Najlepsze wydawnictwa Bolt Thrower.

1. Demówki, wczesne nagrania
1
2%
2. Sesje radiowe
3
5%
3. In battle there is no law
6
11%
4. Realm of chaos
3
5%
5. War master
4
7%
6. The 4th crusade
19
34%
7. ...for victory
6
11%
8. Mercenary
1
2%
9. Honour valour pride
3
5%
10. Those once loyal
10
18%

Liczba głosów: 56

Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Blind pisze: 4 lata temu
deathwhore pisze: 4 lata temu Ale w przeciwieństwie do niektórych nie spędziłem koncertu rzygając na ławce przed Progresją.
Najgorszy sort metalowców
Obecnie gorszy jest- Wajda na etacie. Czyli filmowanie koncertu i multi sesje fotograficzne.

Zagłosowałem: IV krucjata i ostatni.
Pierwszy już za sprawą utworu, który promował swego czasu album na zawsze będzie jednym z ulubionych utworów. Czasów kaset VHS i poznawania sceny metalowej przez pryzmat Metal Hammera, Thrasheam All i właśnie audycji Headbangers Ball. A ostatni jest totalnym podsumowanie, co najlepsze w tej kapeli. A szczerze mówiąc wyjątkowo mocno mi takie płyty pasują, bez natłoku techniki, z normalną motoryką, bez usilnego udowadniania umiejętności technicznych plus interesująca mnie tematyka.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.

Tagi:
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Wyjątkowa kapela, wybrać ulubione pozycje jest bardzo ciężko, w zależności od nastroju może to być coś z energetycznych początków lub bujających ostatnich albumów, zresztą chyba wszystkie charakteryzują się niesamowitym feelingiem. Absolutny top DM.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

kurz pisze: 2 lata temu Wyjątkowa kapela, wybrać ulubione pozycje jest bardzo ciężko
Chyba tak ....choć niezmiennie od wielu lat absolutny top u mnie to 'IVth Crusade' i '...For Victory'
z tej pierwszej jak zobaczyłem na Vivie teledysk do tytułowego utworu to pamiętam, że na drugi dzień pobiegłem po kasetę w te pędy
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
________Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
____Face the consequence alone
____With honour - valour - pride
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Z półtora roku temu sobie w nocy, a było po trzeciej, oglądałem dokument o upadku Bizancjum (część 1 & 2) i w trakcie opowieści, jak to przetapiano złoto ze świątyń by opłacić Wenecjan, mnie przeszły ciarki i uznałem, że muszę w tej chwili bezdyskusyjnie posłuchać IV krucjaty i choć nie słuchałem tej płyty lat paręnaście, to mnie zupełnie poskładała i riff otwierający płytkę to sobie nuciłem ze dwa miesiące jeszcze. Okładka też przepiękna.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

To jedna z najczęściej słuchanych przeze mnie kapel, w postaci całej lub większości dyskografii. Rysio kiedyś zadał pytanie Morbid, Death czy Autopsy. Odpowiem jedna z nich, pewnie Morbid plus Bolt Thrower.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

U mnie dzisiaj dzień pod znakiem Bolt Thrower... Nic się nie starzeje ich muzyka i ciągle jest to tak dobre jak kiedyś! Tylko pierwszego pełniaka chyba już nie lubię, bo słucham wybitnie rzadko. :)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Vexatus pisze: 2 lata temu Tylko pierwszego pełniaka chyba już nie lubię, bo słucham wybitnie rzadko. :)
A to przecież najlepsza ich płyta. Co za ironia.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

A ten jak coś dojebie, to jak łysy grzywką o kant kuli. Wszyscy przecież doskonale wiedzą, że druga płyta BT jest najlepszą w ich dyskografii.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

TITELITURY pisze: A ten jak coś dojebie, to jak łysy grzywką o kant kuli. Wszyscy przecież doskonale wiedzą, że druga płyta BT jest najlepszą w ich dyskografii.
Ja, podobnie jak @Hajasz, wolę debiut.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Wszyscy wolą debiut.
Nebiros pisze: 4 lata temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Wyrocznia
Master Of Puppets

Wyrocznia

Zespół ma naprawdę równą dyskografię. Chociaż jak tak teraz poczytałem ten wątek to dochodzę do wniosku że chyba tylko ja bardzo lubie honour valor pride, może wynika to z tego że to (narazie) jedyny album bolt throwera jaki mam na cd ale resztę dyskografii słuchałem wielokrotnie na internatach. Prawdopodobnie to kwestia gustu :)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

deathwhore pisze: 2 lata temu Wszyscy wolą debiut.
Pierwszy pełniak różni się znacznie od pozostałych brzmieniem i strukturami kawałków oraz dodatkowo ma jeszcze trochę grindcore'owego chaosu, a największa siła Bolt Thrower leży w charakterystycznych wokalach, świetnym brzmieniu gitar i fenomenalnych riffach w średnich tempach. Na pierwszej płycie tego brakuje.
Awatar użytkownika
Wyrocznia
Master Of Puppets

Wyrocznia

No trzeba przyznać że pierwsza płyta mocno odbiega od brzmienia do którego bolt thrower nas przyzwyczaił na pozniejszych plytach.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Ja uwielbiam ostatnią, tzn. lubię wszystkie, ale ostatnia to taka wisienka na torcie w ich dyskografii.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Krem de la krem, zgadzam się kurzu, finalny album niszczy obiekty.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Kiedy byłem dzieciakiem i pierwszy raz usłyszałem The IVth Crusade to się zesrałem. To był większy wpierdol niż od starego pasem. No i po dziś dzień, gdy wchodzi TEN riff w tytułowym, otwierającym album kawałku, występują ruchy sejsmiczne w okolicach skórki. Esencja death metalu. Tego gniotącego mosznę, prawdziwego death metalu. Ze sceny angielskiej w tamtym czasie podobne wrażenie robiło The Grand Leveller i riffowanie w Vision in the Shroud.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Masakruje ten riff jak wejście do Cromlech na Soulside Journey.
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict

Link do cda gdyby na YT był problem z prawami autorskimi:

https://www.cda.pl/video/11194180fb
"Jeżeli black metalowcy są ludźmi, to karaluchy również nimi są"
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Gwynbleidd pisze: rok temu A to zgadzam się. Riff w 4 krucjacie rzeczywiście bardzo fajny, w sumie jak cała płyta. Jak dla mnie jej główna wada to zmiana stylu na mniej ciekawy nóż ten na realm of chaos i war master
A jakaż to zmiana stylu jest na 4 Krucjacie w stosunku do Warmaster? Żadna!!! Na krucjacie są tylko kawałki zagrane w wolniejszych tempach i brak nawałnic na bateriach i wiosłach. Nawet sami siebie kopiują w kawałkach na podobieństwo Cenotaph, gdzie też na krucjatach są takie wchodzące z oddali i nawet z podobnym riffem. Akurat na Warmaster wypracowali swój styl, który już do samego końca niewiele ewoluował.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Gwynbleidd

Gwynbleidd

o to zwolnienie mi właśnie chodzi. jak myślę o bolt thrower to słyszę głownie realm of chaos, a warmaster jest nagrany mniej wiec w tym samym stylu. IV krucjata to pierwszy album który jak dla mnie brzmi inaczej.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Warmaster absolutnie nie jest nagrany w stylu Realm Of Chaos z prostej przyczyny, że na Warmaster nie ma już chaosu. To bardzo dobrze poukładany album w porównaniu do dwóch pierwszych i swoisty wyznacznik stylu, który na kolejnych płytach ulegnie tylko kosmetyce. I tak jak debiut to istna nuklearna annihilacja to dwójka to chaotyczna nawałnica a Warmaster to zajebisty death metal. Krucjata dołożyła klimat i usunęła najlepsze elementy jedynki i dwójki. Można powiedzieć, że to klasyczny przykład zespołu, który odnalazł swój styl na przysłowiowym trzecim albumie. Po krucjacie bywało już różnie z przewagą średniego ale potrafili jeszcze wznieść się na wyżyny swoich możliwości na ostatnich dwóch płytach.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Muszę się przyznać do błędu.
Najlepsze od brytoli to debiut i sesje u Johna. I to bezapelacyjnie.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

To żeby tę zmianę opinii uczcić, odpalam sobie czwartą krucjatę :)
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

kurz pisze: rok temu Muszę się przyznać do błędu.
Najlepsze od brytoli to debiut i sesje u Johna. I to bezapelacyjnie.
Posłuchaj jeszcze szeregu demówek, tylko tam jakoś nagrań znacząco kuleje, no i skład ekipy tez jest inny, a sama muza ogółem jeszcze bardziej nawiązuje do Crust Punka i punkowej odmiany Metalu/Grindcore'a aka Stenchcore lub wyłącznie Grindcore, zależnie od materiału.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Debiut i ostatnia, przepotężne ciosy. Kręci się właśnie Those Once Loyal, końcowy marsz grupy ku zwycięstwu jasności nad ciemnością.

Obrazek
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Ich powrót to byłby cios , niestety są konsekwentni i niestety szanse znikome .Cudne albumy majestat , moc i ciężar dla mnie za wolne i niestety IV Krucjatę w pierwszym biciu sprzedałem tylko za 40-50 PLN , moj bład ale koncert był ważniejszy .
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

kurz pisze: rok temu Debiut i ostatnia, przepotężne ciosy. Kręci się właśnie Those Once Loyal, końcowy marsz grupy ku zwycięstwu jasności nad ciemnością.

Obrazek
Dorwij ich Peel Sessions. Przepotężny cios.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

pit pisze: rok temu Dorwij ich Peel Sessions. Przepotężny cios.
Na winylu?
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

Dobre płyty BT, takie 10/10? - hmmm...

Realm of Chaos
War Master
The IVth Crusade
...for Victory
Mercenary

:)

War Master to najważniejszy dla mnie album, ale dwa najlepsze to obiektywnie Krucjata Stali i Zwycięstwo Stali. Lol, właśnie zrobiłem z nich kult eternal dla szczypiorów 🙃
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Każda ich płyta to skarbnica takich zajebistych riffów! :)
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

Ostatnio robiłem sobie ride po ich dyskografii i to zdecydowania jedna z moich najukochańszych kapel grających metal in general. Potężny walec a raczej czołg, który sieje spustoszenie wśród zdezorientowanych sił wroga. Ostrzał ze wszystkich stron i granaty rzucane prosto pod nogi. Grają Death Metal totalnie nie zblastowany a intensywny jak sam CHUJ. Marzy mi się żeby się ugadali na jakąś trasę żeby na koncert iść.
polki nie dawajcie polakom, dawajcie arabom
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

darnoksss pisze: 10 mies. temu Marzy mi się żeby się ugadali na jakąś trasę żeby na koncert iść.
Obawiam się, że już się nie doczekamy.
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

No nic, takie życie. Wielu swoich ulubionych kapel już nie zobaczę niestety :/
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

darnoksss pisze: 10 mies. temu totalnie nie zblastowany
Łoł to chyba mamy inne płyty!!! Od debiutu aż do Warmaster'a to blasty są hiper jakość.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

Hajasz pisze: 10 mies. temu
darnoksss pisze: 10 mies. temu totalnie nie zblastowany
Łoł to chyba mamy inne płyty!!! Od debiutu aż do Warmaster'a to blasty są hiper jakość.
Może się źle wyraziłem, miałem na mysli że nie jest "przeblastowany" :>
edi_gein
Master Of Puppets

edi_gein

Czym że w takim razie jest blast?
In the depths of a mind insane, fantasy and reality are the same.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Polka, tylko dwa razy gęściej.
Nebiros pisze: 4 lata temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
jaskapela

jaskapela

Ależ użytkownik @darnoksss ma rację! przecież u Boltów prawie nie ma blastów! Chyba że ktoś uznaje jazdę na podwójnej stopie ala karabin maszynowy za blasty.... No niezbyt, blast beat musi iść razem z werblem.
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

Ok, może zobrazuje o co mi chodzi na przykładzie zestawienia dwóch utworów muzycznych. Obie kapele grają Death Mwetal, jedną z nich jest Bolt Thrower:

- tutaj słychać nawałnicę blastów (utwór jest dzięki temu bardzo intensywny)

- specjalnie wybrałem szybszy, nie ma takiej ściany dźwięku jak w tym powyżej ale nie powiedziałbym, że nie jest intensywny :)

Jeżeli jakiś spec w sposób łopatologiczny zechce mnie wyprowadzić z błędu bo piszę jakieś głupoty to zapraszam serdecznie XD
Awatar użytkownika
jaskapela

jaskapela

W World Eater od 2 minuty pojawia się blast!
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent

Mnie się wydaje, że tu nie chodzi o sam w sobie blast, a o jego produkcję. Nie słucham za dużo DM, więc nie mam rozeznania w temacie, ale wydaje mi się, że Disgorge ma takie bardzo współczesne brzmienie gdzie blast jest uwypuklony, a w Bolt Thrower brzmienie jest klasyczne, bardziej organiczne (tak z braku lepszego słowa i po dniu pracy).
Obrazek
deathwhore
Tormentor

deathwhore

jaskapela pisze: 10 mies. temu W World Eater od 2 minuty pojawia się blast!
Nie, przez całą drugą minutę nie ma ani jednego blastu.
TheAbhorrent pisze: Mnie się wydaje, że tu nie chodzi o sam w sobie blast, a o jego produkcję. Nie słucham za dużo DM, więc nie mam rozeznania w temacie, ale wydaje mi się, że Disgorge ma takie bardzo współczesne brzmienie gdzie blast jest uwypuklony, a w Bolt Thrower brzmienie jest klasyczne, bardziej organiczne (tak z braku lepszego słowa i po dniu pracy).
Werbel jest głośniejszy, ale i jak na moje ucho grany gravity blastem, czyli też dwa razy gęściej, bo jeden ruch ręką to dwa uderzenia - ale nie jestem bębniarzem, więc może się mylę. No w każdym razie jest wyraźnie szybszy.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Nie skromnie przypomnę tylo, że debiutancki album to In Battle There Is No Law!
I jak ktoś nie słyszy tam blastów to powinien się zabić a i jeszcze są demówki i niesławna sesja dla Johna.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Przez półtora dnia słuchałem powolnego Nile z Festivals of Atonement i dlatego mnie dziś w nocy naszło na The IVth Crusade. Właśnie się skończyła, ale niemożliwym jest sobie odmówić usłyszenia otwierającego riffu kolejny raz.

UGH \m/
Awatar użytkownika
Jakub
Master Of Reality

Jakub

Od pierwszego riffu, po genialne kalendarium o niszczycielskiej naturze gatunku ludzkiego na przestrzeni wieków, IV Krucjata na zawsze będzie jedynym z powodów, dla którego warto poświęcać bezcenny czas na słuchanie Tej muzyki.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Bez przesady, inne albumy, zwłaszcza ostatni to cholernie dobre płyty.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Jakub
Master Of Reality

Jakub

Przecież nikt im niczego nie umniejsza.