Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Bardzo mnie to cieszy że się podoba. Gdzieś tam w strefie wokalnej przypomina mi wczesny Scorn i Godflesh.

Tagi:
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Nowy album jest inny niż wcześniejsze. Mi wokale przypominają stare post-punki.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Przepiękne, korzenne germańskie dub techno przełamane shoegazingiem najwyższej klasy. Podobnie jak niektóre wyczyny Porter Ricks, Techno Animal czy Monolake można tego słuchać jak ambientu. Oprawa graficzna by Kevin Martin, ale to nie jest ważne.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Oprawa graficzna bardzo ważna, jak okładka jest jakaś, to można się spodziewać że i zawartość będzie jakaś.
Będzie słuchane.
Blackwarp

Blackwarp

żadne to dub techno, tylko dub.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

8 na 12 tracków napędza wolny, powtarzalny rytm 4/4, tak jak kiedyś w Biokinetics. Jak chcesz.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

pit pisze: 2 mies. temu Przepiękne, korzenne germańskie dub techno przełamane shoegazingiem najwyższej klasy.
Dobre. Jest klimat! Patryk Rozgwiazda lubi to! :)
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Mnie też się podoba, szczególnie gdy pracę trwają w laboratorium chemicznym, z trującymi substancjami mieszającymi się w szklanej maszynerii. Przypomina mi się klimat Coldest Season Deepchord Present Echosoaces.

Boston 168 też fajowy.

Na rozluźnienie taneczne rytmy z najnowszym Boris Brejcha Level One.

https://youtube.com/playlist?list=OLAK5 ... zQMnNw6Joh
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Blackwarp pisze: 2 mies. temu żadne to dub techno, tylko dub.
Nie wiem czy to jest Dub, Dub Techno czy Techno, ale jest zajebiste!
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Znacie inne ciekawe rzeczy w klimacie Ghist Dubs? :)
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Basic Channel, Porter Ricks, Monolake, Coil - Snow EP, bandcamp powołuje się jeszcze na Pole i Plastikmana.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Dziękuję, @pit! Ja jestem totalnie zielony w temacie Dub Techno. Będzie sprawdzane! :)
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Cholernie ciężkie tematy z takim polecaniem. Nie wiadomo co cię tak poruszyło w wymienionym albumie Ghost Dubs.
Moje ulubione:
Basic Channel - EP Quadrant Dub - dubowy rytm w najczystszej postaci
Monolake - praktycznie każdy album ma jakość, niech będzie Momentum
Deepchord Presents Echospace - The Coldest Season - jak sama nazwa wskazuje, zimno, zimno, zimno
Andy Scott - We Stay Together EP - ciężar, mrok, fabryka
Pole - 3 - hipnotyczne, przełamane glitchem, ładne
Jan Jelinek - Loop-finding-jazz-records - miękkość, ciepło
The Future Sound of London - Dead Cities - to może nie do końca dubowe klimaty, ale jest trochę wolnego rytmu, poza tym to zajebista płytka
Asian Dub Foundation - Facts and Fictions - jak wyżej, z tym że jest sporo dubu, poza tym warto poznać, mają bardzo charakterystyczne brzmienie

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

kurz pisze: miesiąc temu Cholernie ciężkie tematy z takim polecaniem. Nie wiadomo co cię tak poruszyło w wymienionym albumie Ghost Dubs.
Pojęcia nie mam, bo ja kompletnie nie znam się na tego typu muzyce i co do zasady nie słucham takich rzeczy, bo mi się po prostu nie podobają. Pierwsza płyta Ghost Dubs z jakiegoś powodu mi się wkręciła i leci teraz codziennie. Polecanki będą powoli sprawdzane. Dziękuję! :)
Blackwarp

Blackwarp

Vexatus pisze: miesiąc temu Znacie inne ciekawe rzeczy w klimacie Ghist Dubs? :)

Raczej najbliższe brzmieniowo mi znane. Jeszcze Scorn sobie obczaj, ale to nieco inne.

PLUS

Demdike Stare

Carter Tutti Void

Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Piszą, że to miks techno, drum&bass, ambient. Ok.
Facet jest z Berlina, zatem szlak techno jest raczej jasny, chociaż w wywiadzie na pytanie co sądzi o Berlinie i jego scenie, odpowiedział że nie wychodzi zbyt często z domu. Bardzo spodobała mi się ta odpowiedź, połączenie prawdopodobnego Aspergera z muzyczną wrażliwością daje nadzieję na dobre mięso. I jest dobre, Sudbaism Felixa K to kawał klimatycznego grania, pod względem kreowanej atmosfery czuć tutaj podobieństwo do późnego Micka Harrisa. Polecam.

Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit