Awatar użytkownika
pit
Tormentor

Shackleton

pit

Obrazek
Jakieś 10 lat temu dubstep był u szczytu popularności i właśnie wtedy wszyscy którzy tworzyli w jego obrębie coś przyzwoitego mieli najbardziej pod górkę, wszystko przez wiązanie ich z "artystami" pokroju Skrillexa. Na szczęście dubstep jako taki zgnił sobie na świeżym powietrzu (dowód że jednak świat rozwija się we właściwym kierunku), a tym jego twórcom którzy byli muzykami, a nie kuglarzami udało się przetrwać.

Jednym z nich jest niejaki Sam Shackleton. Facet szybko odwrócił się od muzyki klubowej wybierając eksperymentalne analogowe brzmienia, spokojne trybalne rytmy, preparowane dzwonki/talerze/gongi, staroszkolne arpeggia, sampler i współpracę z nietuzinkowymi wokalistami (np. "włoski Klaus Nomi" - Ernesto Tomasini).

Dyskografia:
2009 - Three EPs
2011 - Pinch & Shackleton [kolaboracja z Pinch]
2012 - Music for the Quiet Hour / The Drawbar Organ EPs
2014 - Freezing Opening Thawing
2016 - Devotional Songs [kolaboracja z Ernesto Tomasini]
2017 - Sferic Ghost Transmits [kolaboracja z Vengeance Tenfold]
2017 - Behind the Glass [kolaboracja z Anika]

Muzyka:

BC: https://samshackleton.bandcamp.com/music
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Znaczy to taki bardziej dubstep w stylu dajmy na to jakiego Burial, czy coś? :P Nie znam się, ale Burial mi bardzo pasował swego czasu... A potem usłyszałem ten "mainstreamowy dubstep" i mi zrzedła mina.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Pamiętam czasy kiedy pitchfork traktował Untrue jak wydarzenie na miarę drugiego przyjścia Jezusa. To zagadka której nigdy nie zrozumiem. Może ta płyta działa jako dźwiękowa tapeta, ale imo pierwszy lepszy wykonawca downtempo z Macro Dub Infection jest o wiele lepszy. Doceniam to, że koleś podobno zrobił tytaniczną pracę rzeźbiąc to wszystko w prymitywnym programie i to, że nie jest Skrillexem.
Znaczy to taki bardziej dubstep w stylu dajmy na to jakiego Burial, czy coś?
Początkowo grał takie coś do potańczenia, ale bez "bass dropów" itd.

Później to już zupełnie inna bajka. Jakby Scorn zaczął ewoluować od "Refuse; Start Fires" w stronę "Evanescence".
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Burialowe Untrue to jest po prostu taki muzyczny ekwiwalent dźwięku deszczu za oknem :P Zajebista płyta jak dla mnie :P Ale to chyba jaki dark step jest, czy coś, nie pamiętam i nie wiem ;) Bohatera tematu sprawdzę, jak wreszcie temu Primordialowi odpuszczę, a coś od przedwczoraj nie mogę.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Kolaboracja z polskim klarnecistą - Wacławem Zimpelem.

Albumy nagrane jako Tunes Of Negation:

Gorący, psychodeliczny tribal.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

To z Zimpelem słyszałem. Bardzo fajna, dość energetyczna, rzekłbym nawet, gorąca, psychodelia
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Nówka:
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Premiera w przyszłym miesiącu. Tym razem będzie bardziej konwencjonalnie i dubowo.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Shackleton we współpracy z avant folkowym Six Organs of Admittance wypuścili kawałek wyciszonego tribal ambientu.