Awatar użytkownika
pit
Tormentor

Massive Attack

pit

Obrazek
Pionierzy trip-hopu z Bristolu. Muzyka mroczna, erotyczna, grana z nerwem i poczuciem humoru. Kto nie zna ten trąba, albo nigdy nie oglądał Doktora Housa. Btw. Teardrop to moim zdaniem najsłabszy numer na Mezzanine.

Czy wiesz, że?

On the 20th anniversary of Mezzanine's release, the record was encoded into synthetic DNA—a first for an album. The project was in collaboration with TurboBeads Labs in Switzerland; the digital audio of the album was stored in the form of genetic information. The audio was then compressed using Opus, coded in DNA molecules—with 920,000 short DNA strands containing all the data—and then poured into 5,000 tiny glass beads.

Dyskografia (albumy):
1991 - Blue Lines
1994 - Protection
1998 - Mezzanine
2003 - 100th Window
2010 - Heligoland

Muzyka:

Discogs: https://www.discogs.com/artist/4480-Massive-Attack
Wikipedia (en): https://en.wikipedia.org/wiki/Massive_Attack
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Uwielbiam Mezzanine i Heligoland. Bardzo wysoki poziom nienachalnego mroku. Często słucham Mezzanine, które to mam na winylu, niestety do tej pory nie udało mi się upolować Heligoland w rozsądnej cenie//.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

'Mezzanine' to sliczny album.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Zgadzam się z powyższym, mam oryginał z Biedronki. Oprócz tego znam "100th Window". Obecnie słucham rzadko, zawsze wolałem Portishead.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
hedvika

hedvika

Polubiłam ich jeszcze bardziej po koncercie w Gdyni w 2018 roku - skomentowali sytuacje polityczną w Polsce.

Moim pierwszym zetknięciem z muzyką tego zespołu był utwór "Paradise Circus", nie pamiętam czy mnie zachwycił, ale zaciekawił na tyle, że zgłębiłam resztę twórczości Massive Atack, a następnie obdarzyłam uwielbieniem trip-hop.

Nie umiem określić swojego ulubionego albumu - waham się między Mezzanine i Heligoland. Słuchanie tych albumów daje mnóstwo różnorodnych emocji i zdecydowanie nie mogę słuchać tej muzyki jadąc autem albo jako tło do nauki - zajmuje mi ona całą uwagę. :)
touch me, I'm sick
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Doskonały zespół, poznałem jakoś w połowie lat 90 za sprawą "Blue Lines" i od tego czasu uwielbiam i regularnie wracam. Do "100th Window" wszystko doskonałe, potem już niestety odnotowuję spory spadek jakościowy. Tymbardziej poniekąd dziwi mnie, że tak lubicie "Heligoland", ale cóż jak zwykle gusta i guściki.

Dla mnie osobiście chyba najważniejszy zespół trip hopowy, choć w sumie tych z górnej półki jest spokojnie kilka. Najpewniej dlatego, że jest on pierwszy od którego zacząłem przygodę z tymże gatunkiem muzyki.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict

sztos:

"Jeżeli black metalowcy są ludźmi, to karaluchy również nimi są"
Awatar użytkownika
Axiom

Axiom

Wędrowycz pisze: 3 lata temu Doskonały zespół, poznałem jakoś w połowie lat 90 za sprawą "Blue Lines" i od tego czasu uwielbiam i regularnie wracam. Do "100th Window" wszystko doskonałe, potem już niestety odnotowuję spory spadek jakościowy. Tymbardziej poniekąd dziwi mnie, że tak lubicie "Heligoland", ale cóż jak zwykle gusta i guściki.

Dla mnie osobiście chyba najważniejszy zespół trip hopowy, choć w sumie tych z górnej półki jest spokojnie kilka. Najpewniej dlatego, że jest on pierwszy od którego zacząłem przygodę z tymże gatunkiem muzyki.

Trip hop to jednak wyjątkowa dziedzina, jak dla mnie moim ulubieńcem z massive attacku musi być Mezzanine, i Blue Lines ale jednak coś bardziej mi leży w Thievery corporation. Oba zespoły na pewno są na równi
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Dziś 30 lat kończy album Protection.
Mój ulubiony utwór z tej płyty to Eurochild, bo dawno nie słuchałem i więcej nie pamiętam. I w ogóle nie chce mi się tego słuchać...
Nothing inside.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Wspaniała grupa, bez słabego punktu w dyskografii.
Dla mnie ich opus magnum to magiczny Risingson, ale Splitting the Atom też ma niesamowity vibe.

I zgadzam się z @pitem, odnośnie Teardrop.
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Mezzanine ma genialny klimat. Słuchając Risingson czuję się jakbym miał pod pełną kontrolą trip w jakimś angielskim klubie, gdzie nic nikogo nie dziwi.
Toy-like people make me boy-like...
Heligoland oraz Protection były przeze mnie odsłuchiwane sporadycznie lub wybiórczo, coś nie mogłem się wgryźć tak mocno jak w Mezzanine, a chwilę później w życiu Slayer i Kat uwarunkowały dalsze muzyczne wybory.
Btw. z papuszki jeden gościu przypomina mi Edwarda Nortona.
Nothing inside.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Szkoda , że już albumów nie nagrywają . Wielka szkoda bo muza najwyższej klasy .
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Massive Attack zagra na Open'er Festival.

Obrazek
I am Satan's generation and I don't give a fukk.