O żesz kurwa powiedziałem kiedy pewnego zimowego dnia roku 1995 trzymałem w rękach płytę Written In Waters a za mną z odtwarzacza poleciały pierwsze dźwięki. Co to kurde ma być ? Przecież miał być black metal a nie jakieś dziwadła. Potrzebowałem kilkudziesięciu przesłuchań aby odkryć wszystko co ulotne zgodnie z tytułem płyty. No i przecież jest black metal tylko... inny mocno awangardowy, progresywny prawie w całości pozbawiony linii melodycznych !!! Kurde ale piękny !!! Nie mam innych słów aby opisać muzykę VBE. Całość utrzymana w średnich i wolnych tempach ale z zaskoczenia są też dwa black metalowe wyziewy z takim ogniem na garach, że wyraźnie słuchać jak podczas tego napierdalania cały zestaw się trzęsie !!!
Ved Buens Ende (Na Końcu Tęczy) zakłada trzech znanych panów Carl Michael Ende, Vicotnik i Skoll. Jest rok 1994 i ukazuje się demo Those Who Caress the Pale, którego do dzisiaj nie słyszałem i chyba dobrze bo inaczej nie doznałbym takiego szoku na debiucie. Mocno spoglądająca w norweską scenę Misanthropy Records chwali się, że podpisała kontrakt z najlepszym norweskim zespołem czego efektem jest jedyny album Written In Waters.
Kto widział koncert VBE temu zazdroszczę. Chłopaki zagrali aż dwa koncerty w całej karierze. Kończą działalność w 1997 roku skupiając się na swoich innych zespołach. W 2006 roku świat obiega wieść o reaktywacji zespołu i planowanej drugiej płycie, która miała być połączeniem dźwięków Ved Buens Ende z Virus (zespół Carla Michaela grający awangardowy psychodeliczny rock). Jak wiadomo płyta się nie ukazała bo Carl Michael zafascynowany utworem R.Kelly'ego - I Believe I Can Fly podejmuje próbę lotu z czwartego piętra. Przeżył ale po dziś dzień wymaga rehabilitacji.
Dyskografia:
1994 - Those Who Caress the Pale [demo]
1995 - Written in Waters
Skład:
Carl-Michael Eide - Drums (1994-1997), Guitars, Vocals (clean) (1994-1997, 2006-2007) Aura Noir, Virus, ex-I Left the Planet, ex-Inflabitan, ex-Infernö, ex-Cadaver Inc, ex-Cadaver, ex-Dødheimsgard, ex-Satyricon, ex-Ulver, ex-Void, ex-Dimmu Borgir (live), ex-Fleurety (live), ex-Nattefrost (live), ex-Eczema, ex-Endwarfment, ex-Svartgalðrar
Vicotnik - Guitars, Vocals (harsh) (1994-1997, 2006-2007) Dødheimsgard, Strid, ex-Manes, ex-Code, ex-Naer Mataron, ex-Fleurety (live), ex-Aphrodisiac, ex-Endwarfment
Einar Sjursø - Drums (2006-2007) Virus, Lamented Souls, ex-Beyond Dawn, ex-Infernö, Two Trains, ex-Bomberos, ex-Hagalaz' Runedance (live)
▼ Byli muzycy
Skoll - Bass, Keyboards (1994-1997) Arcturus, Den Saakaldte, ex-Fimbulwinter, ex-Ulver
Plenum - Bass (2006-2007) Audiopain, Manimalism, Virus, ex-Hæ?
Plenum - Bass (2006-2007) Audiopain, Manimalism, Virus, ex-Hæ?
▼ Muzycy koncertowi
Sverd - Keyboards (1995) Arcturus, Mortem, ex-The Kovenant, ex-Ulver, ex-Emperor (live), ex-Covenant, ex-Descended
ICS Vortex - Vocals (1995) Arcturus, Borknagar, ICS Vortex, Lamented Souls, Artisan, God of Atheists, ex-Dimmu Borgir, ex-Penthouse Petz
ICS Vortex - Vocals (1995) Arcturus, Borknagar, ICS Vortex, Lamented Souls, Artisan, God of Atheists, ex-Dimmu Borgir, ex-Penthouse Petz
BC: https://vedbuensende.bandcamp.com/music