Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Ostatniej to nie pamiętam w sumie, przed premierą nowej pewnie sobie odświeżę. O właśnie, Malice, dla mnie to też jest tak, że niby gorsza, ale jednak czasem jak leci, to regularnie ją zestawiam z wcześniejszymi. Zwłaszcza jak leci W grocie króla gór na speedzie ;)

Ancient Pride
wiadomo, hit za hitem, jeszcze bardziej przebojowo niż SEVB.
Panzer Division Nightwish
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Ja tam pierdolę, ściągam kominiarę, Malice dla mnie kult największy, bo wiadomo, muzyka szybsza >>> wolniejsza.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Ostatnio próbowałem przekonać się do tych dwóch ostatnich, awangardowych płyt. Zbyt wiele jest tam moim zdaniem napierdolone elektronicznych bzdetów, za mało metalu. Może podchodzi ludziom na co dzień słuchającym elektroniki, ale ja wciąż nie mogę przebić się przez tę muzykę. Absolutnie dla mnie niestrawna.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

TITELITURY pisze: 4 lata temu Może podchodzi ludziom na co dzień słuchającym elektroniki
Bardzo wątpię. Chyba że chodzi o podstarzałych gothów.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Obrazek

Piąty i ostatni zapewne album Necromantia nosił będzie tytuł To The Depths We Descend... i pojawi się jesienią. CD i kaseta wyjdzie 15 października, a winyl 25 listopada 2021 roku. Więcej informacji o wydaniach poniżej. Pre-order na cd wystartował, na resztę nie. Materiał wyjdzie sumptem odpowiednio: CD - The Circle Music, winyl - Hell's Fire Records, kaseta - Rabauw.
► Pokaż
CD: Release date October 15th by THE CIRCLE MUSIC

- A5 DG CD limited to 1500 copies including: re-recording of "Faceless Gods" of our PROMO'90 as a bonus track, Baron Blood poster by Tolis Yovanitis, handwritten music score of the song "Give the Devil his due" by Inferno.
- DG CD also limited to 1500 copies
- Jewel case CD

Pre order: https://thecirclemusic.gr/product-categ ... -releases/

VINYL: Release date November 25th. By Hell's Fire Records

- Color Vinyl (limited edition including Baron Blood poster by Tolis Yovanitis, handwritten music score of the song "Give the Devil his due" by Inferno.
- Black Vinyl (Baron Blood poster by Tolis Yovanitis, handwritten music score of the song "Give the Devil his due" by Inferno.)
- LIMITED BOX IN 132 COPIES including: different color vinyl, one sided 7 inch with the re-recording of "Faceless Gods", special pin, exclusive shirt, Baron Blood poster by Tolis Yovanitis, handwritten music score of the song "Give the Devil his due" by Inferno.

TAPE: Release date October 15th. By Rabauw

- Deluxe Limited (including a second tape with remastered tracks from the past)
- Standard
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Wino Necromantia Merlot z 2015:

https://headbangingwine.com/all-product ... rlot-2015/
“A dark ruby elixir which connects you with the ancient cult of Dionysus” The Magus 2020
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Scarlet Evil Witching Black ma być dołączane do greckiego Metal Hammera ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Kawałek Inferno, promujący ostatnią płytę Necromantii, z cytacikiem z Event Horizon:

Tracklista:
1. Daemonocentric
2. As the Shadows Wept
3. Give the Devil his Due
4. Inferno
5. Eldritch
6. To the Depths We Descend...
7. Lord of the Abyss MMXXI
8. The Warlock MMXXI
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Po trackliście widać, że płytka robiona na kolanach czego dowodem ostatnie dwa kawałki, hity w nowych odsłonach.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No, jak mam być szczery, to i po powyższym kawałku do ekscytacji mi daleko.
Kosynier

Kosynier

Utwor bardzo dobry, chociaz ciezko mi przelknac ta kiczowata okladke.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Winyl nadchodzącego finalnego albumu u producenta (Hell's Fire Records) wyprzedany podobno we wszystkich wariantach, więc jak ktoś jest zainteresowany i będzie już u dystrybutorów (w PL zdaje się jest nim Pagan Records), to lepiej się spieszyć. Repress pewnie będzie, ale póki co nie wiadomo.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Jest już dostępny cały pożegnalny album Necromantii do odsłuchu z bandcampa:

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

yog pisze: Jest już dostępny cały pożegnalny album Necromantii do odsłuchu z bandcampa
I jak, fajnie, bo jakoś nie mogę się wciąż oderwać do dziś odkrytych Węgrów z Rothadás?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Objawienia nie ma, zawodu też nie. W porządku jak dla mnie, ale ponad 20 minut z tego to nowe wersje Lord of the Abyss i The Warlock, inny kawałek Give the Devil his Due to basowe solo, kolejny To the Depths We Descend... outro na klawiszach i prawie z tego epka wychodzi.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

NECROMANTIA Zapowiada Oficjalną Książkę Biograficzną
Pierwsza, kompletna i oficjalna biografia zespołu
Obejmuje 32 lata muzyki i nieznane historie
Zespół wyda też 7” EP rzadkiego i niepublikowanego nagrania
Jednym z najbardziej wpływowych zespołów gatunku black metal, Necromantia, wyda swoją pierwszą oficjalną i kompletną biografię wiosną 2022 roku. Zatytułowana „The Serpent and the Pentagram: The Official Necromantia Chronicles”, autorem książki jest współzałożyciel Necromantia, The Magus, a także Arish Shock (autor „Rites of the Abyss”), który zajmuje się kompilowaniem i zredagowaniem.
Książka obejmie 32 lata muzyki, nieznane historie i szczegółowe informacje o wszystkich aspektach Necromantia. Od początku powstania zespołu w 1989 roku do końca wraz z wydaniem pożegnalnego albumu zespołu „To The Depths We Descend…” w 2021 roku. W biografii znajdą się cytaty o zespole od znanych muzyków ekstremalnej sceny metalowej.
Książka zostanie uzupełniona 7” EP-ką z bardzo rzadkim i niewydanym nagraniem z wczesnych lat zespołu.
Więcej informacji i szczegóły zamówień za pośrednictwem Pagan Records już wkrótce.
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush

Wyszła reedycja ze stajni Artefacts pt. "Baron Blood". Album zawiera utwory z kaset demo (1990, 1992 i 1993) i zostały poddane reedycji. Dodatkowo zespół ogłosił zakończenie działalności, Magus oznajmił: "The band has now descended into the Abyss."

Więcej info: https://store.artefacts.church/product- ... Color.html

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Mnie nie stać na demka za 380 zeta, ale jak kogoś stać, to informuję, że ładniejszej wersji już nie ma i zostało 200 tej brzydszej.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Chyba dość zbędny box wszystkiego:

Obrazek
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Polecę naszym forumowym klasykiem... Kasa musi się zgadzać! ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Taaa, po śmierci Barona zapowiadali, że ostatnia reedycja ever wychodzi :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Dudek-Miechu mówił, że mu się Manowar z Necromantią kojarzy, mi trochę też, ale w innym kawałku, bo w Thunderpick spod znaku młota słychać echa przyszłego Last Song for Valdezie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Za okładkę debiutu to by mogli wreszcie przeprosić po tylu latach... ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Zajebista, idealnie pasuje.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Też uważam, że w kontekście czasu powstania i muzyki jest wręcz idealna, co nie znaczy, że nie jest kiczowata w opór.

A co do podobieństw, to właściwie nie wiem czy dobrze mówię, że Sting of The Bumblebee Manowara kojarzy mi się z Murder Magic and Tears. Bardziej powinienem był powiedzieć, że z W Grocie Króla Gór. Ale no, skojarzenie akurat takie, pewnie przez te gonitwy na gryfie.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Pewnie, że idealnie pasuje do tej ich pierwszej płyty i pomimo kiczowatości świetnie się sprawdza. :) Poza tym z tymi przeprosinami to tak pół żartem, pół serio, bo nie oni powinni przepraszać tylko ziomek co popełnił plagiat i ją podpierdolił innemu rysownikowi. ;) Kiedyś już to omawialiśmy w tym wątku...
Vexatus pisze: 7 lat temu
Hajasz pisze: 7 lat temu A niby skąd ten plagiat ?
Obrazek

A niby stąd: https://artplagiarism.wordpress.com/201 ... iery-path/
Czasem kiczowate okładki robią naprawdę dobrą robotę, szczególnie w przypadku niektórych starych klasycznych płyt. "Scarlet Evil Witching Black" też jest kiczowata i strasznie pokraczna, ale jednocześnie totalnie zajebista. :)

Obrazek

Gdyby nie ta okładka to bym tej płyty pewnie zaraz po wydaniu nie kupił, bo zawsze po wejściu do jakiegokolwiek sklepu z muzyką dostawałem oczopląsu... :) Okładka wpadła w oko, płytę kupiłem (jako nastoletni maniak metalowej muzy i literatury w klimatach Dark Fantasy spokojnie obok tego obrazka przejść nie mogłem ;)) i tak zaczęła się miłość na całe życie. ;)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Obrazek

https://allegro.pl/oferta/666-necromant ... 2852167337

Box dostępny na Alledrogo za "jedyne" 1146 złociszy i 66 groszy...
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Przypierdalacie się do tych okładek. Takie rysowane najlepsze! Ten wąpierz faktycznie pojebany z Ravenloft, podobnie jak okładka Burzum na "Det Som...", czy Satyrykonia z jedynej fajnej płyty tego zespołu. Wszyscy blackmetalowcy grali chyba wtedy w ad&d.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Ja bardzo lubię te ich pokracznie narysowane okładki. "Scarlet Evil Witching Black" wymiata.😜 Okładka do winylowego wydania "IV: Malice" ma całkowicie inny klimat, ale jest rewelacyjna.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Książka w Paganie:

Obrazek
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

Chyba się na to skuszę, wygląda przede wszystkim na bardzo ładne wydawnictwo. Pomimo, że chyba wezmę sam papier, to jeszcze dodam innym zainteresowanym, że jest kilka opcji zamówienia i można zgarnąć kilka dodatkowych "fantów" w dwóch różnych zestawach:

https://www.pagan-records.com/pl/p/NECR ... RDER/12855
https://www.pagan-records.com/pl/p/NECR ... RDER/12856
Lis
Moderator globalny

Lis

Wczoraj dostałem swój egzemplarz Wąż I Pentagram.
Ponad 200 stron, masa zdjęć zespołu i około, zinów, płyt, kaset itp. Do tego dwie zakładki, plakat i podwójny album cd A Tribute To.. lubię takie rzeczy.
Obrazek
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Vexatus pisze: rok temu
yog pisze: rok temu Z Necromantii, to debiut lepszy od dwójki, po czasie dochodzę do wniosku.
Nie, nie I jeszcze raz nie! Dwójeczka najlepsza i koniec dyskusji! :)
Ja, tak jak pisałem w wątku o Varathron, nie jestem do końca pewien, czy jedynka, czy dwójka. Kiedyś gotów byłem się bić za Scarlet Evil Witching Black, ale od paru lat, zależnie od temperatury w pokoju i tego jak się czuję, oraz co portfel na to, waham się między nią, a debiutem. Wczoraj poleciały obydwa i obydwa to rozpierdol. Dzieje się bardzo dużo na obydwu, ale na pierwszym mamy więcej mrocznego klimatu, a na drugim więcej metalowej jazdy do przodu. Oczywiście nie należy zapominać także o Ancient Pride oraz IV:Malice, bo to też sute chleby na ryj ;)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Dwójka zdecydowanie dużo lepsza. Klimat całości niesamowity, a niektóre riffy są tak zajebiste, że ździerają papę z dachu...
Awatar użytkownika
Jakub
Master Of Reality

Jakub

Słucham sobie 'Scarlet Evil Witching Black' przy lekturze tematu o Necromanti na forum i pragnę dopisać, że intro do Pretender to the Throne Opus II to fragment dzieła Wagnera 'Ride of the Valkyries'. Mała ciekawostka, o której nikt nie wspomniał.

Ale o tym, że SEWB zrywa dach z papy nic nie napiszę, bo to wszyscy wiedzą ☝️
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Jakub pisze: rok temu Ale o tym, że SEWB zrywa dach z papy nic nie napiszę, bo to wszyscy wiedzą ☝️
To zdecydowanie ich najlepszy materiał.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Zdecydowanie nie zdecydowanie najlepszy. Jeśli najlepszy, to o włos, a czy najlepszy, to nie jestem przekonany, bo i debiut i dwójeczka to ultra sztosy, a Ancient Pride depcze im po piętach, a i Malice nie tak znowu daleko za nimi. Późniejsze już daleko daleko daleko, hen.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Najlepszy! Brzmienie, kompozycje, klimat, świetne riffy i melodie, 8-strunowy bas... Praktycznie każdy kawałek to sztos, a riffy np. w takim "Black Mirror" zmiatają połowę greckiej sceny z planszy.
Awatar użytkownika
Jakub
Master Of Reality

Jakub

Ancient Pride jest rewelacyjny. Podniosły, klimatyczny, pełen dumy, bitewny i nazwany każdym innym słowem opisującym muzykę, której słuchanie wywołuje nieodpartą chęć uzbrojenia się w oręż hoplity i formowania falangi.

Do takich nagrań, jak jeszcze min. Onyx, idealnie by pasował termin war metal, gdyby nie był już zarezerwowany dla zupełnie innego grania.
Ostatnio edytowany przez Jakub rok temu, edytowany łącznie 1 raz.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Jakub pisze: rok temu Słucham sobie 'Scarlet Evil Witching Black' przy lekturze tematu o Necromanti na forum i pragnę dopisać, że intro do Pretender to the Throne Opus II to fragment dzieła Wagnera 'Ride of the Valkyries'. Mała ciekawostka, o której nikt nie wspomniał.

Ale o tym, że SEWB zrywa dach z papy nic nie napiszę, bo to wszyscy wiedzą ☝️
Życzę miłych wrażeń przy odkryciu W Grocie Króla Gór na IV: Malice :)
Jakub pisze: rok temu Do takich nagrań, jak jeszcze min. Onyx, idealnie by pasował termin war metal, gdyby nie był już zarezerwowany dla zupełnie innego grania.
Tylko Onyx to, mimo iż totalnie wyjebany w kosmos, to grecki jest mniej więcej 50/50 ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Vexatus pisze: rok temu Najlepszy! Brzmienie, kompozycje, klimat, świetne riffy i melodie, 8-strunowy bas... Praktycznie każdy kawałek to sztos, a riffy np. w takim "Black Mirror" zmiatają połowę greckiej sceny z planszy.
Jaką połowę, chyba całą. Gdzie jakieś Rotting Christy przy Necromantii???
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

yog pisze: rok temu Jaką połowę, chyba całą. Gdzie jakieś Rotting Christy przy Necromantii???
Połowę, bo to tylko jeden kawałek. Pozostałe zmiatają drugą połowę... :D
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Grecka scena to przede wszystkim Przekraczając Ognistą Ścieżkę, Tkając Przeznaczenia oraz Ophiolatreia. W dalszej kolejności oraz czasem mniej greckiej, a bardziej skandynawskiej także Onyx. Jakiś śmieszny Rotting Christ to najwyżej Grecja dla uczniów klas 1-3 szkół podstawowych....
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

No nie wiem... Mój młodszy jest w Iii klasie i z melodyjnego pitu-pitu od Rottong Christ zdecydowaniec woli Dissection. :)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Proste, Dissection rucha RC kutasem.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

DiabelskiDom pisze: rok temu Proste, Dissection rucha RC kutasem.
Normalne przecież Dissection to gejostwo i różowy metal.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Obrazek

Była już rozgrzewka w postaci "Crossing the Fiery Path", a teraz leci kwintesencja materiałów tego zespołu, czyli "Scarlet Evil Witching Black". :twisted: A jak Wy spędzacie ten sobotni wieczór, Kochane Brutale? A tak... zastanawiacie się czy Euronymous był prawiczkiem i gejem... :)