Awatar użytkownika
Sabbataj_Cwi

Re: Rammstein

Sabbataj_Cwi rok temu

O a ja nawet nie wiedziałem, że wyszło coś nowego. Poprzedniej płyty do tej pory nie przesłuchałem.
Szalom Alejchem
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Jednak przedwcześnie ponarzekałem na nowy album. Jest tu sporo dobrych kawałków. Nieco spokojniej, czasem w tonacji sentymentalnej, ale nie ma ryzyka, by zainwestować w ten album. Trochę klimatu z płyt poprzednich z naciskiem na album Rosenrot i Reise Reise. Kusi mnie opisanie poszczególnych kawałków, bo wtedy lepiej to można pojąć, skąd ta zmiana zdania u mnie. Ale to też efekt singlowego Zeit, który mocno się wrył w pamięć. Ale tak naprawdę na płycie jest o wiele więcej lepszych kawałków. Meine Tranen chociażby. Niby znany doskonale Rammstein, ale w tej mieszanej konwencji. A kolejny Angst bardzo motorycznie rozwija dobry "lot". Miłego dnia. ;-)
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Płyta w stylu Rosenrot, tylko chyba mniej przebojowa. Brzmienie jak zwykle u Niemców, perfekcyjne. Poprzednia jednak nieco lepsza.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex rok temu

Najbardziej ten album wchodzi mi od "Angst" do końca. Wspomniany wałek najbardziej mi przypomina tego klasycznego Rammsteina. Wokal Lindemanna to perełka w tych czasach, nic a nic się nie zmienił przez te lata.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Wjechał teledysk do utworu Wielkie Cyce a w temacie cisza. Ciekawi mnie budżet tych klipów, bo widać tu kawał roboty.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz rok temu

Klip do Wilekich Cyców zajebisty. Kawałek też spoko. Do nowego albumu jeszcze nie przysiadłem natomiast.
Budżet napewno panowie mają konkret bo od strony wizualnej klipy zawsze mają świetnie zrealizowane. Podobnie jak np. w przypadku klipów Mansona czy też Nine Inch Nails czerpię dużą przyjemność z oglądania, nie tylko samego słuchania.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict rok temu

Już gdzieś widziałem podobne "motywy", mianowicie u takiej jednej ruskiej onucy na D.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

dj zakrystian pisze:
rok temu
Wjechał teledysk do utworu Wielkie Cyce a w temacie cisza. Ciekawi mnie budżet tych klipów, bo widać tu kawał roboty.
Co tu gadać, ja po prostu jestem zachwycony. Kawałek z klimatem, klip zaś po prostu całkowicie ich. Bosko prześmiewczy, seksistowski i klimatyczny. Najlepsi tak potrafią. Do samego końca klip jest boski.

I tak, kocham cycki.
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas rok temu

Derelict pisze:
rok temu
Już gdzieś widziałem podobne "motywy", mianowicie u takiej jednej ruskiej onucy na D.
Donatan jest ruską onucą?
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Jesli jest to chyba kupie jego „Równonoc”. Też mi się tak skojarzyło, jednak u zboczonych Niemców pod koniec był i wystrzał. Świetny teledysk jak i kawałek, germańce przypomnieli sobie o konkretnym gitarowym riffowaniu. Całościowo nowy album podoba mi się bardziej od poprzedniego.
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Jest ciekawszy od poprzedniego. Co jest hiper miłą refleksją. ;-)
Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit rok temu

Dojebany klip i kawałek. Najlepszy na płycie. Fajnie by było jeszcze rozumieć...
yog pisze:
4 lata temu
Uważanie Seasons in the Abyss za lepszą od South of Heaven istotnie nie da się wytłumaczyć inaczej, niż kindermetalstwem ;)
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict rok temu

Nathas pisze:
rok temu
Derelict pisze:
rok temu
Donatan jest ruską onucą?
No mówi o sobie, że jest w połowie Rosjaninem, to chyba jest!
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

No bo tylko u tego matoła motyw ubijania masła był rzeczywiście pokazany. To jest czad...
Awatar użytkownika
Haghi
Master Of Puppets

Haghi rok temu

Nowy album średni, cyce też średnie. Do "Mutter" to wiele brakuje. Coś jak powielanie albumu z 2019
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Naturalnie najnowszej płycie brakuje do czterech już kultowych, ale na pewno jest lepiej niż ostatnio. Niemcy przypomnieli sobie o soczystych riffach, mniej tu banału, a chce mi się tego słuchać częściej niż „Liebe is fur alle da”. R+ znów na plus.
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
borsuk
Master Of Puppets

borsuk rok temu

Ta nowa płyta wchodzi mi coraz lepiej z każdym odsłuchem, a dwie wcześniejsze takiego efektu na mnie nie zrobiły, także jest git.
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Jeżeli komuś bardzo zależy na tym, by pachnieć jak zboczony Niemiec z rockowego zespołu ma teraz na to szansę! Takie coś pojawiło się w znanej sieci drogeryjnej:

https://www.rossmann.pl/Produkt/Wody-pe ... 48770,8519
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
Haghi
Master Of Puppets

Haghi rok temu

borsuk pisze:
rok temu
Ta nowa płyta wchodzi mi coraz lepiej z każdym odsłuchem, a dwie wcześniejsze takiego efektu na mnie nie zrobiły, także jest git.
Mam podobne odczucie. Nie myślałem, że album będzie mieć takie hmm oddziaływanie, ze praktycznie wałkuje te utwory cały "Zeit" :)
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Oficjalny plakat promujący wydarzenie, prosto z profilu kapeli na fejsie:

Obrazek
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent rok temu

Czy to nie taką właśnie syrenką wieźli Popiełuszkę? Diabły, niech lepiej przywiozą 6 bilionów 220 mld złotych.
Obrazek
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Fajowe hasło, mają poczucie humoru.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

TheAbhorrent pisze:
rok temu
Czy to nie taką właśnie syrenką
To jest TRABANT.
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz rok temu

TheAbhorrent pisze:
rok temu
Czy to nie taką właśnie syrenką wieźli Popiełuszkę?
Po pierwsze to Trabant a po drugie Popiełuszko siedział w bagażniku Fiata 125p
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Haghi
Master Of Puppets

Haghi rok temu

Ktoś bedzie 30.07.2023 na Stadionie Śląskim? ;)
Awatar użytkownika
karp
Fallen Angel Of Doom

karp 4 mies. temu

TheAbhorrent pisze:
rok temu
Czy to nie taką właśnie syrenką wieźli Popiełuszkę? Diabły, niech lepiej przywiozą 6 bilionów 220 mld złotych.
A gdzie tam, 125p go wywieźli. Znajomy ma dużego Fiata z naklejką "Popiełuszko on board"

A co do bohaterów tematu, proszę państwa mamy inbę z oskarżeniami o na tle seksualnym:
https://krytykapolityczna.pl/kultura/ti ... estowanie/

Zadziwiająco dobry tekst jak na Kretynikę Polityczną. Czy coś było to się nie wypowiadam, bo nie jestem prokuratorem, poza tym typiara już pisze, że żadnego molestowania nie było, ale nie wiem skąd siniaki i dlaczego urwał jej się film.
Ale z wypowiedzi fanów (także tych broniących zespołu) wynika, że faktycznie mieli typiarę, która wybierała im panienki na imprezy na backstage i robiła zespołowy harem. Niby historia rodem z Motley Crue, ale jak widać staremu Niemcowi też może odjebać dekiel od bycia gwiazdą rocka.
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent 4 mies. temu

Możnaa postawić pytania o relacje sztuki i życia prywatnego. Chociaż w sumie na forum, gdzie niektórzy ludzie uważają, że zaawansowany okultyzm w sztuce jest na niby to pewnie żaden temat.
karp pisze:
4 mies. temu

Zadziwiająco dobry tekst jak na Kretynikę Polityczną.
Nie wiem jakie masz kompetencje do oceny takich rzeczy, ale dość powszechnie uważa się, że Krytyka to elita dziennikarstwa zaangażowanego. Po prawej stronie sceny porównywalny poziom ma tylko Klub Jagielloński (pomijam klasyki jak np. Tygodnik Powszechny). To też przedstawiciel coraz mniej licznego grona mediów, które są wolne od treści nastawionych na profilowane kampanie reklamowe.
Obrazek
Awatar użytkownika
blue_calx
Master Of Reality

blue_calx 4 mies. temu

Nie dziwi mnie, że padło na Tilla, z resztą w samych teledyskach gość pokazuje, jak lubi spędzać wolny czas i tajemnicy w tym nie ma. Z drugiej strony, dziwi mnie, że mając takie pieniądze i możliwości, gość byłby skłonny tak wysoko grać, ryzykując przy tym wszystko, na co pracował latami.

Mimo wszystko, Frühling in Paris... 😉

Edit: @dj zakrystian
Tak samo Decapitated w areszcie trzymani byli do rozprawy za pomówienia.
Ostatnio zmieniony 31 maj 2023, 17:11 przez blue_calx, łącznie zmieniany 1 raz.
Nothing inside.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 4 mies. temu

Obstawiam, że będzie to samo, co z aferą Mansona. Wyssane z dupy bzdury o pokojach gwałtu i tego typu rewelacje od chciwych fejmu i kasy panienek. A swoją drogą spotkała je jakaś odpowiedzialność karna? Nie sądzę.
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent 4 mies. temu

Wydaje mi się, że USA i Europa to jednak trochę inna opowieść w tych sprawach. Tam jest rozpędzone całe zjawisko cancel culture, w Europie jest wciąż tylko zarysowane. Sądy też działają trochę inaczej. Decapitated nie byliby tak potraktowani na naszym kontynencie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Haghi
Master Of Puppets

Haghi 3 mies. temu

lol nie wiedziałem, ze lider to taki jebaka. Było juz pare skandali mniejszych bądź wiekszych ale ten to chyba najpoważniejszy (?).
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 3 mies. temu

Stary zboczony dojczer z NRD. Zero zdziwienia, zwłaszcza, że większość jak nie wszystkie teksty kapeli są jego autorstwa. Wiele z nich jest o jednym, choć w poetyckim wydaniu.

Nie ma co osądzać, bo wyrok jeszcze nie zapadł.
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 3 mies. temu

Moje zdanie jest następujące. Robili to od lat, teraz wyszła pani na pięści. Nic z tego powodu nie będzie. Przypomina się trochę Decapitated....
"Between Shit and Piss we are Born"
Overload11

Overload11 2 mies. temu

Można mówić o nich różne rzeczy, ale prawda jest taka, że znaczna część ich kawałków to takie ,,try not to headbang challenge'' :D No i samo to, że mówimy o zespole, które zrobił ogromną karierę na industrialu i tekstach po niemiecku. W zasadzie lubię wszystko oprócz Reise, Reise oraz Rosenrot, które są strasznie nierówne. Nowej jeszcze nie słyszałem, ale sądząc po tym co pisali przedmówcy, nie mam się czego obawiać.
Lis
Moderator globalny

Lis 2 mies. temu

CzłowiekMłot pisze:
3 mies. temu
większość jak nie wszystkie teksty kapeli są jego autorstwa. Wiele z nich jest o jednym, choć w poetyckim wydaniu.
Jak dla mnie to te teksty to najlepsza część Rammstein.
Awatar użytkownika
Haghi
Master Of Puppets

Haghi miesiąc temu

Lis pisze:
2 mies. temu
CzłowiekMłot pisze:
3 mies. temu
większość jak nie wszystkie teksty kapeli są jego autorstwa. Wiele z nich jest o jednym, choć w poetyckim wydaniu.
Jak dla mnie to te teksty to najlepsza część Rammstein.
A "najlepszy" tekst to do utworu "Tier". Rammstein to nie tylko teksty o seksie ale rowniez o waleniu czy kopulacji ;)
A tak z innej beczki. Byłem w Chorzowie 30 lipca na konercie. Było ok, tylko troche ten support w postaci duetu pianistek nie byl wg mnie na miejscu. Engel zagrane na 'piano' straciło 90% swojej mocy, no ale na szczęscie Panie nie bisowały :D
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit miesiąc temu

Overload11 pisze:
2 mies. temu
zrobił ogromną karierę na industrialu
To nie jest industrial.
Lis
Moderator globalny

Lis miesiąc temu

Ale industrial metal chyba już tak.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit miesiąc temu

Lis pisze:
miesiąc temu
Ale industrial metal chyba już tak.
A to jest oczywiste. Nawet czasami używają riffów Ministry i Killing Joke.
Awatar użytkownika
Haghi
Master Of Puppets

Haghi miesiąc temu

Chłopaki to jest "tanz metal" :)
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit miesiąc temu

Może być. Termin dance metal również istnieje. Zdarz się, że ludzie nazywają tak Pandemonium Killing Joke.

Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict miesiąc temu

Dodatkowo jeszcze Mutter jest podjebane z Unforgiven Mety
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz miesiąc temu

Nawet mi się podoba ostatni album. Takie melancholijne party.
Awatar użytkownika
blue_calx
Master Of Reality

blue_calx miesiąc temu

Zick Zack najlepszy hicior z nowego albumu, bez dwóch zdań. ;) Stare obleśne i zapewne też włochate cycki w klipie też fajny easter egg... Ogółem mi zawsze w R+ wchodzi z 50% płytki dobrze, reszta obleci. Chyba że Mutter - the best, nie dosłyszałem nigdy podjeby z Unforgiven, ale zwrócę uwagę. Vortex ma rację, ciekawym jest, że wokal Tilla nie zmienił się o jotę.
Nothing inside.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian miesiąc temu

Też tam nie słyszę Unforgiven.
Awatar użytkownika
Haghi
Master Of Puppets

Haghi 4 dni temu

blue_calx pisze:
miesiąc temu
(..) wokal Tilla nie zmienił się o jotę.
I oto chodzi :) Przecież wokal (twarde "r") oraz wykonanie utworów w języku Goethego to cechy charakterystyczne "zboczeńców z DDR" :) Jedynie czego moge się dojebać, że na koncerty zabierają jakieś dziwne Abelard. Nie mam pojęcia jaki jest cel tegoż przedsięwzięcia ale chuj, niech mają (obie strony).

Wróć do „Industrial / Ambient / Electronic”