Awatar użytkownika
yog
Tormentor

VNV Nation

yog

Obrazek

Obrazek

VNV Nation to brytyjska kapela grająca EBM/Futurepop założona w 1990 roku przez Ronana Harrisa. Długie lata rolę perkusisty zajmował w zespole Mark Jackson, jednak opuścił go w 2017 roku. Z czasem w ich brzmieniach coraz mniej było EBM-u, a coraz więcej łagodnych brzmień zwanych przez nich futurepopem.

Debiutancki Advance and Follow mnie trochę ni to ziębi, ni grzeje. Od dwójki Praise the Fallen nagrywają sztos za sztosem, a kawałek Honour z tej płyty to mistrzostwo. Trzecia płyta - Empires, moim zdaniem ich najlepsza, a epka po niej z remiksami nazwana Burning Empires - jeszcze lepsza. Następnie wychodzi druga ich najlepsza płyta, a może i najlepsza - Futureperfect z takimi szlagierami jak przepiękny Carbon. Potem lekki zjazd w dół na Matter + Form, gdzie znalazły się jakieś dwa hity, grane chyba na koncertach do dziś (Chrome i Perpetual) - a może to dziś to minęło 10 lat temu? Dalej dwa łagodno-symfoniczne i zawierające wiele sztosów Judgment i Of Faith, Power and Glory. Tych płyt z wyjątkiem pierwszej i Matter + Form słuchałem chyba setki razy i uwielbiam bezgranicznie. Pierwszą na którą czekałem było Automatic i płytka jest spoko, ma parę przebojów jak choćby Space & Time, ale gdzieś magia zaczęła się ulatniać i wraz z upływem lat wyparowała.

Zanim tak się jednak stało, nagrali masę przepełnionych emocjami tanecznych hitów, pięknych balladek i przywołujących łezkę w oku natchnionych tekstów i jak dla mnie już na zawsze pozostaną kultem eternalem, zapisem jakiegoś tam czasu, który był i już nie wróci. 5 wspaniałych płyt, część dobra, inne może i takie sobie, ale ich muza jest już dziś wygrawerowana gdzieś w środku mnie i bez niej bym nie był tym samym człowiekiem.

Perkusista wrócił, podobno nowa płytka sztosik, ale nie wiem, bo jej nie słyszałem, położyłem na kapeli krzyżyk po kilku ich ostatnich wydawnictwach.

Wybrana dyskografia:
1995 - Advance and Follow
1998 - Praise the Fallen
1999 - Empires
2002 - Futureperfect
2005 - Matter + Form
2007 - Judgement
2009 - Of Faith, Power and Glory
2011 - Automatic
2013 - Transnational
2018 - Noire
2023 - Electric Sun

BC: https://vnvnation.bandcamp.com/music
Wikipedia (en): https://en.wikipedia.org/wiki/VNV_Nation
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Lis
Moderator globalny

Lis

Jaki tam futurepop, synthpop. Chyba najlepsi uczniowie Depeszów. Nie słuchałem całe lata, chyba sobie puszczę na dniach, a Illusion to hit nad hity.

czapka hajasza

czapka hajasza

W elektronice takie gówno tylko black metalowciec jest w stanie wykopać. Gdzie ty to znalazłeś?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No futurepop to chyba taki synthpop ze śladowymi ilościami ebm i sami to wymyślili z okazji promocji płytki Futureperfect, ale mogę się mylić.
czapka hajasza pisze: rok temu W elektronice takie gówno tylko black metalowciec jest w stanie wykopać. Gdzie ty to znalazłeś?
Od innego blackmetalowca oczywiście.
czapka hajasza

czapka hajasza

yog pisze: rok temu No futurepop to chyba taki synthpop ze śladowymi ilościami ebm i sami to wymyślili z okazji promocji płytki Futureperfect, ale mogę się mylić.
czapka hajasza pisze: rok temu W elektronice takie gówno tylko black metalowciec jest w stanie wykopać. Gdzie ty to znalazłeś?
Od innego blackmetalowca oczywiście.
I obydwaj się jeszcze nie poznaliście, że słuchacie disco polo, tylko że po angielsku?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

A co, blackmetal to daleko od disco polo?
Lis
Moderator globalny

Lis

Czapka Hajasza :D który wpadł na pomysł założenia takiego konta? :)
czapka hajasza

czapka hajasza

Lis pisze: rok temu Czapka Hajasza :D który wpadł na pomysł założenia takiego konta? :)
Ja!
Lis
Moderator globalny

Lis

Lubię od czasu do czasu przyjąć trochę cukru, ale z drugiej strony rozumiem też @Czapke Hajasza która twierdzi że to disco polo, w końcu to pop.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

I to co gorsza dla gotek i blackmetalowców.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Nie przesadzajcie, na pewno są gorsze rzeczy.
Lis
Moderator globalny

Lis

Obrazek

Faktycznie jest futurepop ;)
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

yog pisze: rok temu podobno nowa płytka sztosik, ale nie wiem, bo jej nie słyszałem, położyłem na kapeli krzyżyk po kilku ich ostatnich wydawnictwach.
Nie znam poprzednich, ale leci teraz ostatnia i fajne to jest. Bez żenady śliczny dance, wokal czysty, niepedalski. Podoba się.
To która płytka taka super hiciarska?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Najśliczniejsze moim zdaniem są Empires (z naciskiem na epkę Burning Empires) oraz Futureperfect.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

VNV Nation lata nie słuchałem , sprawdze ostatnia bo cos ostatnio troche dobrej elektroniki słucham .
Ja natomiast w temacie elektro Juicy M i Neomi Blackpolecam zgrabne panny czy tam mezatki i fajnie wymiatają.
Awatar użytkownika
Pogan696
Tormentor

Pogan696

Nie słucham ich namiętnie, ale jak dla mnie parę kawałków, które spokojnie mogą być zapisane na Listę Światowego Dziedzictwa 8-) :

VNV Nation - Illusion (napiszę tylko tyle - Hellblade: Senua Sacrifice)

VNV Nation - Carbon (Fallout 3 i ten kawałek w tle :geek: )

VNV Nation - When is the Future? (jak ktoś napisał wyżej "Najlepsi uczniowie Depeche Mode")
Ostatnio edytowany przez Pogan696 rok temu, edytowany łącznie 1 raz.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Pogan696 pisze: rok temu VNV Nation - Carbon (Fallout 3 i ten kawałek w tle :geek: )
Tak jest. Przeszedłem całego Fallouta 3 z VNV na głośnikach i Carbon pasował najbardziej. Idealne połączenie. Ten szaro-buro-zielony krajobraz i:

Monuments in darkness
Standing watch
Until the sun will rise
Screaming to an emptiness
Of how we once defined ourselves
Awatar użytkownika
Heretykel

Heretykel

Za wyjątkiem jeszcze mocno EBM-owego debiutu to wczesne albumy VNV to taki soundtrack przełomu wieków. Chyba nic tak dobrze nie oddaje klimatu tych czasów, przynajmniej w moim mniemaniu.
KoNick Lolny

KoNick Lolny

Pani Chapka +1
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Lis pisze: rok temu Obrazek

Faktycznie jest futurepop ;)
Żeby w temacie napisać coś merytorycznego... Ten mem jest głupi i bez sensu, bo większość zapisanych tam gatunków nie ma ze sobą nic wspólnego. Nie ma też czegoś takiego jak minimal synth pop, jest minimal synth. "Slayer -> normalni ludzie: Jonas Brothers".