Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Lucifer's Friend, Niemce

Ryszard

Lucifer's Friend to germański zespół hard rockowy który swoja muzyka musiał mieć wpływ na kilka zespołów. Załoga mieszała poczynając od ostrej jak na tamte czasy jedynki, wydanej w 1970 wypadkowej dźwięków sabbsów, purpli i zeppelinów, zagranej niczym rasowy współczesny stoner, przy okazji zahaczając DIO czy inne heavy metale... Cały czas mam na myśli nieistniejące jeszcze wtedy albumy porównawcze. Na jedynce nawet mielizny i zwolnienia maja więcej zielska i doomu niż prog rocka. Ważny album. ;)

I tak to leci se aż do czwórki. Z albumu na album jest coraz bardziej przaśnie, funky czy hippisowo i zeppelinowo ale całkiem spoko. Panny podskakują i machają na boki kudłami :D

W połowie lat 70tych zespół wydaje kolejny album opisany na wiki jako jeden z wystających w historii hard rocka. Placek inkorporujący czadowe jazzowe elementy pt. Banquet. King Crimson, Pestilence "Spheres" z bigbendem pod muchom i te sprawy. :D Niektórzy zasnął na bank. Nie jest to jazz awangardowy czy nowoczesny, raczej taki trve pure 40% jazz do wódki i tańca z młodości naszych starych. Klasa.

Dalej jest co jest. Znam co znam a znam: Albumy 1, 3,4 i heavy metalowy Mind Exploding na którym "Moonshine Rider" brzmi niczym rozdzieracz katan "True Survivor" czy "Eye of the Tiger" z Nowakiem na gitarze - heavy metal i r'n'r do aerobiku. Potem wokalista przeszedł do Uriah Heep i już na zajęcia nie chodziłem... Nie nie chciało mi się nigdy więcej sprawdzać. Ale jednak status pierwszej stoner-owej płyty maja, a i Proto Metalu tyrz. Dodam na koniec ze z zespołem powiązanych jest kilkanaście projektów a zespól dalej żyje, a raczej od-żyje.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lucifer%27s_Friend

!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Znam tylko debiut i jest zajebisty. Powiadasz, że dalej warto? Led Zeppelin to im otwarcie płyty podpierdoliło.
Nebiros pisze: 6 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

deathwhore pisze: 7 lat temu Znam tylko debiut i jest zajebisty. Powiadasz, że dalej warto? Led Zeppelin to im otwarcie płyty podpierdoliło.
No bez kitu, nie da się ukryć. Też tylko jedynkę znam, bo okładka przykuwa uwagę :) Dawno nie słuchałem, może czas to zmienić?
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Właśnie słucham kolesi i taki Iron Maiden to powinien im co jakiś czas buty wyczyścić. Zresztą nie tylko oni.

Fantastyczne brzmienie, wokal, ogólny feeling.

Krótko mówiąc piękne kurwa granie.