Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

Burial

kurz rok temu

Obrazek
Początkowo nieznany z imienia czy nazwiska artysta. William Emmanuel Bevan tworzy muzę:
- taneczną?
- mroczną?
- uduchowioną?
- introwertyczną?
- komercyjną?
- miejską?
Cokolwiek by nie powiedzieć, będzie to i prawda i nieprawda.

Lubicie? Znacie? Nie cierpicie?

Uproszczona dyskografia to dwa pełne albumy:
2006 - Burial
2007 - Untrue
i cała masa epek i singli, które można w skondensowanej formie poznać na kompilacjach:
2012 - Street Halo / Kindred
2019 - Tunes 2011-2019

BC: https://burial.bandcamp.com/music
Discogs: https://www.discogs.com/artist/306157-Burial
HUMAN
Tormentor

HUMAN rok temu

Jak pisałem Live Burial znam i lubię. Bohaterów tematu zatem też chętnie poznam. Zaraz odpalam teledyski a potem może i całe albumy jeśli będą do tańca niekoniecznie już różańca.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit rok temu

To było lepsze oblicze dubstepu. Obok Scuby, Substep Infrabass, wczesnego Shackletona, eklektycznych eksperymentów The Blood of Heroes oraz "Refuse;Start Fires" Scorn i "Answers Come in Dreams" Meat Beat Manifesto.

Tak czy inaczej, cieszę się, że gatunek wygasł kiedy wyczerpały mu się możliwości. A także przy wydajnej pomocy reklam telewizyjnych i typów w rodzaju Skrillexa. Za 20 lat powróci pewnie jako podkład pod rapy The Black Eyed Peas.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Przedni klimatyczny projekt. Głównie w Burial się zasłuchiwałem dawno temu, na wczesnych studiach. Granie-ekwiwalent deszczu uderzającego w parapet za oknem.

Edit: Przepraszam to jednak debiut był, a nie Untrue, którego okładka po prostu jakoś bardziej w pamięć zapada.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict rok temu

Burial to nie dubstep, tylko bardziej future garage/2 step garage.

Anyway, jego dwa najlepsze numery to fostercare i moth z four tet'em. Albumy mimo przełomowego brzmienia są nudne jak flaki z olejem.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Nie wiem, co to future garage, nie wiem, co to 2 step garage, ale jak usłyszałem o Burial to usłyszałem też pierwszy raz w życiu słowo dubstep. Była to opinia minimalowej klubowej djki, więc zgaduję, że coś tam się orientowała, może ewentualnie nieco uprościła.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere rok temu

two steps forward one step backward :D
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict rok temu

yog pisze:
rok temu
Nie wiem, co to future garage, nie wiem, co to 2 step garage, ale jak usłyszałem o Burial to usłyszałem też pierwszy raz w życiu słowo dubstep. Była to opinia minimalowej klubowej djki, więc zgaduję, że coś tam się orientowała, może ewentualnie nieco uprościła.
Uprościła i to mocno. Tu masz "ortodoksyjny" dubstep:

W klasycznym dubstepie jest nieco inna rytmika i nie ma takiego potężnego bazowania na ambiencie. Dubstep to muza stricte bassowa, ma napierdalać sub na potęznym soundsystemie, burial to muzyka na słuchawki do pociągu/autobusu, dźwięk padającego deszczu jak sam wspomniałeś itd.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

No i spoko, jak to jest dub step to Burial sobie spoko może być atmosferycznym dubowym stepem jak dla mnie, nie widzę problemu za bardzo, choć to powyżej to już praktycznie tylko wiertary wrzucić i jest Skrillex, który do Burial za chuja nie podobny.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit rok temu

Też nie widzę problemu.

Btw. Uwielbiany przez wszystkich Simon Reynolds zalicza Burial do "hauntology". Tym razem ma trochę racji.
Awatar użytkownika
Schoolboy

Schoolboy rok temu

Właśnie siedzimy z ziomalami w parku i leci ten Burial a konkretnie Untrue. Przednie granie, klimacisko zacne to i zapach zielonego się roznosi.
deathwhore
Tormentor

deathwhore rok temu

Nie pal trawy, bo będziesz pojebany jak yog.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict rok temu

pit pisze:
rok temu
Btw. Uwielbiany przez wszystkich Simon Reynolds zalicza Burial do "hauntology". Tym razem ma trochę racji.
LOL
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Takie z tego hauntology, jak z Dja Shadowa :P Trochę jest to prawda.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Derelict Machine pisze:
rok temu

Anyway, jego dwa najlepsze numery to fostercare i moth z four tet'em. Albumy mimo przełomowego brzmienia są nudne jak flaki z olejem.
Ja pierdolę, a ty znowu rozdrapujesz muzę na atomy.
Albumy mnie totalnie nie nudzą, przeciwnie - wprawiają w pewien stan sentymentalnej melancholii, co jest całkiem przyjemne.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit rok temu

yog pisze:
rok temu
Takie z tego hauntology, jak z Dja Shadowa :P Trochę jest to prawda.
Kilka elementów stylu Burial pasuje do hauntology. Ziarno, "stare" zniekształcone sample, wrzuty z rozmów a la Scanner, żeby wymienić kilka. Tu Reynoldsa fantazja nie poniosła, tak jak wtedy gdy podpinał niektóre albumy jungle do "izolacjonizmu". Oczywiście Burial w te klocki nie może mierzyć się z Boards of Canada albo stuffem z wczesnego Ghost Box.
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict rok temu

kurz pisze:
rok temu
Derelict Machine pisze:
rok temu

Ja pierdolę, a ty znowu rozdrapujesz muzę na atomy.
Albumy mnie totalnie nie nudzą, przeciwnie - wprawiają w pewien stan sentymentalnej melancholii, co jest całkiem przyjemne.
Nie rozdrapuję nic na atomy, po prostu precyzuję, bo jak ktoś będzie chciał żeby mu polecić coś na modłę buriala i powiesz "dubstep" to ten ktoś się srogo zawiedzie.

Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Derelict Machine pisze:
rok temu

Nie rozdrapuję nic na atomy, po prostu precyzuję, bo jak ktoś będzie chciał żeby mu polecić coś na modłę buriala i powiesz "dubstep" to ten ktoś się srogo zawiedzie.
Ok spoko. Ja się przywiązuję do etykiet, aczkolwiek w ogólnym zarysie coś tam rozpoznaję.
A jeżeli ktoś by się mnie zapytał o coś podobnego do np. Buriala, to na pewno nie odpowiedzialbym stylem, tylko szukałbym w pamięci grup, projektów, które uznałbym za podobne.

Te wklejki z jutuba to jest coś co byś polecił, w ramach podobieństw do bohatera tematu, czy coś innego?
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere rok temu

Wklejki z yt nie są nawiązaniem do b.t., a reprezentują dany styl, o czym wyżej wspominał.
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 rok temu

kurz pisze:
rok temu
Derelict Machine pisze:
rok temu

Ok spoko. Ja się przywiązuję do etykiet, aczkolwiek w ogólnym zarysie coś tam rozpoznaję.
A jeżeli ktoś by się mnie zapytał o coś podobnego do np. Buriala, to na pewno nie odpowiedzialbym stylem, tylko szukałbym w pamięci grup, projektów, które uznałbym za podobne.

Te wklejki z jutuba to jest coś co byś polecił, w ramach podobieństw do bohatera tematu, czy coś innego?
viewtopic.php?f=40&p=89406 nie do końca podobne, ale wystarczająco według większości słuchaczy.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Nowa epka Burial właśnie wyszła.

Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

44 minety, niezła epeczka - no to lecimy z tą hipsterską elektroniką.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Up.
Senno i nudnie. Hipsterom raczej się nie spodoba.

Wróć do „Industrial / Ambient / Electronic”