Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

Frightful

DiabelskiDom

Obrazek Kurczę, słuchałem sobie ostatnio trochę Kosmocide Deus Mortem, czyli starego Dissection na sterydach i w sumie przypomniałem sobie o tej kapelce. Jak Dissection, to Dissection.

Nie bez powodu przywołuję po raz kolejny zespół Jona N. bo jego słychać na dużym albumie bohaterów tematu najbardziej i najwyraźniej. Czy to wada? Cóż, dla mnie żadna, bo jestem wielkim fanem Storm of the Light's Bane a nieczęsto spotykam płyty, które tak mocno nawiązują do tejże. Leci sobie ten Spectral Creator, leci i im więcej go słucham, tym więcej zajebistości odnajduję w tym niby niezobowiązującym graniu. Oczywiście, to nie jest też tak, że to kopia Storm..., bo tu jest przede wszystkim melodic death metal z elementami thrash metalu i mroźnym tchnieniem skandynawskich melodyjek, ale te właśnie melodie do spółki z wokalem kierują myśli we wiadomym kierunku. Chwytliwe i świeże, na ile świeży może być taki kotlecik. Zgrabnie napisany materiał, wpadający w ucho, na całkiem sensownym poziomie technicznym. O, świetnego instrumentala mają w środku płyty.

Sam zespół poznałem kilka lat temu przy okazji koncertu Blood Incantation. Byli jednym z supportów i zrobili na mnie najlepsze wrażenie tego wieczoru. Pełen luz na scenie, świetne zgranie i zagranie. No i cover na koniec. Zgadnijcie czyj? :D

Mam nieodparte wrażenie, że ten zespół jest jakoś w podziemiu (szeroko pojętym i wąsko pojętym także) niespecjalnie doceniany? Może się mylę, ale odkąd o nich usłyszałem i odkąd wyszła ich duża płyta to w zasadzie tylko ten jeden gig w Warszawie rzucił mi się w oczy i chyba z jakiś jeden czy dwa występy po małych miasteczkach. Recenzji żadnych, nikt nie poklepywał po pleckach, nie było jakiegoś rozgłosu w Polskim Środowisku Kolekcjonerskim. Jeśli moje wrażenie jest słuszne, to myślę, że to z deczka niesprawiedliwa kolej losu, bo album Spectral Creator to kawał świetnego melodic death/black/thrashu w hołdzie klasyka z północy.

Dyskografia:
2017 - Born After Burial [EP]
2018 - Sardinia/Polish Alliance [split]
2018 - Cannibalistic Rites [EP]
2019 - Astral Freeze [demo]
2021 - Spectral Creator

Skład:
Krzysztof Pochranowicz - Drums (2016-present) ex-Gravelord, ex-Orgon, ex-Dreadnought
Paweł Snarski - Guitars (2016-present) ex-Dreadnought, ex-Pandemic Outbreak
Oskar Wańka - Vocals, Bass (2016-present) ex-Pandemic Outbreak, ex-Deafness
Eryk Jakubczyk - Guitars (2023-present) Charnel, Grimoire, ex-Savager
▼ Byli muzycy
Mateusz Mencel - Guitars (2019-2023) Pandemic Outbreak, ex-Ägresor, ex-Repulsor, ex-Mechanix
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Fr ... 3540425161
BC: https://frightful.bandcamp.com/
Panzer Division Nightwish

Tagi:
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Też znam dość dobrze ten ich album, poznałem przy okazji częstszego tupania nóżką do debiutu Pandemic Outbreak. 3/4 składu grało lub gra we Frightful i też wydają to Chińczycy, swoją drogo bardzo ładnie.
Muzycznie to oldskul z odrobiną mroku. Nie ma nudy, jest banan na mordzie w momencie odsłuchu i tuż po nim.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Album niegłupi, bo kawałki z głową napisane - dobrze się go słucha. Kilka razy miałem styczność, ale w głowie na dłużej nic nie zostało. Niemniej, pewnie kiedyś wrócę.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Jak oni nie mają rozgłosu, to chyba słucham jakiegoś innego metalu. A oprócz tego są klepani po tych pleckach zupełnie słusznie, bo to bardzo fajne granie, chociaż podobało mi się nieco bardziej zanim pokochali blek metale. Z drugiej strony od tamtej pory jestem w stanie odróżnić ich od Pandemic Outbreak.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Uwielbiam Dissection , będzie więc dziś słuchany i ten zespół .
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Obrazek
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Na żywo chłopaki istna petarda, wokalista zwierzak sceniczny.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

No mnie właśnie kupili i zachęcili występem przed Blood Incantation. Wcześniej ich nie znałem, za to chętnie się zapoznałem.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Kapela otworzy czerwcowe występy Slimelord i Cryptworm. Doskonała wiadomość, akurat pod odświeżenie tematu.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Rewelacyjni są ,rozwalony po koncercie Ice T kobieta spi , a ja napierdalam Frighful z fona .
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Na 28 lutego 2025 roku Godz Ov War zapowiada premierę drugiego krążka zatytułowanego "What Lies Ahead". Jak na razie ujawniono jedynie okładkę, której autorem jest N. Zuki z Belial NecroArts oraz tracklistę.

Obrazek

Tracklist:
1. Cloaked By Nothingness
2. Disincarnate Sower
3. What Lies Ahead
4. No Fear
5. Into The Phantom Hearts
6. Farewell
7. Cathedrals of Creation
8. Inexplicable
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Pojawił się pierwszy tytułowy singiel zapowiadający nowy album.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Szajtan pisze: miesiąc temu Pojawił się pierwszy tytułowy singiel zapowiadający nowy album.

Mega przebojowo, nóżki rwią się do szatańskiego tańca, morda się śmieje. Jeśli to będzie słaby album to się zaszczepię.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

CzłowiekMłot pisze: miesiąc temu Jeśli to będzie słaby album to się zaszczepię.
Lepiej, żeby był.. żal byłoby Młota.
Chociaż mam wrażenie, że jest to mało prawdopodobne. Świetny energetyczny kawałek, świetny kapel. Świetne chłopaki.