Tak długo nie pojawił się temat o tym zacnym projekcie, że gdybym sam się nie ruszył, to chyba nikt się nie pokwapi! A projekt jest to faktycznie zacny, to znaczy jego muzyka przed 2000 rokiem (hehe), bo też i tej późniejszej, tj dwóch ostatnich, dużych płyt to w sumie nie znam.
Jeśli chodzi o starsze, to znam wszystkie, ale wracam tak naprawdę do dwóch, mianowicie niezłego The Nephilim oraz zajebistego Elizium, które to, pacholęciem będąc, dostałem w prezencie od wujka (której to kasety oczywiście wtedy nie zrozumiałem, chociaż nawet mi się podobała). Mroczna, psychodeliczna, gotycka muzyka. Tajemnicza i złowieszcza, ale w taki oniryczny sposób, bo pod pozorem ciepła i drzemki wzbudza nieokreślony niepokój. Ja bardzo lubię, do wspomnianego Elizium wracam regularnie i zawsze wpadam w zadumę nad ichnim psychodelicznym gotykiem, nie zapominającym, że jest mocnym, rockowym graniem, ale zostawiającym bardzo dużo miejsca tym mrocznym, hipnotycznym tłom.
Warto też wspomnieć o bardziej metalowym obliczu kapeli, czyli jedynym albumie wydanym jako The Nefilim pt Zoon, gdzie zaproponowano nam industrialny, gotycki metal, ale w jakże odmiennym stylu od tego, jaki sobie właśnie wyobraziliście!

Dość, że do poznania bohaterów tego wątku zachęcam wszystkich niezdecydowanych, a miłośników do wypowiadania się.
Dyskografia:
Burning the Fields EP 1985
Returning to Gehenna EP 1986
Dawnrazor 1987
The Nephilim 1988
Moonchild EP 1988
Elizium 1990
Earth Inferno Live1991
BBC Radio 1 Live in Concert EP 1992
Fallen 2002
Mourning Sun 2005
Ceromonies (Ad Mortem, Ad Vitam) Live 2012