Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Absent In Body

Vexatus 8 mies. temu

Obrazek
Koledzy @brzask i @Lisek byli łaskawi wczoraj nawiązać do tego zespołu w ramach tematu Neurosis. Kiedyś coś mi się obiło już o uszy, ale pełniaka wcześniej nie słyszałem i właśnie jest intensywnie badany. Jak do tej pory zespół ma na koncie tylko jednego pełniaka "Plague God". Bardzo dobry, ciężki sludge'owy i nieco industrialny, ale jednocześnie przestrzenny klimat całości. Ciężko i wolno... Nie wiem co to dokładnie jest i jak to nazwać, ale bardzo mi się podoba. :twisted:

Obrazek
Skład:
Colin H. Van Eeckhout
Igor Cavalera
Mathieu Vandekerckhove
▼ Byli muzycy
Scott Kelly
Dyskografia:
2017 - The Abyss Stares Back - Vol. V [EP]
2022 - Plague God

MA: brak
BC: https://absentinbody.bandcamp.com/music
Discogs: https://www.discogs.com/artist/5505818-Absent-In-Body
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 3 mies. temu

No i jak tam, kochane metale? Nikomu nie podeszło? :twisted:
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 3 mies. temu

Podeszło, podeszło...a by Ci nie było smutno wkleję pościka z wątku Neurosis:)
brzask pisze:
8 mies. temu
Obrazek Miałem ochotę na coś od nich i w sumie zahaczyło o Neurosis bo padło na niesłyszane dotychczas Absent In Body w którym udziela się przecież Scott Kelly. Nie lubię z założenia tzw. supergrup .. ale okazuje się, że tu mamy naprawdę świetną płytę z powalającym klimatem. Dawno nie słyszałem tak smutnej i siadającej na psychę muzy. Klimat jest gęstszy niż u Borewicza na tytoniowej odprawie:).. Poważnie, siekiera wisi w powietrzu...
Prostymi wydawałoby się środkami chłopaki osiągają mega efekty. To jak budowany jest klimat na tej płycie, w jaki sposób wykorzystywane są syntezatory (The Half Rising Man), jak płynnie sobie przechodzą np z industrialnych naleciałości do delikatnych dźwięków (In Spirit In Spite) - klasa..
Taki The Acres/The Ache zamiata przecież większość klimatycznych sladżo pozerów pod dywan!
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
________Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
____Face the consequence alone
____With honour - valour - pride
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 3 mies. temu

Zajebisty klimat ma ta płyta! Wkręca mi się coraz bardziej ta muzyka. Nie sądziłem, że Igor Cavalera nagra jeszcze kiedykolwiek coś co mnie zaskoczy. :)
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 3 mies. temu

Przecież to nowy Cobalt. Za mało sampli jak na album Neurosis, 5+/10. A poważnie, bardzo fajny album i prawdziwego industrialu ma w sam raz.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 3 mies. temu

Dziwna ta płyta, bo mam wrażenie, że momentami tutaj niewiele się dzieje. Panowie dość oszczędnie operują środkami wyrazu. Zdecydowanie będzie częściej słuchane.

Wróć do „Industrial / Ambient / Electronic”