Jak oceniasz "The Empire"?

10
2
5%
9
2
5%
8
5
12%
7
7
17%
6
8
20%
5
7
17%
4
2
5%
3
1
2%
2
1
2%
1
6
15%

Liczba głosów: 41

Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent

Nowa rzecz od Vader mnie zawsze cieszy. A jeszcze jesienią chyba ma być w końcu wznowienie Black to The Blind na LP z oryginalną okładką?
Obrazek

Tagi:
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666

@TheAbhorrent dokładnie. Tak przy okazji...Dziś rocznica śmierci Docenta...
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Najlepsze co nagrali, to era z Docentem.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent

Oj tak. Chociaż nie przyłączam się do ludzi marudzących na późniejsze płyty. Nie jestem żadnym ultrasem Vadera, ale w zasadzie chyba nie ma takiej, której nie lubię. Bardzo podobają mi się też te, które fajnie określili w Noisecaście "na pełnym Judas Priest".
Obrazek
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

TheAbhorrent pisze: 5 mies. temu Bardzo podobają mi się też te, które fajnie określili w Noisecaście "na pełnym Judas Priest".
A które konkretnie? Ja kojarzę tylko jedną, która pasuje do tego określenia, czyli "Tibi et Igni". Od jej wydania zaczęli się też scenicznie upodabniać do swoich idoli, no chyba, że mowa o demówkach...
Nowe rzeczy od wiadera sprawdzam zawsze, ale fajerwerków się nie spodziewam, bo ich brak studyjnie od wspomnianej wyżej płyty z 2014 roku.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Jaki że ich mini albumy często są równie dobre, a nawet lepsze niż pełniaki, to chętnie kupię. Mam ogromny szacunek do tej kapeli i po prostu czekam. :-)
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Sothis i Reign Forever World, to sztosy. Ale kocham też ep Kingdom. Pamiętam jak wyszła i stare niedojebane kuce, zesrały się, że Wejder gra techno. Chodzi o te dwa remiksy. Świetne ep, choć sam już nie wiem, czy ze względu na zawartość, czy przezabawny ból dupy tzw prawdziwków.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666

dj zakrystian pisze: 5 mies. temu Sothis i Reign Forever World, to sztosy. Ale kocham też ep Kingdom. Pamiętam jak wyszła i stare niedojebane kuce, zesrały się, że Wejder gra techno. Chodzi o te dwa remiksy. Świetne ep, choć sam już nie wiem, czy ze względu na zawartość, czy przezabawny ból dupy tzw prawdziwków.

Potwierdzam! Te trzy EP'ki naj według mnie! Ale to też sentyment ma tu sporo do oceny! Oddałbym wszystko za koszulkę "Kingdom"! :twisted:
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

dj zakrystian pisze: 5 mies. temu Sothis i Reign Forever World, to sztosy. Ale kocham też ep Kingdom. Pamiętam jak wyszła i stare niedojebane kuce, zesrały się, że Wejder gra techno. Chodzi o te dwa remiksy. Świetne ep, choć sam już nie wiem, czy ze względu na zawartość, czy przezabawny ból dupy tzw prawdziwków.
To jest przerażające, jak często się zgadzam muzycznie z Tobą. ;-)
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Mam podobne odczucia😉
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Kingdom jest zajebiste, zrobiło na mnie wtedy potężne wrażenie, że nagle można posłuchać Vader w tak masywnej, wolnej wersji - to był przecież ich pierwszy taki kawałek. Remiksy bardzo dobre, świetnie się tego słuchało. Mam do tej pory kasetę, gdzie na jednej stronie jest ten Vader, a na drugiej 666 od Diabolos Rising, idealnie się to zazębiało ;)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Obrazek

Wejder ogłosił terminy koncertów w ramach krótkiej jesiennej trasy.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Te miasta to w Polsce też?
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

deathwhore pisze: 5 mies. temu Te miasta to w Polsce też?
Dobrze się dzisiaj czujesz? :)
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Dziękuję, że pytasz. Jesteś kochany.
kataton88
Tormentor

kataton88

W Turku to onegdaj zastanawiano się nad zmianą nazwy powiatu, żeby uniknąć takich pytań. Został turecki i niektórym się pierdoli z Antalyą.
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Hehe, w tym Turku już kiedyś Vader co najmniej raz grał. W sierpniu 2011. Byłem. Był to w sumie mój pierwszy większy koncert metalowy. Pamiętam tylko, że była duchota jak skurwysyn, Peter rzucił w tłum kilka CD'ków najnowszej wówczas Welcome to the Morbid Reich (ten koncert przypadał chyba na dzień premiery), przed Vaderem grał jakiś chujowy deathcore, a jakiś typ skończył z zakrwawioną twarzą po tym jak od jakiejś laski dostał kopa z glana. Po wszystkim go przepraszała i poszła z nim do łazienki pomóc mu się ogarnąć. Wiem, bo akurat musiałem odcedzić kartofelki i byłem świadkiem przeprosin. Mam nadzieję, że to było preludium do jakiegoś udanego lovestory, ponieważ byłoby to urocze.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Koncertowo, to Wajder nadal jest maszyna do nakurwiania. Ostatnia płyta niezła, z przebłyskami. Into Oblivion to sztos numer. Po tylu latach na scenie, tylko wyslłać Pioterowi kwiaty i bombonierkę, za prawdziwą pasję do metalu. Nawet Nergejowi siadły baterie, choć młodszy od Pietii. Czekam co też uskutecznią, nawet generic vejda songs.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

deathwhore pisze: 5 mies. temu Dziękuję, że pytasz. Jesteś kochany.
Powszechnie wiadomo, że jestem kochany, mam serce na dłoni, cudowną osobowość, piękną aurę oraz kocham wszystkich ludzi i zwierzęta.

@Blindziu może w listopadzie zrobimy najazd na Turek? Może tym razem Peter podpisze mi wajnala "Sothis" kupionego specjalnie do podpisania. Może tym razem nie zemdleję...
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush

Obrazek
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

dj zakrystian pisze: 5 mies. temu Koncertowo, to Wajder nadal jest maszyna do nakurwiania. Ostatnia płyta niezła, z przebłyskami. Into Oblivion to sztos numer. Po tylu latach na scenie, tylko wyslłać Pioterowi kwiaty i bombonierkę, za prawdziwą pasję do metalu. Nawet Nergejowi siadły baterie, choć młodszy od Pietii. Czekam co też uskutecznią, nawet generic vejda songs.
Tutaj dała znać o sobie prosta zależność, że gdy pasja łączy się z konsekwencją to są efekty, a parcie na szkło i robienie z siebie pajaca nie tylko odciąga od najważniejszego: płyta, trasy, etc., ale i de facto uderza w zespół, który jest postrzegany jako kontynuacja kretynizmów danego muzyka.
Vader to muzyka , pasja, ... można nie lubić, można narzekać na wtórność, oczywiście. Ale nigdy nie będzie tu żadnego pozerstwa, czy bredni. Za to po drugiej stronie...
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Za to po drugiej stronie hajs z muzyki i wywalone, czy garstce typów podobnych mnie się to podoba czy nie.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Z tego co mi wiadomo, Peter też głodem nie przymiera.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

deathwhore pisze: miesiąc temu Za to po drugiej stronie hajs z muzyki i wywalone, czy garstce typów podobnych mnie się to podoba czy nie.
Nigdy nikomu w portfel nie zaglądam. Zatem mnie to nie interesuje.
Zwłaszcza w kontekście poszczególnych twórców.
Awatar użytkownika
Thorgal
Master Of Reality

Thorgal

Najbliższe koncerty grupy:
31.01 – Piła, Yogi Club
1.02 – Koszalin, G38
2.02 – Toruń, Od Nowa
7.02 – Tychy, Underground
8.02 – Gomunice, Bogart
9.02 – Turek, MDK

Zespół zapowiada rocznicową celebrację płyty Litany co dla mnie byłoby kapitalną sprawą. Obok De profundis to moje ukochane dzieło Petera i spółki.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Pamiętam czas Litanii, moja pierwsza płyta kupiona od razu, już nie kaseta. Press tour po Empikach, plakaty. To było coś. I koncerty tego samego wieczoru w danym mieście. Uwielbiam Litanię.
Awatar użytkownika
Thorgal
Master Of Reality

Thorgal

Zsamot pisze: miesiąc temu Pamiętam czas Litanii, moja pierwsza płyta kupiona od razu, już nie kaseta. Press tour po Empikach, plakaty. To było coś. I koncerty tego samego wieczoru w danym mieście. Uwielbiam Litanię.
Wow, ekstra wspomnienia!

To coś ode mnie, co Ci się spodoba:Obrazek
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Zawsze to potęguje wrażenia muzyczne.
Winyle to moje niespełnienie, ale niestety nie mam miejsca. Kocham ten ich dźwięk, format, jedyne, czego nie kumam, to podnieta tymi clear, kolory. Płyta to jest czarna. I tyle.
Awatar użytkownika
Thorgal
Master Of Reality

Thorgal

Winyl powinnien być czarny jak w sutannie ksiądz!
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Winyl powinien być czarny jak dupa Szatana! :twisted:
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Winyl to przede wszystkim powinien nie być pikczerkiem :)
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Te wszystkie placki typu Picture Disc to od kant dupy można potłuc... ;)
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Najlepsze są pocztówki dźwiękowe z PRL. Gdzieś mam kilka z przebojami Janusza Laskowskiego.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

dj zakrystian pisze: miesiąc temu Najlepsze są pocztówki dźwiękowe z PRL. Gdzieś mam kilka z przebojami Janusza Laskowskiego.
Ja miałem takie nagrywane dla kogoś, to oczywiście nie moje lata, ale znam z opowiadań. ;-)

A w temacie, to się ciesze, że wreszcie dorwałem jakiś czas temu płytkę XXV i nie rozumiem, co tam zaszło, że nie ma wznowień.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Ten składak całkiem dobre odświeżenie starszych numerów. O ile nagrywanie na nowo starych płyt, to tak średnio ma dla mnie sens, to taki jubileuszowy best of z nagranymi na nowo jest ok. Lepsze niż wrzucenie oryginalnych wersji, bo to żaden wysiłek, a pieniążek i tak wpadnie. No i to chyba jedyne wydawnictwo, gdzie na basie gra ktoś inny jak Peter, czyli Novy. Tak się pluł, że nie dali mu zagrać na The Beast, a i tak odszedł z resztą składu po tej płycie.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

dj zakrystian pisze: miesiąc temu No i to chyba jedyne wydawnictwo, gdzie na basie gra ktoś inny jak Peter
Chyba jednak nie. Pierwsze prawdopodobnie tak. Zapomniałeś wuja o trzech ostatnich albumach na których ostro szarpie grubasa Hal.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

dj zakrystian pisze: miesiąc temu Ten składak całkiem dobre odświeżenie starszych numerów. O ile nagrywanie na nowo starych płyt, to tak średnio ma dla mnie sens, to taki jubileuszowy best of z nagranymi na nowo jest ok. Lepsze niż wrzucenie oryginalnych wersji, bo to żaden wysiłek, a pieniążek i tak wpadnie. No i to chyba jedyne wydawnictwo, gdzie na basie gra ktoś inny jak Peter, czyli Novy. Tak się pluł, że nie dali mu zagrać na The Beast, a i tak odszedł z resztą składu po tej płycie.
Owszem, Tylko nie pamiętasz może , co tam poszło nie tak z wytwórnia, że nie jest to dostępne?
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Zsamot pisze: miesiąc temu Owszem, Tylko nie pamiętasz może , co tam poszło nie tak z wytwórnia, że nie jest to dostępne?
Odpowiedź jest prosta jak drut. Wytwórnia nie uznaje aby był sens wydawania wznowienia skoro inne wznowienia ledwo się rozchodziły.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush

Też udało mi się dostać to wydanie przed końcem roku w dobrej cenie.
Z tego co mi wiadomo prawa do wydania posiada Regain Rec. i już nie istnieją więc może być ciężko z reedycją.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Takie składaki z reguły sprzedają się dobrze, czasem są nawet najlepiej sprzedającymi się wydawnictwami danego wykonawcy np. Bob Marley. Tym dziwniejszy kiepski wynik XXV. Postarali się i nagrali te hity na nowo, a mogli bez wysiłku dać oryginalne wersje. Zaoszczędziliby hajsu i czasu.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

A tymczasem Wiader nagrywa nową epkę zatytułowaną "Humanihility", której premiera ma być wiosną tego roku. Przy okazji będzie to pierwszy materiał tych potężnych skurwiwijów nagrany na trzy gitary, ponieważ usłyszymy na nim też wiosło Mausera. Myślę, że to spoko nius.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

CzłowiekMłot pisze: miesiąc temu Wiader nagrywa nową epkę zatytułowaną "Humanihility"
No i dobrze!
CzłowiekMłot pisze: miesiąc temu skurwiwijów
Jest takie słowo? :)
CzłowiekMłot pisze: miesiąc temu nagrany na trzy gitary
Pozazdrościli Iron Maiden? ;)
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Te trzy gitary to fajny gest ku Mauserowi. Pewnie i tak grać nie będzie zawsze, a jednak zawsze fajnie, że wrócił. Dla mnie zawsze był newralgicznym elementem tej kapeli. Scenicznie także.
Awatar użytkownika
Thorgal
Master Of Reality

Thorgal

Z Mauserem i Docentem to był najlepszy okres Vadera.
Ciekawe czy on odciśnie piętno na muzyce. Ostatnie Vadery to jednak trochę zjadanie własnego ogona. Od razu znać kto gra.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Skoro
Od razu znać kto gra.
uznajesz za wadę, to każdy band mający swój styl zjada swój ogon?

Właśnie ostatnie Vadery mają sporo owych akcentów.
Jakoś "Welcome to ..." , czy - można wstawić choćby ostatni , mają sporo innowacji. A sam tak tu wymieniany Mauser wspominał o wypaleniu tym graniem, zatem nie wiem, czy to tak do końca był najlepszy układ... Zwłaszcza, że pod koniec często Docenta musiano zastępować...
Stanowczo skład od dobrych kilku płyt jest stabilny, tylko rotacja perkusisty to niespodziewana zmiana.
Awatar użytkownika
Thorgal
Master Of Reality

Thorgal

Rozumiane wprost nie, to nie wada.

Ten ich sznyt jest w zasadzie fajny i np. świetnie to się sprawdza w przypadku coverów. Niezależnie czy jest to numer Kreatora, Metalliki, Acid Drinkers czy dowolnego innego zespołu, w wykonaniu Vadera brzmi jak utwór Vadera.

Ja mam tylko wrażenie, że kompozycyjnie oni się jednak w kółko kręcą. Dlatego tak napisałem, że jak coś ich z ostatnich kilku lat leci, to mam zawsze wrażenie, że to już było. Nie jestem nawet w stanie powiedzieć z jakiej to płyty.
Ale może się nie znam za bardzo.
Peter ma u mnie stały szacunek a za to co nagrał w przeszłości i co zrobił dla metalu w Polsce jestem mu na zawsze wdzięczny.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Przy poznawaniu wielu płyt od masy kapel trudno teraz rozpoznawać kawałki z każdej płyty...
Awatar użytkownika
Thorgal
Master Of Reality

Thorgal

Jest w tym sporo prawdy @Zsamot

Tymczasem VADER 14/03/2025 wypuszcza reedycję "Black to the blind" na LP (czarny i jakiś czerwono-czarny swirl) i CD w wersji digipack.
Można już zamawiać preordery: https://vader-store.com/pl/p/PRE-ORDER- ... D-digi/510
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush

Podejrzewam, że wersją jewel będzie tylko na Japonię?