Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Melechesh

Vortex 7 lata temu

Obrazek
wikipedia pisze:Grupa wykonująca muzykę z pogranicza black i death metalu z wpływami folkloru bliskowschodniego. Zespół powstał w 1993 roku w Jerozolimie w Izraelu, jako solowy projekt multiinstrumentalisty Melechesha Ashmedi. Wkrótce potem Ashmedi zaprosił do współpracy gitarzystę znanego jako Moloch oraz perkusistę używającego pseudonimu Lord Curse. W swej twórczości grupa poruszyła zagadnienia historii Mezopotamii oraz mitologii sumeryjskiej. Obecnie członkowie Melechesh mieszkają w Amsterdamie w Holandii, dokąd wyemigrowali w 1997 roku z powodu restrykcji, jakie spotkały zespół w Izraelu. Pomimo pochodzenia żaden z członków grupy nie jest Izraelczykiem.
Skład:
Melechesh Ashmedi - Vocals, Guitars, Keyboards, Piano, Sitar, Esraj, Daf, Darbuka, Riq (1995-present), Bass (1996) ex-Crushed Cenotaph, Ashmedi
Moloch - Guitars, Saz, Bendir, Bouzouki, Daf, Darbuka, Riq, Vocals (backing) (1995-2013, 2014-present), Bass (1996) ex-Equimanthorn
Lord Curse - Drums, Percussion, Vocals (backing) (1995-1999), Drums, Percussion (2014-present)
▼ Byli muzycy
Thamuz - Bass (1995)
Uusur - Bass, Vocals (backing) (1995-1996)
Cimeries - Keyboards (1995)
Al Hazred - Bass, Vocals (backing), Keyboards (1996-2008) Conspiracy
Proscriptor McGovern - Drums, Percussion, Vocals (1999-2005) Absu, Proscriptor, Zemial (live), ex-Magus, ex-Ossuarist, Starchaser Network, ex-Equimanthorn, ex-Equitant, ex-Blood Storm (live), ex-Judas Iscariot (live), ex-Karnage
Xul - Drums, Percussion, Vocals (choirs) (2005-2013) ex-Liar of Golgotha, ex-Lier in Wait, ex-Inferi, ex-Funeral Winds, ex-Thanatos
Rahm - Bass, Vocals (choirs) (2010-2011) ex-Enforcer, ex-Liar of Golgotha, ex-Tiranilor (live), ex-Sudden Annihilation
Scorpios - Bass, Percussion, Mouth harp, Vocals (backing) (2013-2016) Crimson Moon, Possession Ritual, Sabnack, Akrabu, Behind Your Fear, E. V. P., ex-Acherontas, ex-Demoncy, ex-Dethroned, ex-Ancient (live), ex-Hortus Animae (live), ex-Zemial (live), ex-Infested, ex-Nibiru
Sirius - Guitars (2013) Seth.ECT, ex-Drain of Impurity, ex-Raven Woods
Samuel Santiago - Drums (2014) Black March, Arkhon Infaustus (live), Incinerate (live), ex-Brought by Pain, ex-First Fragment, ex-Fleshdoll, ex-Gorod, ex-Line of Sight, ex-Vacuus, ex-Agressor (live), ex-Beyond Creation (live), ex-Carnival in Coal (live), ex-Cruxifiction (live), ex-Loudblast (live), ex-No Return (live), ex-Purgatoire (live), ex-Next on the List, ex-Zubrowska, ex-Señor Flores
Tsel - Bass (2016) Kenosis, Wesenwille (live), ex-Ecocide, ex-Illuster, ex-Sinister, ex-Xanathos
▼ Muzycy koncertowi
Nomadic Soul - Drums (2016-present) Obnounce, Vulvathrone, ex-Condemnatio Cristi, ex-Crucifixions, ex-Dominators, ex-Dreamsphere
Nomadic Soul - Guitars (2016-present) Horresque, Nocte Obducta, Schammasch (live), ex-Adorn, ex-Kali, ex-Wald, ex-Dinner auf Uranos

Butchered - Bass Arallu
Geert Devenster - Guitars (?-2008) ex-Lessness, ex-Aborted, ex-Exterminator, ex-Leng Tch'e, ex-Panchrysia (live), ex-Inhuman Hatred, ex-Gorath (live), ex-Excavation
Kawn - Bass, Vocals (backing) (2007-2008)
Nomadic Soul - Guitars (2007-2016) ex-Dethroned, ex-Winter
Malak Al'Maut - Guitars (2008-2009) Thanatos, ex-Eternal Frost, ex-Liar of Golgotha, ex-Sudden Annihilation, ex-Israthoum (live)
Rahm - Bass (2009-2010) ex-Enforcer, ex-Liar of Golgotha, ex-Tiranilor (live), ex-Sudden Annihilation
Aethyris MacKay - Guitars (2011) Grotesque Hysterectomy, Pantheon I, Khonsu (live), ex-Infernal Oak, ex-Absu, ex-Horizon Ablaze
Gregory Den Hartog - Guitars (2011) ex-Sudden Annihilation, ex-Sepiroth
Scorpios - Bass, Vocals (backing) (2012-2013) Crimson Moon, Possession Ritual, Sabnack, Akrabu, Behind Your Fear, E. V. P., ex-Acherontas, ex-Demoncy, ex-Dethroned, ex-Ancient (live), ex-Hortus Animae (live), ex-Zemial (live), ex-Infested, ex-Nibiru
Michał Łysejko - Drums (2013-2014) Decapitated, Morowe, Night of the World, Pagan Forest, ex-Sonheillon, ex-Pleroms Gate, ex-Strandhogg, ex-Access Denied, ex-Norden, ex-Driller (live)
Ralph Santolla - Guitars (2013) (R.I.P. 2018) ex-Hollow, ex-Deicide, ex-Memorain, ex-Millenium, ex-Obituary, ex-Sebastian Bach, ex-Toxik, ex-Iced Earth (live), ex-Vital Remains (live), ex-Death (live), ex-Devil's Highway, ex-Eyewitness, ex-Ralph Santolla, ex-Redscream, ex-Serpent Seduced Eve, ex-Stare
Nomadic Soul - Drums (2014-2016) Agressor, Benighted, Death Lab, Mithridatic, Serocs, The Arisen, ex-Dead Talking Mind, ex-DeadlySins, ex-Gorsed Noctis, ex-Svart Crown, ex-Deathawaits (live), ex-Seth (live), ex-Shining (live), ex-The Seven Gates, ex-Gods of Hate
Dyskografia:
1995 - As Jerusalem Burns... [demo]
1996 - The Siege of Lachish [single]
1996 - As Jerusalem Burns... Al'Intisar
2001 - Djinn
2003 - Sphynx
2004 - The Ziggurat Scrolls [EP]
2006 - Emissaries
2010 - The Epigenesis
2012 - Mystics of the Pillar II [EP]
2015 - Enki

Wybrane utwory:

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Melechesh/424
BC: https://osmoseproductions.bandcamp.com/music
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 7 lata temu

Bardzo lubię trzy pierwsze longi. Każdy kolejny to już co raz gorzej, a z ostatniej płyty nie pamiętam nic. Sphynx zdecydowanie najlepsza i do tego albumu się już chyba nie zbliżą nigdy.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 7 lata temu

To mnie zawsze śmieszyło. Stary Testament jest pełen wojen i rozlewu krwi. Lokalne żydowskie bóstwo, Kyrios Sabaoth mści się i topi w posoce swoich wyznawców oraz wszystkich, którzy nie chcą mu się podporządkować; to taki wdzięczny temat dla muzyki metalowej. Ale tym żydkom tak się to kojarzy z chrześcijaństwem i "dobrem", że wolą czerpać z tradycji im obcej, tradycji nacji,które przez wieki ciemiężyły tę parszywą bandę pastuchów. I fruuuu, tak powstał żydowski zespół opiewający asyryjskich i babilońskich bogów.

Poza tym nie słucham, ponieważ jestem antysemitą.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 7 lata temu

Oni nie są Żydami tylko mają korzenie jakieś tam asyryjsko-babilońsko-perskie itp tajemne cywilizacje bogów wojny :D
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 7 lata temu

Kiedyś tam, dawno temu bardzo dużo słuchałem "Sphynx" i "Djinn". Nawet z rok temu sobie włączyłem pierwszą z nich i zaprawdę nieźle mi się tego słuchało. "Emissaries" też obleci, chociaż odczuwalnie słabiej, tak samo jak "Epigenesis". Tego ostatniego to nawet nie słyszałem bo szkoda mi czasu.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 7 lata temu

Tylko Sphinx oraz Emissaries znam, ale to kawał bardzo dobrego, dosyć melodyjnego i raczej technicznego blacku z dopracowanym konceptem lirycznym i urozmaiconymi orientalnymi ornamentami. Kolesie wiedzą, o czym śpiewają i to się przekłada też na grę instumentów, które w ten klimat starożytnych piasków pustyni słuchacza wprowadzają. Moim zdaniem jeden z niewielu szczerych zespołów w temacie takich babilońsko-perskich klimatów, który rzeczywiście jest przekonujący.

Co grają teraz to nie wiem, ale po fotkach sądząc pewnie klimaty Rotting Christ ;)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 7 lata temu

yog pisze:
7 lata temu
Co grają teraz to nie wiem, ale po fotkach sądząc pewnie klimaty Rotting Christ ;)
Raczej nie. Jeśli chodzi o ostatnią płytę to jest to tylko poprawne granie i tylko tyle. Plastik, dziwny efekt na wokalu, brzmi to strasznie nienaturalnie. I black metal to już z pewnością nie jest. NuclearBlast metal. Brak tutaj jakiejkolwiek szczerości. Ja słuchałem tego jedynie dwa razy i kolejny raz się nie wybieram, choć kolejne płyty jeśli wyjdą to sprawdzał będę, jakiś kredyt zaufania im udzielam.

Sprawdzaj Djinn jeśli nie słyszałeś, a jeśli Ci się nie chce to posłuchaj chociaż kawałka The Siege of Lachish albo Genies, Sorcerers and Mesopotamian Nights - na tych kawałkach zajebiste orientalne riffy. Debiut bez orientalnych smaczków, a przynajmniej ja ich nie pamiętam, słuchałem zaledwie kilka razy, zapamiętałem to jako zwykły, surowy blak metl.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 6 lata temu

Pamiętam, że kiedyś dawno temu podobał mi się album "Sphynx", ale nic już nie pamiętam z tego. Obecnie zapuściłem sobie "Emissaries" i o ile sama muzyka mi się podoba, bo nie brak tu ciężaru, melodii, dobrych i urozmaiconych riffów, o tyle wokale jakoś mnie męczą. Nie jest to album do którego jakoś wielce chętnie będę wracał, ale jest ogólnie rzecz biorąc dobry. Momentami nawet słyszę szwedzkie wpływy w tych bardziej melodyjnych riffach.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 6 lata temu

Akurat na Sphynx to całkiem fajne kompozycje były, zanim to wszystko się nie zaczęło rozjeżdżać pod naporem plastiku to nieźle się tego słuchało.
Panzer Division Nightwish

Wróć do „Black Metal”