Moda na kaptury i togi zawędrowała nawet do sąsiedniej Litwy, gdzie powstał cholernie ciekawy projekt Au-Dessus. Działają od 2014 roku i muzykę, którą tworzą można nazwać atmosferycznym black metalem, tyle że jest to nowocześnie zagrany black więc ktoś jeszcze dopisał post. Chuj z tym postem bo black metal od Litwinów to ciekawa muza, na której klimatu i atmosfery gęsto. Ale spokojnie leśnego gejostwa nie uświadczymy ani tym podobnych wichrów na szczytach gór czy obcowania z muchomorami.
Debiutanckiej EP'ki nie słyszałem choć doszły mnie słuchy, że rzecz to ciekawa a nawet, że super. Jakoś umknęło mi to w death metalowej i grindowej zawierusze i dopiero niedawno w pieprzonym media markt zaintrygowała mnie przedziwna okładka, która leżała obok płyt Autopsy.
Poprosiłem miłą panią aby mi ową płytę puściła i tak nawet nie wiem kiedy przesłuchałem całą. Płyty nie kupiłem bo 79 PLN to dużo ale jak znajdę tanie to na pewno. Surowy black oferowany przez Au-Dessus wymaga skupienia i uwagi, dźwięki pełne dysonansów i urwanych zagrywek świetnie komponują się z technicznie grającym perkusistą i co najważniejsze genialnym wokalistą, który płynnie przechodzi z nieludzkiego wycia w namiętny melodyjny śpiew.
Ale bez obaw bo panowie potrafią zagrać świetne melodie i aranże, które nie powodują znużenia i trzymają nas w napięciu aby się nie oderwać i pozwolić na przesłuchanie albumu do końca.
Powiem krótko rewelacyjna płyta z dziwną okładką.
Dyskografia:
2015 - Au-Dessus [EP]
2017 - End of Chapter
Skład:
Simonas - Guitars (2014-present) Pergalė, ex-Paralytic
Jokūbas - Guitars (2014-present) ex-Paralytic, ex-Metempsychos
Mantas - Vocals, Bass (2014-present) Exile into Suffery, ex-Paralytic, ex-Posterity, ex-N R C S S S T
Šarūnas - Drums (2015-present) Mandragora
▼ Byli muzycy
Džiugas - Drums (2014-2015) Exile into Suffery, ex-Paralytic
BC: https://au-dessus.bandcamp.com/music