
5 lata temu
Ja jestem w sumie taki trochę bezkrytyczny w stosunku do Black Altar, bo bardzo lubię i mam na półce chyba każdy materiał (za wyjątkiem tego najnowszego splitu), więc chyba niespodzianki nie będzie jak napiszę, że kawałek całkiem spoko - trochę mało blackaltarowy ze względu na tempo i prace gitar. :) Ale w sumie nikt się z moją opinią nie musi zgadzać - jak już pisałem jestem dość bezkrytyczny jeśli chodzi o ten projekt - od lat bardzo lubię i tyle. :)
Mam tak samo, tez jestem bezkrytyczny w stosunku do Black Altar i oprocz debiutackiego dema lykam wszystko bez popity, a i z samym Shadowem mialem okazje pare razy sie spotkac i wydaje sie bardzo w porzadku, skromnym kolesiem. Widze ze doszli do niego muzycy Ondskapt, ciekawe czy wplynie to na muzyke i bedzie teraz wolniejsza i bardziej klimatyczna. Czekam niecierpliwie na nowy material, tak samo jak i na Ondskapt.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 4 lata temu

Kosynier pisze:
4 lata temu
oprocz debiutackiego dema lykam wszystko bez popity
"Na uroczysku..." jakieś tragiczne może nie jest jak na pierwsze demo i nawet słychać już pewne elementy późniejszego bardzo rozpoznawalnego stylu, ale jakoś mnie odrzuca do tej pory od tego materiału. Pamiętam, że w momencie jak to demo wyszło to nie za bardzo mi ta muza podchodziła i kilka lat później po usłyszeniu pierwszego pełniaka byłem w sporym szoku, że ten zespół tak bardzo się rozwinął muzycznie i nagrał taką dobrą płytę. Do dzisiaj pierwszego pełniaka słucham dość regularnie. Drugi nieco słabszy, ale to tez całkiem dobra płyta.

Kosynier

Kosynier 4 lata temu

Zgadzam się. Do tego jeszcze "Suicidal Salvation" jest zajebiste:

Shadow ostatnio przezywa trudne chwile. Najpierw lekarze w polsce powiedzieli mu, ze ma stwardnienie zanikowe boczne i umrze w ciągu 3 lat jako warzywo, a teraz widzę, że jego narzeczona walczy z ekstremalnie rzadkim rakiem mózgu. Tutaj jest link do zbiorki:

https://pomagam.pl/ola123/
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 4 lata temu

Chujowa sytuacja. Szkoda, że nie dał znać jako szerzej, może byłby szerszy odzew. Trzeba kuźwa pomagać, bo przy takim rządzie, to niedługo nawet Owsiaka pogonią i doktor Zięba będzie nas leczył.

Zdrówka dla obojga...
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 4 lata temu

Zsamot pisze:
4 lata temu
doktor Zięba będzie nas leczył.
A jak nie da rady to pomoże Bashobora. Taki mamy niestety teraz klimat...
Kosynier

Kosynier 4 lata temu

Zsamot pisze:
4 lata temu
Chujowa sytuacja. Szkoda, że nie dał znać jako szerzej, może byłby szerszy odzew. Trzeba kuźwa pomagać, bo przy takim rządzie, to niedługo nawet Owsiaka pogonią i doktor Zięba będzie nas leczył.

Zdrówka dla obojga...
Na szczescie u Shadowa okazalo sie, ze byl zle zdiagnozowany w Polsce. Dopiero jakis slynny profesor z Oxfordu, ktory opiekowal sie tez Stevenem Hawkingiem powiedzial mu po poltora rocznej obserwacji, ze to na szczescie nie ta choroba i nic groznego. Przynajmniej tak Shadow mowil w wywiadzie w Musick Mag[[/i]
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 4 lata temu

Muszę spojrzeć, w którym numerze?
Kosynier

Kosynier 4 lata temu

W bodajze 3 poprzednim. Tam, gdzie jest na okladce Nergal w kapeluszu jako Kung Lao, Bart z Bathuski i Bariel z Imperator.
Kosynier

Kosynier 3 lata temu

Widze, ze szykuje sie nowy material. Zapowiada sie obiecujaco, ciekawe jak calosc. Zaczynaja tez grac koncerty na duzych festiwalach, pierwszy w Londynie w Halloween jako co headliner z Akhlys, a drugi 3 tygodnie pozniej w Glasgow na Darkenss Guides Us, gdzie sklad to istna miazga, takze to dla mnie niemala sensacja. Wklejam info z 7 Gates:

"Odium Records zapowiada split Black Altar / Kirkebrann „Deus Inversus”. Na płycie znajdzie się w sumie 7 utworów i wydana zostanie w czerwcu w formie LP digi pack CD. W sesji nagraniowej Black Altar wzięli udział mi.n. Lars Broddesson (Funeral Mist, ex Marduk) oraz Mauser i Alexandros (Macabre Omen). Produkcją części Black Altar zajął się Mauser, a Kirkebrann Morfeus (ex Limbonic Art).

Poniżej znajduje się link do obejrzenia fragment utworu „Deus Inversus” granego przez Larsa:

Obrazek
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 3 lata temu

Też nigdy nie wkręciłem się w muzykę Black Altar, ale jako że mój znajomek Tomek jest od 2018 r. gitarzystą w tymże zespole, to jestem ciekaw co tam wymodzi i mu kibicuję, bo uważam że jako gitarzysta ma naprawdę duży potencjał twórczy i zapał.

Swoją drogą widzę, że Shadow już też zdrowotnie wyszedł na prostą, skoro kapela dalej się rozwija, a już było krucho momentami.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas 3 lata temu

No i jest już wideło do nowego tracku z nadchodzącego splitu z Kirkebrann:

Ani obraz, ani muza niczym nie zaskakuje. Shadow konsekwentny w działaniu :)
Awatar użytkownika
Slayer

Slayer 3 lata temu

Kawałek 🤘 dobry fajnie się słucha no i video też na wysokim poziomie bravo.
Kosynier

Kosynier 3 lata temu

Video jak video, mroczne i w klimacie, ale utwor mnie rozpierdala kompletnie. Lars to jednak Lars, uwielbiam jego gre. Ten moment z blastami i solowka oraz chory to majstersztyk. Nie moge sie doczekac do reszty materialu.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 3 lata temu

Kto tym razem pisał Szadołowi muzykę? Będą promocyjne kalendarzyki?
Nebiros pisze:
3 lata temu
Kosynier

Kosynier 3 lata temu

Sprawdzilem wkladki plyt i wyglada na to, ze Pan Shadow napisal sam okolo polowy utworow w dyskografi Black Altar oraz jest odpowiedzialny za ok 85% tekstow, wiec zarzut raczej zlosliwy. Czemu nikt sie nie czepia np do Leszka z Holy Death, czy Romana z Kat, ktorzy sami nie npisali chyba ani jednego utworu. Dlugo tez bedziesz mu wypominal kalendarzyki sprzed 20 lat z satanistycznymi swietami? Dorosnijmy w koncu i przestanmy szukac dziury w calym w polskich zespolach zamiast je wspierac.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 3 lata temu

A co zacząć wypominać? Bo jest jeszcze tego sporo. Może znów zacznie sobie przypominać jak mama zaprowadziła do kina za rączkę albo coś takiego. Było coś też wesołego przy okazji prowadzenia Odium Rec albo dystrybucji i handlem płytami CDr przy jednoczesnym jebaniu na ludzi którzy tak robią. I sorry, ale "dorośnięcie" i "black metal" nie idą w parze.
Nebiros pisze:
3 lata temu
Kosynier

Kosynier 3 lata temu

Ciezko to nawet skomentowac. Ogarnij sie chlopie haha
deathwhore
Tormentor

deathwhore 3 lata temu

Tak, ciężko komentować ten cyrkowy zespół. O, a niby czemu miałbym wspierać chujowe polskie zespoły?
Nebiros pisze:
3 lata temu
borsuk
Master Of Puppets

borsuk 3 lata temu

Kosynier pisze:
3 lata temu
Sprawdzilem wkladki plyt i wyglada na to, ze Pan Shadow napisal sam okolo polowy utworow w dyskografi Black Altar oraz jest odpowiedzialny za ok 85% tekstow, wiec zarzut raczej zlosliwy. Czemu nikt sie nie czepia np do Leszka z Holy Death, czy Romana z Kat, ktorzy sami nie npisali chyba ani jednego utworu. Dlugo tez bedziesz mu wypominal kalendarzyki sprzed 20 lat z satanistycznymi swietami? Dorosnijmy w koncu i przestanmy szukac dziury w calym w polskich zespolach zamiast je wspierac.
Roman nie napisał żadnego utworu? Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Kosynier

Kosynier 3 lata temu

30 czerwca mial premiere wspomniany wczesniej split Black Altar z Kirkebrann. Co tu duzo mowic, Black Altar zajebiscie jak zawsze, nowe utwory sa bardziej przebojowe, dobrze by sie sprawdzaly na koncertach, a Kirkebrann wczesniej nie znalem, ale tez bardzo dobrze. Fani Taake, Carpathian Forest itp powinni byc zachwyceni.

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Wczoraj zmarł Lord von Skaven, gitarzysta Black Altar na debiutanckiej epce i albumie.
Awatar użytkownika
Okkultist
Master Of Puppets

Okkultist 2 lata temu

yog pisze:
2 lata temu
Wczoraj zmarł Lord von Skaven, gitarzysta Black Altar na debiutanckiej epce i albumie.
No cóż, szkoda... R.I.P.

Ta kapela jakoś nigdy mnie za bardzo nie interesowała. Chociaż Black Altar i Death Fanaticism to dobre albumy. Ten drugi pełniak jest nawet lepszy. Tym bardziej, że dotyczy śmierci i dzięki temu jest ciekawszy. Kiedyś jeszcze dosyć często słuchałem splitu z Beastcraft. Za to split z Kirkebrann słyszałem chyba dwa razy i w sumie jest przeciętny. Zawsze odnoszę wrażenie, że Shadow próbuje za dużo na raz. Niby klasycznie, ale bardziej współcześnie. Trochę Norwegii, trochę Szwecji, trochę zagrywek jak z religijnego black metalu. Czasami jakby death metal. Do tego jakiś industrial i dark ambient na koniec. Są tacy, którzy potrafią mieszać style, ale nie Black Altar. Do mnie ten zespół po prostu nie przemawia i uważam, że jest raczej na poziomie Besatt. No może troszkę lepszy. Przynajmniej to trzeba przyznać, że Shadow nagrał jeden z najlepszych black metalowych klipów.
World Without End
Kosynier

Kosynier 2 lata temu

Tak, szkoda chlopa. Lord von Skaven byl nie tylko gitarzysta, ale mozna bylo uslyszec tez na "Wrath ov the Gods" w genialnym coverze Bathory "The Return" i spiewal tez w paru utworach na debiutanckiej plycie. Mial niesamowity wokal.

Obrazek

Z tym laczeniem roznych styli przez Black Altar zgadzam sie. Jest tam i klasyczny black metal i troche nowoczesnych zagrywek i troche industrialnych, rytualnych fragmentow, jednak mi to idealnie pasuje i w tym upatruje glowna sile ich muzyki. Nie wiadomo czego sie spodziewac, ale zawsze jest pewien charakterystyczny rdzen i szatanskie wokale Shadowa. Moze nie jestem obiektywny, bo jak wspominalem wczesniej jestem od lat wielkim fanem tego zespolu i lykam wszystko bez popity co wypusci Shadow.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Black Altar obchodzi 25-lecie działalności. Z tej okazji ukazały się jubileuszowe longsleevy i t-shirty, które można kupić w sklepie Odium Records.

Obrazek

Poniżej, Shadow komentuje minione 25 lat i zdradza plany zespołu na przyszłość.
► Pokaż
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Zdjęcie z nowej sesji zdjęciowej Black Altar do nadchodzącego wydania.

Obrazek
I am Satan's generation and I don't give a fukk.

Wróć do „Black Metal”