Ściągnąłem sobie 5mp3ej z nowymi płytami 2019... O szatanie... Cosmic Entity - co za gówno. Zaraz następna, Monnier - nudy. Pora zalogować się.
Nie koniecznie jestem wykwalifikowany ale z drugiej strony swojego wroga trzeba dobrze znać by zabierać głos... Spróbuję być obiektywny.
Niemiecka scena Black:
Lacrimosa (nie wiem dlaczego ale kiedyś co drugi Bm-owiec tego słuchał)
+
Suche fakty.
Metal Archives podaje 2986 zespołów BM dla tego 80mln kraju. Polska dla porównania 1113, UK 1015, Norwegia 838, USA 5455 i 1204 Szwecja.
RYM. Z pośród wszystkich spisanych niemieckich BM, pierwsza dziesiątka:
1
The Ruins of Beverast Rain Upon the Impure
RYM Rating: 3.68 | Ratings: 1,037
2
ColdWorld
Melancholie²
RYM Rating: 3.64 | Ratings: 1,627
3
The Ruins of Beverast
Unlock the Shrine
RYM Rating: 3.65 | Ratings: 850
4
Falkenbach
Heralding: The Fireblade
RYM Rating: 3.71 | Ratings: 695
5
The Ruins of Beverast
Foulest Semen of a Sheltered Elite
RYM Rating: 3.63 | Ratings: 765
6
Katharsis
VVorldvvithoutend
RYM Rating: 3.63 | Ratings: 706
7
Lunar Aurora
Andacht
RYM Rating: 3.62 | Ratings: 658
8
Bethlehem
Dictius te necare
RYM Rating: 3.58 | Ratings: 981
9
Nagelfar
Virus West
RYM Rating: 3.64 | Ratings: 326
10
Nagelfar
Hünengrab im Herbst
The Ruins to zdecydowanie najlepszy niemiecki zespól, który sam z siebie robi polowe listy

Bardzo lubię.
Znam jeszcze Endstille, Bethlehem, Tsatthoggua ale nie slucham.
Smiechowe od zawsze Moonblood, Dark Fortress, Falkenbach.
Absurd ciężko znaleźć
Ogólnie to z największej sceny świata, oprócz ponad-gatunkowych Ruin to nic niemce wiekopomnego nie skrecili. W DDR od thrashu to jakiś Necros Christos plus góra z 5 zespołów nagrywa oryginalnie, mocno i ponadczasowo. Oni za rubaszni kolekcjonowaniem mundurów i pióropuszy z katalogu Nuclear Blast by mieć podejście do ekstremy. Wszystkie Aryjczyki czyste rasowo, chodzą jak w zegarku ułożeni dobrobytem. Nawet wyglądają tak samo. Piwko, festiwal, szorty z katalogu, kasa się zgadza i biesiada. Żadnego podłoża dla rozwoju popierdolonej muzyki z tematu.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!