Najbardziej lubię chyba jednak ten składak co to lata za kilka złotych, 82-85. Nieustające Tango + Nowe Sytuacje też spoko, chociaż najczęściej sięgam właśnie po składaka. Po reaktywacji znam tylko Masakrę - inny, ale też bardzo dobry album, łagodniejszy ogólnie. Poznawałem na bieżąco i od tych blisko 20 lat bardzo lubię. Niezłe rockowe granie z fajnymi zabawami brzmieniem.
Generalnie stara Republika to bardzo zimny i "totalitarny" zespół, atmosfera osamotnienia, zaszczucia, stłamszenia jednostki jest wszechobecna. Bardzo inspirujący zespół i metalowcy mogliby się sporo nauczyć.
Osobną kwestią jest Obywatel G.C. i Grzegorz z Ciechowa. Obywatel miał bardzo dobre nagrania, ale obok tego na płytach zdarzały się numery które chyba się zestarzały. A może od zawsze nie były przesadnie udane. Przynajmniej mnie nie wszystko rusza. Dla odmiany ojDADAna to chyba jedna z bardziej nowatorskich polskich płyt, ja przynajmniej nie znam nikogo kto w ten sposób używał folku. Za gówniarza nie lubiłem, bo techno i wiocha to jebany wróg którego zwalczać należy, ale po latach doceniłem. Super płyta.
Aha, mam przeczucie graniczące z pewnością, że CIechowski był srogi dewiant, to słychać w muzyce i tekstach. Wiedział o co chodzi.
Nebiros pisze: ↑5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Kawał artysty był z Grzegorza, a z Republiką w latach 80-ych zrobił jedną z lepszych robót w PRL-u. Najlepsze oczywiście Nowe Sytuacje; potężna dawka lodowatej energii, przesyconej jeszcze zimniejszą seksualnością, a w to wpleciona drwina z totalitaryzmu i to bardzo dosłowna, a jednak na tyle ukryta, że przeszła przez cenzorskie sita. Album, nie boję się użyć tego słowa, genialny. Składak z singli 82-85 to fantastyczne „przeboje”, ale siłą rzeczy to nie jest aż tak spójny materiał, jak powyżej omówiony. I to jest niezbędnik. Fajne są solowe dokonania GC; Obywatel G.C. oraz Tak! Tak!, dość chłodne, ale i miękkie w odbiorze. Osobiście mam także duży sentyment do soundtracku Stan Strachu; to też kawał skurwysyńsko zimnej muzy. OjDADAna nie znam, ale poznam bo ciekawie to wygląda.
No i tuba:
NO JA PIERDOLĘ!!!
deathwhore4 lata temu
Tormentor
deathwhore
Ten elektryczny folk koniecznie ogarniaj, bo zajebisty.
Nebiros pisze: ↑5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
kurz pisze: ↑4 lata temu
Ogarnę i folk, to pewne. Mocno zachęciłeś.
Efil, byłem pewien że ten utwór wrzucisz.
Ja dopierdolę najlepszym;
Jeszcze tylko dodam, że koncertowo byli magiczni.
Nie dopierdolisz,nie dopierdoliles najlepszym bo JA dopierdolilem najlepszym.Na zywo niestety nie widzialem,szkoda wielka.Republika ogolnie dzialala bez Grzegorza jeszcze.Sprawdze jutro jak wytrzezwieje
Nowe Sytuacje to taki album, gdzie każdy kawałek jest integralną częścią całości i każdy jest zajebisty z osobna, a razem z innymi następuje efekt synergii dla każdego z osobna, a jeszcze większy dla całości. Inaczej mówiąc, następuje tu efekt, że 2+2=5. Moja Krew oczywiście cudna, ale to pojedynczy meteor. Także mój drogi, prosto, jasno i przede wszystkim zwięźle ci wytłumaczyłem, że racja jest po MOJEJ stronie.
Nowe Sytuacje to taki album, gdzie każdy kawałek jest integralną częścią całości i każdy jest zajebisty z osobna, a razem z innymi następuje efekt synergii dla każdego z osobna, a jeszcze większy dla całości. Inaczej mówiąc, następuje tu efekt, że 2+2=5. Moja Krew oczywiście cudna, ale to pojedynczy meteor. Także mój drogi, prosto, jasno i przede wszystkim zwięźle ci wytłumaczyłem, że racja jest po MOJEJ stronie.
Pieriolisz!!!!!!!Republika ciaglela nuty z Venom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pan Efilnikufesin pisze: ↑4 lata temuRepublika ciaglela nuty z Venom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie zniszczysz mojej miłości tak marnym argumentem.
A tak poważnie, co to ten Venom?
A tak naprawdę poważnie, strasznie w środku jebłem śmiechem. Piękny post, POWAŻNIE. SZANUJĘ jak skurwysyn.
A coby yogi nie wypierdolił do działu „głupoty i głupotki”, to przesłuchałem ojDADAna i szczerze powiem, że zaskoczyło. Dziwna, ale z pomysłem wykoncypowana i zrealizowana muza.
Uwielbiam, cały czas muzyka aktualna. Do tego świetnie zaaranżowana i mający taki światowy sznyt.
Facet był utalentowany i co tu ukrywać, konkretny skład.
Klipy, koncerty, wszystko dopracowane a zarazem z takim polotem...
Miałem okazję być na ich przedostatnim koncercie- w Poznaniu- rewelacja.
Obywatel G.C. i odskocznia folkowa... już to deathwhore lepiej to opisał, zatem nie będę się silić na oryginalność.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Ok czyli nie jesteś leszcz. A lubisz? Bo to jest najważniejsze.
Zsamot2 lata temu
Tormentor
Zsamot
Uwielbiam. R i Obywatela. Nie mam wiele na CD. Ale mogę się pochwalić, że byłem na przedostatnim koncercie Republiki. W Poznaniu grali. Rewelacyjny występ.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.