Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

Kuedo

pp3088 5 lata temu

Obrazek
Kuedo to koleś z Berlina zwący się Jamie Teasdale. Działa od 2010 i postanowił wydawać elektronikę w klimatach progresywnych. Oprócz tego, w jego twórczości jest sporo elementów charakterystycznych dla angielskiej sceny elektroniki - UK Bass (czyli mocnego akcentowania bassu i sub-bassu) czy też dla sceny z Chicago - Footwork (features extensive use of drum fills, tom drums, handclaps, and snares - nie umiem tego ładnie na polski przełożyć a tak jest klarowniej).

Wydał dwie płyty i 3 EP-ki. Moim ulubionym jego dokonaniem jest album Severant z 2011, którego oceniam w kategorii muzyki elektronicznej jako 10/10. W swojej twórczości skupia się na tworzeniu dość nostalgicznego, ale przebojowego klimatu. W konsekwencji jest to muzyka do której można potańczyć, ale również posłuchać jej w domu - zarówno w ramach odpoczynku jak i podczas refleksji. Tempo nie jest jednolite, w niektórych kawałkach beat zmienia się bardzo często i gęsto.

Poza tym chciałbym dodać, że album z 2011 i epa z 2012 mają zajebiste okładki, szanuję w opór.

Bardzo dużo ludzi w komentarzach twierdzi, że byłby to idealny soundtrack do Blade Runnera. Jest w tym pewien sens.

Obrazek
Dyskografia
2010 - Dream Sequence E.P. [EP]
2011 - Videowave E.P. [EP]
2011 - Severant
2012 - Work, Live & Sleep in Collapsing Space [single]
2015 - Assertion of a Surrounding Presence [EP]
2016 - Slow Knife
2019 - Auras EP [split z Yair Elazar Glotman / Two Suns / Michael Price / Sam Slater / Veils]

BC: https://kuedo.bandcamp.com/album/music
Discogs: https://www.discogs.com/artist/1723490-Kuedo
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"

Tagi:
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 rok temu

Ej yog, oznacz to jako temat deathwhore`a albo jakiegoś innego forumowego guru to zaraz ktoś odpowie. Bo jak mój to każdy ma wywalone w opór :< :x :cry:

Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict rok temu

Szczerze nie znałem tego, trochę praca perki przypomina właśnie rzeczy od MachineDrum'a, czyli style zwące się Juke, lub Footwork właśnie? Kiedyś liznałem minimum tematu, więc nie wiem na 100%
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Ponieważ czuję się trochę wyrwany do tablicy, to i napiszę kilka słów, chociaż zwykle staram się unikać tego typu komentarzy.

Nuda, panie.
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 rok temu

kurz pisze:
rok temu
Ponieważ czuję się trochę wyrwany do tablicy, to i napiszę kilka słów, chociaż zwykle staram się unikać tego typu komentarzy.

Nuda, panie.
Jakby to wydal Burial to pewnie była by podjarka. Znam ja Was, wy hipsterzy!

Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

@pp3088 przesłuchałem cały album, wielkich podobieństw do Burial nie zauważyłem. Odczucia, jak napisałem wyżej; ładne to jest, ale mnie za jaja nie chwyciło.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej

Vexatus rok temu

pp3088 pisze:
5 lata temu
Bardzo dużo ludzi w komentarzach twierdzi, że byłby to idealny soundtrack do Blade Runnera. Jest w tym pewien sens.
Przyznam się szczerze i bez bicia, że nawet nie słyszałem o tym projekcie, ale Twój opis mnie skutecznie przekonał do zapoznania się z tą muzyką, co nastąpi zapewne w pierwszej wolnej chwili. Po tym nawiązaniu do "Blade Runner" to już nie ma innej opcji... :) Te dwie okładki faktycznie bardzo klimatyczne.
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 rok temu

kurz pisze:
rok temu
@pp3088 przesłuchałem cały album, wielkich podobieństw do Burial nie zauważyłem. Odczucia, jak napisałem wyżej; ładne to jest, ale mnie za jaja nie chwyciło.
No nic, dzięki że chciało Ci sie przesłuchać.

Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł rok temu

Ładny opis i okładki. Sprawdzę po Fernwah. Playlista rośnie.

Edit: Assertion Of A Surrounding w połowie przesłuchane. Bardzo miłe i idealnie pasujące mi bujanie.
Turris Babylonica e stercore facta est.

Wróć do „Industrial / Ambient / Electronic”