Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Re: Absurd czyli germańska siła.

Hajasz 4 lata temu

Puki co z obozu Absurd nie dochodzą wieści o nowej płycie ale jak na razie ukażą się dwa małe wydania, oba to splity.

Pierwszy z Abyssic Hate, gdzie chłopaki pograją sobie coverki a drugi to split z Evil.

Ma się też ukazać reedycja kultowego Facta Loquuntur z tym, że nie wiadomo czy nie będzie to ponownie nagrany album bo na razie dochodzą sprzeczne informacje. Jest już nowa okładka do tej płyty.

Obrazek

Obrazek
GRINDCORE FOR LIFE

Tagi:
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 4 lata temu

Bdb wieści, splity bardzo chętnie sprawdzę, choć chciałoby się nowego pełniaka. Może się zatem doczekamy. Okładka wygląda jak robiona przez gościa co i okładkę pełniaka Pseudogod zrobił, o:

Obrazek
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

Antichrist Kramer ten kolo się nazywa.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 4 lata temu

A to kojarzę gościa m.in. z Satanic Skinhead Propaganda i z projektu Intolitarian. On zresztą w wielu miejscach swoje palce maczał ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

yog pisze:
4 lata temu
Jeśli chodzi o kreację sceny black metal przez Absurd to jest to nieco kontrowersyjna teza. Chyba, że mówimy o etosie "nie umiesz grać, ale odpierdalasz, będziesz sławny". Wtedy tak, są niekwestionowanymi pionierami. O kreacji sceny NSBM to możemy sobie mówić, ale nie o black metalu jako takim.
Albo coś przeoczyłem albo o czymś nie wiem ? W takim razie oświeć mnie kto tworzył w Niemczech lokalną scenę black metal u jej podstaw ?
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vexatus 4 lata temu

Hajasz pisze: W takim razie oświeć mnie kto tworzył w Niemczech lokalną scenę black metal u jej podstaw ?
Sodom? ;)
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie 4 lata temu

Hajasz pisze:
4 lata temu
W takim razie oświeć mnie kto tworzył w Niemczech lokalną scenę black metal u jej podstaw ?
No, na pewno nie Absurd, skoro zaczęli grać BM dopiero po 2000.
Hajasz pisze:
4 lata temu
Cokolwiek byś powiedział to i tak nie zmienisz tego, że w porównaniu do bohaterów tematu tamci tworzyli scenę black metal i przeszli do historii.
Tylko i wyłącznie dzięki działaniom pozamuzycznym, tj. morderstwu. Dlatego właśnie nie ma ich w "Ewolucji Kultu", która poświęcona jest muzyce, mnóstwo miejsca natomiast oddali im autorzy książki "Władcy Chaosu', bo ta z kolei skupiona jest na sensacjach.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

porwanie w satanistanie pisze:
4 lata temu
Hajasz pisze:
4 lata temu
W takim razie oświeć mnie kto tworzył w Niemczech lokalną scenę black metal u jej podstaw ?
No, na pewno nie Absurd, skoro zaczęli grać BM dopiero po 2000.
Hajasz pisze:
4 lata temu
Cokolwiek byś powiedział to i tak nie zmienisz tego, że w porównaniu do bohaterów tematu tamci tworzyli scenę black metal i przeszli do historii.
Tylko i wyłącznie dzięki działaniom pozamuzycznym, tj. morderstwu. Dlatego właśnie nie ma ich w "Ewolucji Kultu", która poświęcona jest muzyce, mnóstwo miejsca natomiast oddali im autorzy książki "Władcy Chaosu', bo ta z kolei skupiona jest na sensacjach.
Powiadasz, że po 2000 roku. Dobre i śmieszne nawet bardzo.
W Ewolucji Kultu kompletnie jest pominięta scena niemiecka więc nie zabłysnąłeś.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

Hajasz pisze:
4 lata temu
Czy ja wiem? Po prostu fakt.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

4 lata temu
Hajasz pisze:
4 lata temu
Czy ja wiem? Po prostu fakt.
Bardzo wielu z was tutaj szanuje taki serwis jak RYM, który uważacie za rzetelny i wiarygodny więc odsyłam kolegę w tej kwestii właśnie tam.

Panie!Pan tu nie stał!
-Panie, wsiądź pan w 125 i pojedź pan na plac zamkowy.
Tam stoi kolumna Zygmunta. Pan podejdzie i mu powie: Pan tu nie stał!
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

Nie znam serwisu, cóż on ma do rzeczy? To jakieś forum magów mających moc wpływania na linię czasu?

Absurd zaczął grać black metal (chujowy) w okolicach drugiej płyty, a ta wyszła w 2001. Bo nie będziesz chyba twierdził, że ich demówki czy debiut to BM? :D
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

Akurat na debiucie jest więcej blacku niż na ich najgorszej drugiej płycie.

Nikt też nie pochwalił się kto w końcu tworzył ten prawdziwy black w Germanii tak więc gwoli przypomnienia to pierwszą typowo black metalową płytę wydał Ungod w 1993, rok później debiutuje Martyrdom oraz Eminenz (pierwszy black metalowy niemiecki zespół, supportował Mayhem w Lipsku) a także Bethlehem i w końcu Absurd. Było jeszcze parę podziemnych zespołów, z których warto wymienić Fjell i Moonblood.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

Hajasz pisze:
4 lata temu
Akurat na debiucie jest więcej blacku
Akurat nie ma go tam w ogóle, względnie tylko miejcami pojawiają się jakieś nieudolne nawiązania. Przykro mi, ale samo to, że coś ma przester i jest chujowo zagrane i nagrane nie czyni tego czegoś black metalem.
Hajasz pisze:
4 lata temu
Nikt też nie pochwalił się kto w końcu tworzył ten prawdziwy black w Germanii tak więc gwoli przypomnienia to pierwszą typowo black metalową płytę wydał Ungod w 1993, rok później debiutuje Martyrdom oraz Eminenz (pierwszy black metalowy niemiecki zespół, supportował Mayhem w Lipsku) a także Bethlehem
Chwilę później był tez zajebisty Silexater, fenomenalny wtedy Desaster, niezły Tha-Norr i pokraczne w departamencie bebnów, ale mocarne klimatycznie Martyrium. I to wszystko były zespoły black metalowe, w przeciwieństwie do Absurd, absurdem jest więc twierdzić, że to ten tercet paru pajaców, który zaistniał w szerszej świadomości tylko dzięki wybrykom pozamuzycznym, tworzył w latach 90. "scenę".
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

W kwestii Absurd odsyłam ponownie do encyklopedii zwanej internet pod hasłem first german black metal band oraz do rzetelnego RYM.
Desaster black ? Kurwa od kiedy ?
4 lata temu
Przykro mi, ale samo to, że coś ma przester i jest chujowo zagrane i nagrane nie czyni tego czegoś black metalem.
Akurat w tej kwestii to nie masz pojęcia o black metalu kompletnie.
GRINDCORE FOR LIFE
deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

Desaster:

Absurd:

Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Stary Desaster to black jak skurwysyn, nie ulega wątpliwości :)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

Hajasz pisze:
4 lata temu
Desaster black ? Kurwa od kiedy ?

Co najmniej od 1994. Nie znam pierwszych dwóch dem, ale tak czy siak wychodzi, że grali BM 6-7 lat przed Absurd.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

yog pisze:
4 lata temu
Stary Desaster to black jak skurwysyn, nie ulega wątpliwości :)
Jeżeli wiara w to pomaga ci w codziennym życiu to ok.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

Nieporównanie większej wiary wymaga z pewnością podtrzymywanie w sobie przekonania, że te komiczne pierdy Absurd z lat 90. to black metal, stąd zrozumiałe, że trudno Ci się z tą koncepcją rozstać, biorąc pod uwagę niechybnie zainwestowany w to wysiłek, nie mówiąc już o dysonansie poznawczym :)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

Historii nie zmienisz no chyba że jesteś z ramienia partii rządzącej a to wtedy zaczynam cię rozumieć. Na prawdę polecam przeczytać o historii niemieckiego black metalu zwłaszcza, że w dobie internetu wszystko jest na wyciągnięcie ręki.
Kończę tę dyskusję.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

Hajasz pisze:
4 lata temu
Na prawdę polecam przeczytać
Ja z kolei polecam posłuchać. Tzn. nie to, żebym chciał komuś polecać słuchanie Absurd, ale ze względów edukacyjnych jednak by Ci się przydało :)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

Ale co mam słuchać aby doznać objawienia ?
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

Debiut Absurd - umywszy najpierw uszy i drogą inhalacji kadzidełka o woni drzewa sandałowego oczyściwszy korę mózgową z wkrętek, że to black metal.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Z tego co pamiętam, Desaster z demosa Fog of Avalon i debiutu to jednak jest dość kwintesencjonalny niemiecki blaczur, lubujący się w średniowieczu i mający sporo cech wspólnych z Moonblood czy Tha-Norr, a nawet i Absurd.

Scena ogólnie trochę odrzucona, kiedyś to raczej nawet wyśmiewana - przez jednych za początki Absurd, przez drugich za historie o Nargaroth nagrywającym w '93. Większość kapel tam to chyba się na demówkach skończyła, epkach góra.

Co do "first black metal band from Germany" to ja tam nie wiem, ale MA podaje, że wspomniany przez Ciebie Ungod w 1991 założono, w 1993 płytę mieli, a Absurd od 1992 działa. Ogólnie rzecz biorąc to nie poczuwam się jakimś znawcą tej sceny, bo nie miałem o niej zbyt wysokiego mniemania i dopiero od stosunkowo niedawnego czasu przekonuję się, że mieli w głębokim undergroundzie interesujące projekty.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

Ungod był pierwszym stricte black metalowym zespołem, który wydał płytę.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 4 lata temu

Fajną mieliście wymianę zdań, która w zasadzie nic konkretnego nie wniosła. Szanuję jednak, że pojawiły się tu nazwy takie jak Ungod (i ich debiut), Martyrium, czy Moonblood.

Debiut Absurd to dla mnie też black metal, ale nie taki typowy, tylko na solidnym punkowym fundamencie, co zresztą zrozumiałe, skoro panowie nigdy się nie kryli że dużo punka sami słuchali na początku. Jestem jednak w stanie zrozumieć, że dla kogoś może to nie być black metal, bo brzmi inaczej, bardziej przebojowo rockowo i te zaśpiewy ogniskowe tu i ówdzie ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Dla mnie to też black metal, ale pokłócić się nie zaszkodzi ;)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

Lepiej pokłócić się na odległość niż zebrać w japę w realu :D
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 4 lata temu

Ja Was rozsądzę i powiem tak, jak jest. Fakty Krzyczą to black metal z elementami OI! oraz punka. Cały czas jednakowoż black metal. Wydaje mi się też (bo nigdy nie zasłuchiwałem się w Desaster, choć słyszałem wszystkie materiały), że na debiucie D jest mniej black metalu niż na debiucie A.

Niemiecka scena BM to ogólnie meh, poza kilkoma starymi i kilkoma nowymi kapelami.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

DiabelskiDom pisze:
4 lata temu
Ja Was rozsądzę i powiem tak, jak jest. Fakty Krzyczą to black metal z elementami OI! oraz punka. Cały czas jednakowoż black metal.
Że tak zapytam z ciekawości: w czym się tam ten black metal manifestuje? Oraz czy jak Ultima Thule rozstroi instrumenty i zatrudni na wokal menela to też będzie to wówczas black metal?
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 4 lata temu

No przecież nie powiesz mi, że gitarowo, riffowo (odejmując oczywiście te biesiadowe fragmenty) to nie jest prymitywny, kwadratowy, wikingujący black? Nikt tutaj nie twierdzi, że to jest czystej wody, niczym nie skażony BM, do tego świetnie napisany i umiejętnie odegrany, ale jednak fakty krzyczą ( ;) ), że jest to jedna z kalekich podwalin pod ogólnie dość upośledzoną scenę.

Co do drugiego pytania - myślę, że bardzo dużo oi/punka jakby im jeszcze bardziej przesterować wiosła i kazać grać szybciej i prościej pod wrzaski do mikrofonu stałoby się black metalem, nawet w swojej najbardziej karykaturalnej formie ;)

PS. No i ja to widzę jednak tak, że to obok tych blackmetalowych fragmentów Absurdu stoją skoczne motywy jak od wspomnianych Szwedów.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

DiabelskiDom pisze:
4 lata temu
No przecież nie powiesz mi, że gitarowo, riffowo (odejmując oczywiście te biesiadowe fragmenty) to nie jest prymitywny, kwadratowy, wikingujący black?
No, w sumie właśnie to powiem, więc - powiem, że jak Ty rozpisałes to tak
black metal z elementami OI! oraz punka
to ja to słyszę dokładnie dowrotnie. W latach 90. Absurd grał oi/punk z dodaną melodyką tego całego "viking rocka" i germańskigo pażdzierza, a do black metalu można się tam dopatrzeć co najwyżej skromnych nawiązań - nader zreszta nieudolnych. Po mojemu podpięli się pod scenę BM dzięki otaczającej wiadomy epizod sensacji, natomiast muzycznie zaczęli iść w jej stronę lata później.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 4 lata temu

Cóż, dużo tej punkowej skoczności niemieckiej tam jest poutykane i to trochę zaburza wizerunek prostackiego, czarnego riffowania w takim Der Sieg Ist Unser na przykład, dlatego rozumiem podejście, jednakowoż dalej będę utrzymywał stanowisko, że tego BM jest na tej płycie jednak wystarczająco, żeby podpiąć ją pod tą stylistykę. To, że ów BM jest wręcz karykaturalny i do znakomitej większości materiałów z tego gatunku nie ma nawet podjazdu to inna sprawa :) Co do ostatniego zdania z mojego posta to jesteśmy raczej wszyscy tutaj zgodni i chyba na tym najlepiej poprzestać :)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

DiabelskiDom pisze:
4 lata temu
Niemiecka scena BM to ogólnie meh, poza kilkoma starymi i kilkoma nowymi kapelami.
Nie wiem co to meh ale niemiecka scena BM o wiele lepsza niż szwedzka.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

Grubo :D

Niemiecka scena istnieje bo istnieje i w zasadzie nie wpłynęła w gatunku na nic, może oprócz rozpropagowania DSBM i popularyzacji klonowania Burzum, co jest zasługą raczej wątpliwą. Ze szwedzkiej wypłynęło za to kilka istotnych nurtów.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 4 lata temu

Jeśli o niemieckiej scenie mówimy, to poza Katharsis, Lunar Aurora, czy Moonblood nic wybitnego nie przychodzi mi na myśl na tą chwilę ;)

Wiem, że Imperium Dekadenz czy Luror też były fajne, ale dla mnie nie aż tak powalające jak powyższa trójka.
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard 4 lata temu

Ściągnąłem sobie 5mp3ej z nowymi płytami 2019... O szatanie... Cosmic Entity - co za gówno. Zaraz następna, Monnier - nudy. Pora zalogować się.

Nie koniecznie jestem wykwalifikowany ale z drugiej strony swojego wroga trzeba dobrze znać by zabierać głos... Spróbuję być obiektywny.
Niemiecka scena Black:

Lacrimosa (nie wiem dlaczego ale kiedyś co drugi Bm-owiec tego słuchał)
+
Suche fakty.
Metal Archives podaje 2986 zespołów BM dla tego 80mln kraju. Polska dla porównania 1113, UK 1015, Norwegia 838, USA 5455 i 1204 Szwecja.

RYM. Z pośród wszystkich spisanych niemieckich BM, pierwsza dziesiątka:
1
The Ruins of Beverast Rain Upon the Impure
RYM Rating: 3.68 | Ratings: 1,037

2
ColdWorld
Melancholie²
RYM Rating: 3.64 | Ratings: 1,627

3
The Ruins of Beverast
Unlock the Shrine
RYM Rating: 3.65 | Ratings: 850

4
Falkenbach
Heralding: The Fireblade
RYM Rating: 3.71 | Ratings: 695

5
The Ruins of Beverast
Foulest Semen of a Sheltered Elite
RYM Rating: 3.63 | Ratings: 765

6
Katharsis
VVorldvvithoutend
RYM Rating: 3.63 | Ratings: 706

7
Lunar Aurora
Andacht
RYM Rating: 3.62 | Ratings: 658

8
Bethlehem
Dictius te necare
RYM Rating: 3.58 | Ratings: 981

9
Nagelfar
Virus West
RYM Rating: 3.64 | Ratings: 326

10
Nagelfar
Hünengrab im Herbst

The Ruins to zdecydowanie najlepszy niemiecki zespól, który sam z siebie robi polowe listy :) Bardzo lubię.
Znam jeszcze Endstille, Bethlehem, Tsatthoggua ale nie slucham.
Smiechowe od zawsze Moonblood, Dark Fortress, Falkenbach.
Absurd ciężko znaleźć :D

Ogólnie to z największej sceny świata, oprócz ponad-gatunkowych Ruin to nic niemce wiekopomnego nie skrecili. W DDR od thrashu to jakiś Necros Christos plus góra z 5 zespołów nagrywa oryginalnie, mocno i ponadczasowo. Oni za rubaszni kolekcjonowaniem mundurów i pióropuszy z katalogu Nuclear Blast by mieć podejście do ekstremy. Wszystkie Aryjczyki czyste rasowo, chodzą jak w zegarku ułożeni dobrobytem. Nawet wyglądają tak samo. Piwko, festiwal, szorty z katalogu, kasa się zgadza i biesiada. Żadnego podłoża dla rozwoju popierdolonej muzyki z tematu.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

Ej, od nazistów to jeszcze mocno spoko było Zarathustra.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard 4 lata temu

I ten, no: Kto pije tonik na cerwix!!!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Chciałbym zauważyć, że Ruins of Beverast ma trzy płyty, a Nagelfar dwie z trzech, jakie nagrał. No i jest to wcześniejszy projekt pana Alexandra, jeśli Rysiu nie wiesz.

Jak dla mnie jeśli o germański black idzie to Mayhemic Truth też topowy zespół :P
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 4 lata temu

Ja celowo nie wymieniłem The Ruins of Beverast, czyli jednego z moich ulubionych zespołów w ogóle. Przyczyna była prosta - mówiliśmy o kapelach black metalowych, nie black/doomowych ;)

Nagelfar tak naprawdę zajebistą ma jedna płytę, pozostałe dwie po prostu dobre, więc....
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Pierdolisz pan jak emeryt, co najmniej dwie wyjebane.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 4 lata temu

Tak, tak, wiem, drugie The Voice of Steel bla bla a prawda jest taka, że Virus West to najbardziej zasadniczy, najbardziej treściwy album. No i najbardziej blackowy sensu stricto ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Przez ścianę łazienki chyba słuchałeś tej kapeli, albo po 3 razy ;)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 4 lata temu

Jak się odgryzł, paczcie go! :D
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard 4 lata temu

yog pisze:
4 lata temu
Chciałbym zauważyć, że Ruins of Beverast ma trzy płyty, a Nagelfar dwie z trzech, jakie nagrał. No i jest to wcześniejszy projekt pana Alexandra, jeśli Rysiu nie wiesz.
3 + 2 = 5 5 jest połową 10 10 × 1/2 = 5
Jeśli Yogu nie wiesz.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vexatus 4 lata temu

Ryszard pisze:
4 lata temu
Lacrimosa (nie wiem dlaczego ale kiedyś co drugi Bm-owiec tego słuchał)
Nie wiem co oni robią w tym zestawieniu, bo są wybitnie nie na miejscu, ale ja dalej czasem słucham, bo to bardzo dobra muzyka. :)
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

Hajasz pisze:
4 lata temu

Ma się też ukazać reedycja kultowego Facta Loquuntur z tym, że nie wiadomo czy nie będzie to ponownie nagrany album
Zdaje się, że ponownie nagrany. Będą nowe teksty, wyciekł nawet ostatnio do nowej wersji "Pesttanz":

Staren chłopen
głuchen mann
Hajasz von Brutalland!

Ist ein ekszpert in temat
Szwarc metalen in German
Kitten wciskann allen tu
"Protoplasten ist Absurd"

Oi!Oi!Oi!
Ha Ha Ha
Hajasz, Hajasz
Powietz nam

Was byś machen z tym tematem
Wenn Summoning heutzutage
Publitziren in Kein Farben?

Sorry, chciałem to sam nagrać i wrzucić, ale żona powiedziała, żebym przestał drzeć ryja i tym sposobem pokrzyżowała moje plany :D
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

Poczułeś się lepiej chociaż po tym?
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

Zdecydowanie, toż od rana się powstrzymywałem!

Wróć do „Black Metal”