Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Dying Fetus

Czit 6 lata temu

Obrazek

Obrazek

Amerykańska formacja wykonująca Brutalną muzykę będącą mieszanką Death Metalu i Grindcore.

Z czasem ich muzyka stawała się do tego co raz bardziej złożona technicznie. Najlepsze ich albumy to "Destroy the Opposition", "Killing on Adrenaline" i moim zdaniem ostatnia płyta, czyli "Reign Supreme".

Zespół jest w trakcie nagrywania następcy wyżej wspominanej płyty, której premiera miała miejsce już 5 lat temu.

Dyskografia:
1993 - Bathe in Entrails [demo]
1994 - Infatuation with Malevolence [demo]
1995 - Infatuation with Malevolence [kompilacja]
1996 - Purification Through Violence
1998 - Killing on Adrenaline
2000 - Grotesque Impalement [EP]
2000 - Destroy the Opposition
2002 - Killing on Live [video]
2002 - Vengeance Unleashed / The Beating Goes On [split]
2003 - Stop at Nothing
2007 - War of Attrition
2009 - Descend into Depravity
2011 - History Repeats... [EP]
2012 - Reign Supreme
2016 - Induce Terror [single]
2017 - Wrong One to Fuck With
2018 - Contamination Tour 2018 [split]

Skład:
John Gallagher - Drums (1991-1994), Guitars (1991-present), Vocals (1993-present) ex-Damnation, ex-Suffocation (live), ex-Knuckle Deep
Sean Beasley - Bass, Vocals (2001-present) ex-Garden of Shadows, ex-Sadistic Torment, ex-Biovore
Trey Williams - Drums (2007-present) Covenance, Severed Head, ex-Tortured
▼ Byli muzycy
Jason Netherton - Bass, Vocals (1991-2001) Asphalt Graves, Misery Index, Quills, ex-Damnation
Nick Speleos - Guitars, Vocals (1991-1994)
Rob Belton - Drums (1994-1996) ex-Heretics Fork
Brian Latta - Guitars (1994-1998) ex-Desecration
Kevin Talley - Drums (1997-2001) Busted Guts, Embrace the Dawn, Feared, Grot, Martyred, Nothnegal, Sylencer, The Art of Hate, Dååth, ex-Horror of Horrors, ex-Castrofate, ex-Consumned, ex-Decrepit Birth, ex-Implore, ex-Misery Index, ex-Six Feet Under, ex-Snipers of Babel, ex-Suffocation, ex-Them, ex-WretchedPain, ex-Absence of the Sacred (live), ex-Battlecross (live), ex-Cattle Decapitation (live), ex-DevilDriver (live), ex-Hate Eternal (live), ex-M.O.D. (live), ex-The Black Dahlia Murder (live), ex-The Red Chord (live), ex-Chimaira, ex-Worlds Divide, ex-All the Way to the Bank, ex-Knuckle Deep
John Voyles - Guitars (1998-2001) Fulgora, ex-Sadistic Torment, Strong Intention, ex-Criminal Element, ex-M.O.D., ex-Misery Index, ex-Destroy the Reviled, ex-Fear of God, ex-Knuckle Deep
Derek Boyer - Bass (2001) Criminal Element, Deprecated, Suffocation, ex-Decrepit Birth, ex-Deeds of Flesh, ex-Vital Remains (live), ex-Disgorge
Bruce Greig - Guitars (2001-2002) Covenance, Together We Fall, ex-Misery Index, ex-Eternal Ruin
Vince Matthews - Vocals (2001-2004) Criminal Element, God Enslavement, ex-Autumn Dawn, ex-Sadistic Torment, ex-Biovore, ex-Covenance, ex-Mucus Membrane
Erik Sayenga - Drums (2002-2005) Mordichrist, Warthrone, ex-Excrescent, Obliterhate, ex-Aurora Borealis, ex-Witch-Hunt, ex-As the Sea Parts
Mike Kimball - Guitars (2002-2008) ex-Disordered, ex-Malignant Inception
Duane Timlin - Drums (2006-2007) Consumned, Nailed Shut, Rebirth, Splattered Cadaver, Viogression (live), ex-Forest of Impaled, ex-Sarcophagus, ex-Torrent, ex-Weltmacht, Productive Cough, ex-Broken Hope, ex-Brutality, ex-Ingurgitate, ex-Insatanity, ex-Invidiosus, ex-Nokturnel, ex-Reign of Vengeance, ex-Incinerate (live), ex-Infernal War (live), ex-Eternal Ruin, ex-Anal Blast (live), ex-Divine Empire, ex-Saetith (live), ex-Funeral Rites, ex-Vile Penance
▼ Muzycy koncertowi
Casey Buckler - Drums (1995-1996)
Erik Sayenga - Drums (1996-1997) Mordichrist, Warthrone, ex-Excrescent, Obliterhate, ex-Aurora Borealis, ex-Witch-Hunt, ex-As the Sea Parts
John Longstreth - Drums (2004) Crator, Dim Mak, Origin, ex-Malicious Intent, ex-Possession, ex-Angelcorpse, ex-Gorguts, ex-Skinless, ex-The Red Chord, ex-Unmerciful, ex-Exhumed (live)
Kevin Talley - Drums (2018) Busted Guts, Embrace the Dawn, Feared, Grot, Martyred, Nothnegal, Sylencer, The Art of Hate, Dååth, ex-Horror of Horrors, ex-Castrofate, ex-Consumned, ex-Decrepit Birth, ex-Implore, ex-Misery Index, ex-Six Feet Under, ex-Snipers of Babel, ex-Suffocation, ex-Them, ex-WretchedPain, ex-Absence of the Sacred (live), ex-Battlecross (live), ex-Cattle Decapitation (live), ex-DevilDriver (live), ex-Hate Eternal (live), ex-M.O.D. (live), ex-The Black Dahlia Murder (live), ex-The Red Chord (live), ex-Chimaira, ex-Worlds Divide, ex-All the Way to the Bank, ex-Knuckle Deep

Tutaj link do premierowego utworu "Induce Terror" wykonany na Brutal Assault w zeszłym roku - bardzo dobrej jakości nagranie:

W mojej opinii utwór wyrywa z butów. W chuj brutalny, szalony, ciężki i zajebisty technicznie. Jak reszta ma być na tym poziomie to klękajcie narody.

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Dying_Fetus/45
BC: https://dyingfetus.bandcamp.com/music
yog pisze:
4 lata temu
Uważanie Seasons in the Abyss za lepszą od South of Heaven istotnie nie da się wytłumaczyć inaczej, niż kindermetalstwem ;)

Tagi:
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 6 lata temu

Instrumentalni bogowie, niesamowite kompleksy jak i zachwyty dopadają mnie kiedy wsłuchuje się w wygibasy jakie panowie tworzą na swoich instrumentach. Do tego słucha się tego wybornie, jedna z tych kapel naj w technicznym death.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 6 lata temu

Nie nazwał bym DF tak wprost technicznym DM, gdyż jest on jedynie jedną z ze składowych ich stylu, a nie dominującą zawsze jego częścią.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 6 lata temu

Oczywiście masz tutaj rację, mi jednak zawsze w głowie zostaną jako niedościgniony wzór technicznego grania, dlatego też tak ich tutaj nazwałem ;)
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 6 lata temu

Obrazek

No to się doczekaliśmy - premierę kolejnej płytki Umierajacego Płodu zaplanowano na 23 czerwca. Jest dobrze w c#*&!
Ostatnio zmieniony 10 kwi 2017, 21:33 przez CzłowiekMłot, łącznie zmieniany 1 raz.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit 6 lata temu

Dobre wieści. Jakoś szczególnie wysokie oczekiwania mam wobec nowego materiału. Oby zostały spełnione.

Fajny tytuł.
yog pisze:
4 lata temu
Uważanie Seasons in the Abyss za lepszą od South of Heaven istotnie nie da się wytłumaczyć inaczej, niż kindermetalstwem ;)
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 6 lata temu

Po tak dobrym singlu nie może być inaczej. Trzy ostatnie albumy były bezbłędne. nie inaczej powinno być tym razem. Liczę na idealny techniczny death z hardcorowa motoryką. Będzie się działo.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit 6 lata temu

CzłowiekMłot pisze:

Po tak dobrym singlu nie może być inaczej.
"Induce Terror" kładzie na glebę.Od 2:00 to mistrzostwo wszechświata. Tu jest konkret brzmienie jak na liva, a w wersji studio to będzie genialne.
yog pisze:
4 lata temu
HUMAN
Tormentor

HUMAN 6 lata temu

mocna płyta się zapowiada , techniczna o dużej sile rażenia . Czekam
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 6 lata temu

Lista utworów na której o dziwo nie ma zeszłorocznego singla:

1. Fixated on Devastation 04:05
2. Panic Amongst the Herd 03:18
3. Die with Integrity 05:14
4. Reveling in the Abyss 06:29
5. Seething with Disdain 05:33
6. Ideological Subjugation 05:19
7. Weaken the Structure 05:01
8. Fallacy 04:30
9. Unmitigated Detestation 05:20
10. Wrong One to Fuck With 04:52

Jest za to rozwalający otwieracz, nie mam pytań:

Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

EdusPospolitus 6 lata temu

Boże, co za piękna okładka :shock: narobili mi ochoty na kupno :D
I don't know
I just took that knife
And I cut her from her neck
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit 6 lata temu

CzłowiekMłot pisze:Lista utworów na której o dziwo nie ma zeszłorocznego singla:

1. Fixated on Devastation 04:05
2. Panic Amongst the Herd 03:18
3. Die with Integrity 05:14
4. Reveling in the Abyss 06:29
5. Seething with Disdain 05:33
6. Ideological Subjugation 05:19
7. Weaken the Structure 05:01
8. Fallacy 04:30
9. Unmitigated Detestation 05:20
10. Wrong One to Fuck With 04:52

Jest za to rozwalający otwieracz, nie mam pytań:

Kawałek petarda. Myślałem, że ten "Induce Terror" będzie na nowym pełniaku - szkoda.
yog pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit 6 lata temu

Nowy kawałek. Jest jeszcze lepiej!! Zaczyna się dość prosto, ale rozwija się niesamowicie.
yog pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 6 lata temu

Nigdy się do tej kapeli nie przekonałem. Zbyt mocne masturbowanie gryfu połączone z pseudo-kontrowersyjną otoczką, która z czasem zamieniła się w coś co przypomina mi typów ze sceny Though Guy Hardcore Punk. Co widać zwłaszcza patrząc na tytuł nowego albumu. "Wrong One To Fuck With" brzmi jak tytuł jakiegoś nu-metalu. Nie trafia to do mnie.

Wcześniej gdy grali jeszcze BDM to pamiętam od nich głównie maksymalnie idiotyczny teledysk do utworu: "Kill Your Mother/Rape Your Dog". Mimo, że kilka razy zabierałem się by poznać Killing On The Adrenaline, bo ponoć taaaakie dobre, to zawsze jak dochodziłem do tego kawałka to nie mogłem tego brać na poważnie.

"Fixated On Devastation" zaczyna się od czegoś czego absolutnie nie trawię w metalu. Nie wiem jak nazywa się ta technika, dla mnie brzmi to jak umierający pterodaktyl.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit 6 lata temu

Kolejny nowy utwór i najlepszy dotąd.
yog pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

EdusPospolitus 6 lata temu

Nie myślałem, że będzie aż tak dobrze z tą ich nową płytą, ale jednak!
HUMAN
Tormentor

HUMAN 6 lata temu

to co może piwko na koncercie w miescie Kozłow
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 6 lata temu

Dying nie zawodzi, ich pokręcone zagrywki robią mnie od lat. Takiej techniki, połamańców, pomysłów na muzę ma mało zespołów.
Decybel

Decybel 6 lata temu

nie tylko nie zawodzi ale po kilku średnich płytach wraca do formy z okresu Destroy the Opposition
deathwhore
Tormentor

deathwhore 5 lata temu

Jakiś czas temu kupiłem sobie całkiem fajne głośniki, co prawda nie wiem jakie poza tym, że Uher Studio, ale mniejsza, brzmienie mnie przekonało, a nie nalepka. Do celu. Przesłuchuję sobie płyty z różnych gatunków muzyki popularnej i niepopularnej, tym razem padło na Stop At Zero, chyba moim ulubionym albumie zespołu o których traktuje ten temat.

Ta płyta jest zdecydowanie przeznaczona do słuchania w chuj głośno. Sekcja kurwa miażdży, w końcu wyraźnie słyszę potężny bas, feeling bębniarza jest bezbłędny. Do tego po wszystkim uroczo ślizgają się gitary. Odkrywam tego skurwysyna na nowo, zawsze lubiłem, a teraz robi dwa razy takie wrażenie.
Nebiros pisze:
4 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 5 lata temu

Ano, nie od dziś wiadomo że dobry sprzęt, to tak jakby płukanie uszu co dwa tygodnie robili ;)
Awatar użytkownika
pampa
Master Of Puppets

pampa 5 lata temu

mi ostatnio podeszło ,,"Stop at Nothing" zajebisty wpier..l pięknie buja!!!
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Z Nowym Rokiem panowie postanowili wejść do studia:

Obrazek

Przy okazji wyjaśniło się, dlaczego Gallagher ścina się na łyso 😆
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex rok temu

Uuuuu, ciareczki. Co do nowego materiału, żeby nie było że mi o jakieś fryzury chodziło >)
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Nowy, okraszony srogim beatdownem kawałek. Bardzo dobrze słyszalne echa przedostatniej płyty.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit rok temu

Klip do wyżej wymienionego zajebistego wałka:

John Gallagher ma włosy i brodę!! :o

Wybornie by było jakby to była zajawka do nowej płyty. Z takim brzmieniem i klimatem "Reign Supreme" to byłby sztos.
yog pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Nosił je już dumnie pod koniec zeszłego roku 😀

W oczekiwaniu na kolejne niusy z obozu Umarłego Płodu, zacząłem znów słuchać ostatniego albumu i uderza w czerep mocno, jednak bardziej technicznie, szyje uszy i miesza we łbie. Mniej jednak bije po mordzie, co preferowałem bardziej. W każdym razie zaserwowali wpierdol na równym poziomie, ale z innymi efektami ubocznymi.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit 10 mies. temu

Nowy Singielek Umierającego Płodu. Dopjebany, zwłąszcza końcowe zwolnienie - ciekawe czy to przymiarki do nowej płyty, czy tak z dupy to wypuścili, nie wiadomo po co?
yog pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 10 mies. temu

Po kilkukrotnym przesłuchaniu obu kawałków śmiem twierdzić, że panowie są nadal w zajebistej formie. Są techniczne walce, brutalne zagrywki oraz jad wokalny i bardzo bym chciał, by to były zapowiedzi kolejnej płyty.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 4 mies. temu

Obrazek

1. Enlighten Through Agony 03:28
2. Compulsion for Cruelty 04:36
3. Feast of Ashes 04:35
4. Throw Them in the Van 01:41
5. Unbridled Fury 03:30
6. When the Trend Ends 03:54
7. Undulating Carnage 04:08
8. Raised in Victory / Razed in Defeat 03:38
9. Hero's Grave 03:41
10. Subterfuge 04:18

Kolejny celny strzał w pysk!

Premiera "Make Them Beg for Death" już 8 września tego roku.
Non Stop Kolor!

deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 mies. temu

Okładka przepiękna. Wrzuciłem na ruszt całego singla - no eleganckie.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2023, 09:18 przez deathwhore, łącznie zmieniany 1 raz.
Nebiros pisze:
4 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit 4 mies. temu

Ale dojebany kawałek, sporo się w nim dzieje a zarazem przemyślany. Doskonałe wręcz brzmienie.
yog pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 4 mies. temu

Przynajmniej nie trzeba mieć konta, jak na yt, by posłuchać
Awatar użytkownika
raymoont

raymoont 4 mies. temu

Wczoraj Płody grały w Proximie. Jeśli ktoś nie miał okazji być - niech żałuje. Co to była za rozpierducha! Dosłownie techniczne potwory. Oni są rewelacyjni na żywo... Grali trochę materiału z nadchodzącego pełniaka, Gallagher pociskał niesamowite solówki (nieco inne, niż te nagrane na płytach). Przed Dying Fetus grał Frozen Soul. Ojj ci też rozgrzali lokal do czerwoności...

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 4 mies. temu

Pozazdrościć...
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 4 mies. temu

Zazdro, widziałem ich kilka lat temu w nieodżałowanym Bazylu i potwierdzam - dają solidny wpierdol na żywo, a do tego perfekcja wykonania jest na tak wysokim poziomie, że klękajcie narody! Oczywiście solóweczki nie są idealnie zagrane, ale i tak zajebiste. Ogólnie rzecz biorąc to nie chce się wierzyć, że w taki sposób można zagrać we trzech tak skomplikowaną i brutalną jednocześnie muzę.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
raymoont

raymoont 3 mies. temu

Ależ mi znakomicie wchodzą poszczególne pełniaki Dying Fetus... Dużo bardziej niż Kanibale (którzy przy Płodach grają jednak dość schematycznie skrojone kawałki, oczywiście na niezłym poziomie). Ci kolesie nawet dla jaj potrafią zabawić się konwencją i zagrać coś w stylu heavy metalu/hard rocka (jak chociażby wałek "Hail Mighty North, Forest Trolls Of Satan" z EP'ki "Grotesque Impalement" (i ta solówa na końcu :D)

Zainspirowany ich ostatnim koncertem walnąłem sobie rysunek, który już wisi w antyramie w salonie (każda inspiracja jest dobra, żeby złapać na kredki, ołówek i wiszer i trochę odreagować po robocie w korpo ;)

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind 3 mies. temu

Bardzo ładny rysunek!!
Ja tam akurat wolę Cannibal Corpse, ale Dying Fetus też zajebiste. Swego czasu ostra wkręta mi weszła na Reign Supreme. Jakoś po premierze, jak akurat na etapie mojego coraz śmielszego wkraczania w ekstremę byłem. Później jakoś mi się droga z tymi dzikusami rozeszła, ale ten wałek, co tam wyżej wstawiany był to elegancki się zdaje.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze:
rok temu
polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
raymoont

raymoont 3 mies. temu

Mi się właśnie podoba głównie to, że ekipa tak naturalnie łączy brutal death, hardcore z elementami slam/grind... i mimo zawirowań w składzie - trzymają wysoki poziom. Np. slamowe wokale wjeżdżające w wałku 'Blunt Force Trauma' na "Purification Through Violence"... albo te podwójne strzały wokalne (Netherton/Gallagher) na "Wrong One To Fuck With". Świetne (nie wspominając o ilości riffów, motywów na tej płycie). A to wszystko tak wyważone, że pomimo wirtuozerii, nie ma poczucia "brandzlowania się" instrumentami jak to czyni niejaki Archspire chociażby ;-)
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 3 mies. temu

Kolejny bezlitosny strzał od rudego łysola z ekipą.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
hellpanzer
Master Of Puppets

hellpanzer 2 mies. temu

Cały album już lata po jutubach.

Kawał ciężkiego, brutalnego grania, trzymają formę. Okładka WYKURWISTA :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
pampa
Master Of Puppets

pampa 2 mies. temu

słucham i zgodzę się z przedmówcą miazga jakiej dawno nie było !!!!
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict 2 mies. temu

Nigdy nie wkręciłem się w Daing Fajfus, a winą za to obarczam ich wokale. Wieśniackie, obleśne, głupkowate. Pamiętam, że na którymś albumie (chyba debiut) były nawet jakieś zabawy w guttural mumble rap. W dodatku jeszcze odrzuca mnie ta ich infantylna otoczka i estetyka. Ale z tego, co słuchałem, to jednak późniejsze wydawnictwa lepsze od początków.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 2 mies. temu

Ostatnia płytka z chyba najlepszą okladką w ich karierze jest jakby pomostem między starym a nowym obliczem kapeli. Intensywnie, interesująco, brutalnie, najmniej technicznie od czasów "Stop at Nothing". Słowem - zajebiście. Każde oblicze mi bardzo pasuje i mam do nich wielki szacun za to, że nadal w trójkę potrafią zrobić ostry rozpierdol na dzielni. 9/10.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit 2 mies. temu

"Make Them Beg for Death" - tytuł zarówno i okładka zwiastują jednoznacznie co kapela ma zrobić z głową słuchacza... i dokładnie to robią.

Wybitna płyta nagrana kurwa przez trzech typów. Wykonana tak perfekcyjnie i bestialsko zarazem, że głowa mała. 37 minut intensywnego bez przerwy napierdolu. Mimo, że płyta jest generalnie całościowo szybka i skupia się na wjebce z gdzieniegdzie technicznym popisem to jest niesamowicie zajmująca i urozmaicona.

Podoba mi się bardziej niż poprzednia, ale chyba nie aż tak jak "Reign Supreme"
yog pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 2 mies. temu

Ja mam natomiast wrażenie, że na początku jest bardziej technicznie, a w drugiej połowie zaczyna się speed (szybsze urywanie głowy). Niemniej jednak to jest absolutny top. Incantation nie dało rady w tym roku, myślę że tej porcji metalu śmierci już w bieżącym nikt nie przeskoczy. Nie byłem na ich gigu, ale jeżeli potwierdzacie jakość z płyt, to pokłony tym bardziej. Mistrzowie!

Wróć do „Death Metal”