Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Au-Dessus

Hajasz

Obrazek

Obrazek

Moda na kaptury i togi zawędrowała nawet do sąsiedniej Litwy, gdzie powstał cholernie ciekawy projekt Au-Dessus. Działają od 2014 roku i muzykę, którą tworzą można nazwać atmosferycznym black metalem, tyle że jest to nowocześnie zagrany black więc ktoś jeszcze dopisał post. Chuj z tym postem bo black metal od Litwinów to ciekawa muza, na której klimatu i atmosfery gęsto. Ale spokojnie leśnego gejostwa nie uświadczymy ani tym podobnych wichrów na szczytach gór czy obcowania z muchomorami.

Debiutanckiej EP'ki nie słyszałem choć doszły mnie słuchy, że rzecz to ciekawa a nawet, że super. Jakoś umknęło mi to w death metalowej i grindowej zawierusze i dopiero niedawno w pieprzonym media markt zaintrygowała mnie przedziwna okładka, która leżała obok płyt Autopsy.

Poprosiłem miłą panią aby mi ową płytę puściła i tak nawet nie wiem kiedy przesłuchałem całą. Płyty nie kupiłem bo 79 PLN to dużo ale jak znajdę tanie to na pewno. Surowy black oferowany przez Au-Dessus wymaga skupienia i uwagi, dźwięki pełne dysonansów i urwanych zagrywek świetnie komponują się z technicznie grającym perkusistą i co najważniejsze genialnym wokalistą, który płynnie przechodzi z nieludzkiego wycia w namiętny melodyjny śpiew.

Ale bez obaw bo panowie potrafią zagrać świetne melodie i aranże, które nie powodują znużenia i trzymają nas w napięciu aby się nie oderwać i pozwolić na przesłuchanie albumu do końca.

Powiem krótko rewelacyjna płyta z dziwną okładką.

Dyskografia:
2015 - Au-Dessus [EP]
2017 - End of Chapter

Skład:
Simonas - Guitars (2014-present) Pergalė, ex-Paralytic
Jokūbas - Guitars (2014-present) ex-Paralytic, ex-Metempsychos
Mantas - Vocals, Bass (2014-present) Exile into Suffery, ex-Paralytic, ex-Posterity, ex-N R C S S S T
Šarūnas - Drums (2015-present) Mandragora
▼ Byli muzycy
Džiugas - Drums (2014-2015) Exile into Suffery, ex-Paralytic
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Au ... 3540392603
BC: https://au-dessus.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE

Tagi:
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

EP-ka jak dla mnie znacznie lepsza. Na poprzednim forum, przy okazji wydania rzeczonej EP-ki, nieco ich rozreklamowałem, a że co rusz żeś się obrażał ma mnie i wcale nie odpowiadałeś na wiadomości ode mnie, wiec Cię chyba pominąłem i nie podesłałem linka do stosownego posta im poświęconego.

BTW Nie rozumiem dlaczego negujesz ten post-Black Metal w stylistce - jakbyś nie wiedział, że w tym post chodzi o to, iż wykorzystuje się elementy znane z innych gatunków, jak typowe dla nich układy instrumentalizacji i ich charakterystycznego wykorzystania/gry, implementując je do innego gatunku np. zamiast na gitarze grasz na bandżo typowe dla BM-u tremola, lub zamiast klasycznych tremolowych riffów grasz same dysonanse, itd.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Bardzo przyjemny jest ten zespół, co prawda jeszcze debiutanckiej epki nie obadałem, ale "End Of Chapter" to spora dawka dobrej muzy. Lubię takie granie jak wiadomo, jest klimat, melodia i ciekawe kompozycje. Epka z pewnością wpadnie w me ręce skoro @Pioniere tak ją chwali. Dobra muza naprawdę.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Litwini zapowiedzieli EPkę Mend. Premiera 22 kwietnia za sprawą Les Acteurs De L’ombre Productions.
Obrazek
Tracklist:
1. Negation I
2. Negation II
3. Lethargy
4. Epiphany
5. Alienation
Dwa utwory Negation II i Alienation dostępne w Black Metal Promotion:

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Nie powiem, że mocno czekałem, ale mam do nich, zwłaszcza za sprawą drugiego materiału, spory sentyment. Żadne odkrywcze, ale po prostu dobrze się tego słucha.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Tak, tym razem też mocna epeczka.
"Between Shit and Piss we are Born"