Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Whalesong

Vexatus 6 lata temu

Obrazek
Whalesong to polski zespół grający tak zwany (bardzo nie lubię tego określenia) Industrial Metal. Wystarczy odpalić debiutancki album i już po chwili wiadomo, że zespół dość mocno inspirował się muzyką Godflesh i podobnymi projektami, ale w niczym mi to nie przeszkadza. :) Na koncie mają dwie EPki i wspomniany już pełniak "Disorder". Materiały są dostępne na ich stronie w serwisie Bandcamp. Nie jest to może szczególnie odkrywcza muzyka, ale ja lubię tego typu klimaty.

Obrazek
Skład:
Michael 'Neithan' Kielbasa - Guitars, Vocals, Drum programming, Soundscapes, Electronics, Effects, Noise (2009-present) Atrocity Exhibition, Black Magic Rites, Lifeless Gaze, Nothing Has Changed, Useless, Endless Movement, Grave of Love, Harmony of Struggle, Lugola, ex-Grind Your Brain, ex-Delusion, ex-Forgotten Name, ex-Global Invigilation, ex-N:VOID, ex-Nebulous Contradiction
Grzegorz Zawadzki - Drums (2014-present) Sigihl, Useless, ex-Deathstrokardia, Hun, ex-Thaw
E.V.T. - Guitars, Bass (2020-present) Owls Woods Graves, Mgła (live), ex-Medico Peste, ex-Clandestine Blaze (live)
▼ Byli muzycy
Mateusz 'Matis' Kaczmarek - Bass (2009-2012) Morbus Mortifer, ex-Distres
Mateusz 'Acid' Chodorowski - Vocals (2009-2010)
Bartek Janusz - Drums (2010)
Michał Cezar Pastor - Bass (2012-?)
Damian Potempa - Bass, Vocals (2013-2018) ex-Black Earth Soil, ex-Carrot, ex-Hyde, ex-Lux Torpeda, ex-Oxida
▼ Muzycy koncertowi
Xanathos - Bass (2011) ex-Exhalation
Tasman - Bass (2012) ex-Sociopathy, ex-Beerhead, ex-Deviation, ex-Snake Eyes, ex-Whizper, ex-Symbolum Mortis
Dyskografia:
2011 - Filth [EP]
2013 - Fallout [single]
2015 - Roi des Rats [EP]
2017 - Disorder
2018 - Disorder Deconstructed [kompilacja]
2019 - Gateway [EP]
2019 - Isolation [single]
2019 - Consumer [single]
2020 - Radiance of a Thousand Suns
2021 - From the Ashes of the Past [live]
2021 - Helpless [EP]
2021 - Radiant Suns Deformed [kompilacja]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Wh ... 3540331815
BC: https://whalesong.bandcamp.com/music
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 6 lata temu

Na starym forum ktoś z zespołu podesłał mi EP-kę "Filth". Był to 2011, dopiero zaczynali. Miałem nawet ją zakupić, ale czemu tego nie zrobiłem to nie dowie się nikt, bo nawet ja nie wiem.

Muzyka zespołu to jak wspomniał założyciel tematu dźwiękowa apokalipsa inspirowana Godfleshem. Czy to industrial metal? Jak najbardziej, z tym że nazwa ta jest bardziej zeszmacona i nadużywana niż gothic metal. Dlatego ja to nazywam Godflesh-corem i stawiam obok takich załóg jak Pitchshifter, Skin Chamber, Dead World czy Greymachine.

Jeżeli ktoś tęskni za Industrial Pitchshiftera czy Streetcleaner wiadomo kogo to niech zgłasza się na bandcamp tych chłopaków. Nie pożałuje.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 3 lata temu

Najnowsze nagrania Whalesong.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Jeśli macie ochotę na niezobowiązującą składankę z muzyką awangardową, odhumanizowaną, zabarwioną dark popem czy twardą elektroniką, to wszystko to znajdziecie właśnie na tym krążku.

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 2 lata temu

Bardzo ten projekt lubię, choć nie słucham jakoś szczególnie często, bo też nie zawsze mam nastrój na tego typu muzykę. Ten nowy materiał to udziwnione remiksy ich ostatniego pełniaka.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 2 lata temu

Takie ich "Love And Hate In Dub".
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 2 lata temu

Wiedziałem, że słuchałem ale kojarzyłem tylko okładkę, której tu nie mogłem znaleźć. A to pierwsza EP-ka. Bardzo fajny, fabryczny materiał. Mam ochotę na tego typu dźwięki, to pójdę dalej z dyskografią.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 11 mies. temu

W lipcu bez specjalnego rozgłosu ukazał się trzeci album. "Leaving a Dream" przynosi prawie 130 minut niepublikowanych wcześniej dźwięków zarejestrowanych w Antisound Studio w Tarnowskich Górach w latach 2020-2023. Od 2023 roku z zespołem współpracuje francuska wokalistka Elise Aranguren. Jej głos usłyszycie na tym krążku. Poza regularnym składem na nowym krążku jako goście pojawiają się wokaliści: Lazarus (Ashes Band, Medico Peste), Attila Csihar (Sunn O))), The True Mayhem), Steve Blanco (Imperial Triumphant), Wukir Suryadi (Senyawa) oraz instrumentaliści: wibrafonista Tomasz Herisz, saksofonista Aleksander Papierz, czy pianista Miro Snejrd z Herr Lounge Corps.

Wróć do „Industrial / Ambient / Electronic”