VNV Nation to brytyjska kapela grająca EBM/Futurepop założona w 1990 roku przez Ronana Harrisa. Długie lata rolę perkusisty zajmował w zespole Mark Jackson, jednak opuścił go w 2017 roku. Z czasem w ich brzmieniach coraz mniej było EBM-u, a coraz więcej łagodnych brzmień zwanych przez nich futurepopem.
Debiutancki Advance and Follow mnie trochę ni to ziębi, ni grzeje. Od dwójki Praise the Fallen nagrywają sztos za sztosem, a kawałek Honour z tej płyty to mistrzostwo. Trzecia płyta - Empires, moim zdaniem ich najlepsza, a epka po niej z remiksami nazwana Burning Empires - jeszcze lepsza. Następnie wychodzi druga ich najlepsza płyta, a może i najlepsza - Futureperfect z takimi szlagierami jak przepiękny Carbon. Potem lekki zjazd w dół na Matter + Form, gdzie znalazły się jakieś dwa hity, grane chyba na koncertach do dziś (Chrome i Perpetual) - a może to dziś to minęło 10 lat temu? Dalej dwa łagodno-symfoniczne i zawierające wiele sztosów Judgment i Of Faith, Power and Glory. Tych płyt z wyjątkiem pierwszej i Matter + Form słuchałem chyba setki razy i uwielbiam bezgranicznie. Pierwszą na którą czekałem było Automatic i płytka jest spoko, ma parę przebojów jak choćby Space & Time, ale gdzieś magia zaczęła się ulatniać i wraz z upływem lat wyparowała.
Zanim tak się jednak stało, nagrali masę przepełnionych emocjami tanecznych hitów, pięknych balladek i przywołujących łezkę w oku natchnionych tekstów i jak dla mnie już na zawsze pozostaną kultem eternalem, zapisem jakiegoś tam czasu, który był i już nie wróci. 5 wspaniałych płyt, część dobra, inne może i takie sobie, ale ich muza jest już dziś wygrawerowana gdzieś w środku mnie i bez niej bym nie był tym samym człowiekiem.
Perkusista wrócił, podobno nowa płytka sztosik, ale nie wiem, bo jej nie słyszałem, położyłem na kapeli krzyżyk po kilku ich ostatnich wydawnictwach.
Wybrana dyskografia:
1995 - Advance and Follow
1998 - Praise the Fallen
1999 - Empires
2002 - Futureperfect
2005 - Matter + Form
2007 - Judgement
2009 - Of Faith, Power and Glory
2011 - Automatic
2013 - Transnational
2018 - Noire
2023 - Electric Sun