Jak oceniasz "The Empire"?

10
2
5%
9
2
5%
8
5
12%
7
7
17%
6
8
20%
5
7
17%
4
2
5%
3
1
2%
2
1
2%
1
6
15%

Liczba głosów: 41

Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

"Black To The Blind" się niestety zestarzał, co już jakiś czas temu zweryfikowałem jak mnie naszło, żeby sobie odpalić ten kiedyś przeze mnie uwielbiany album. Okazało się, że jako całość jest dobry, ale brakuje naprawdę mocnych ciosów. Mamy niby swoisty szlagier w postaci "Carnal", czy chyba najlepiej mi po latach robiący wałek tytułowy, ale jednak "The Ultimate Incantation" czy "De Profundis" zasadniczo dokładają do pieca znacznie bardziej.

Teraz leci epka "Kingdom" i jak tak słucham to wydaje mi się, że ta epka nieco zyskała w stosunku do tego jak ją postrzegałem kiedyś. Zasadniczo jest to materiał uzupełniający "Black To The Blind" o czym mówi wpis we wkładce epki i tak właśnie go traktuję, stąd poziomem chyba zrówna się z tymże pełniakiem. Mówię "chyba", bo jeszcze się nad tym zastanowię chwilę.
Odium Humani Generis

Tagi:
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Nigdy nie lubiłem brzmienia "Black to the Blind". Ale taki jej urok. Kompozycyjnie jest super.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Nie mam pojęcia co Wam w brzmieniu "Black To The Blind" nie pasuje, jakieś konkretne zarzuty?

Epeczka "The Art Of War" dziś leciała i naprawdę dobry materiał to jest. Krótki, stosunkowo agresywny i treściwy. Niby Wejder na 100%, nic specjalnie nowego, ale po lekkim zamuleniu na "The Beast" weszli tą krątką epką z buta. Też mi osobiście dupy nie urywa jak widzę niektórym po opisach i recenzjach np. na RYM, ale jednak naprawdę dobry materiał. Sporo lepszy niż np. "Blood"
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Zsamot pisze: 4 lata temu Nigdy nie lubiłem brzmienia "Black to the Blind". Ale taki jej urok. Kompozycyjnie jest super.
W sumie to te wiosła tam cieniutko brzmią. Perka taki mocny karton. Ma to jakiś urok. Kompozycje całkiem niezłe, tylko na DeProfundis i Litany pocisnęli mocniej. Pewno stąd ocena. Moja też zresztą, ale płyta całkiem dobra, chujowo nagrana.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Wędrowycz pisze: 4 lata temu Epeczka "The Art Of War" dziś leciała i naprawdę dobry materiał to jest. Krótki, stosunkowo agresywny i treściwy. Niby Wejder na 100%, nic specjalnie nowego, ale po lekkim zamuleniu na "The Beast" weszli tą krątką epką z buta. Też mi osobiście dupy nie urywa jak widzę niektórym po opisach i recenzjach np. na RYM, ale jednak naprawdę dobry materiał. Sporo lepszy niż np. "Blood"
Pozwolę się nie zgodzić w ocenie zarówno "Blood" jak i "The Beast". Ostatni materiał z Docentem wspominam bardzo miło, jako jedną z lepszych vaderowych epek, bez słabego punktu dla mnie i wisienką na torcie w postaci coveru Thin Lizzy. Bestia to taki trochę inny Vader w średnim tempie. Cenię wysoko, na pewno wyżej od albumów wydanych później. Niedoceniona pozycja w ich dysko.

Co do epki z robotem na okładce - spoko, to była chyba ostatnia faktycznie dobra od tego zespołu.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

No cóż, słuchane przeze mnie przed chwilą "Impressions In Blood" zdecydowanie ciekawsze niż "The Beast". Co prawda więcej tu kombinowania i mniej takiego typowego Vadera, jakiego wcześniej znaliśmy, za to kompozycyjnie moim zdaniem dużo lepiej. Co prawda te symfoniczne elementy moim skromnym zdaniem są całkowicie zbędne, ale domyślam się że panowie chcieli spróbować czegoś innego.
Odium Humani Generis
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666

Zakupiłem "Solitude In Madness" wczoraj. Powiem szczerze na takiego VADERA czekałem... Rewelacja!
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666

Minął miesiąc i czas na podsumowanie "Solitude In Madness" Produkt klasa! :roll: Grafik i grafiki zacne... Jedynie ACID DRINKERS ni w chuj w program albumu wpisany... Już po ostatnim "Bones" by wszedł idealnie.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Molotow 666 pisze: 4 lata temu Minął miesiąc i czas na podsumowanie "Solitude In Madness" Produkt klasa! :roll: Grafik i grafiki zacne... Jedynie ACID DRINKERS ni w chuj w program albumu wpisany... Już po ostatnim "Bones" by wszedł idealnie.
Przecież ten kowerek jest super zagrany. Do tego fajny motyw, bo nic oklepanego czy ogranego. Wg mnie bardzo udany akcent na tej płycie.

Tez płytkę sobie kupiłem, bardzo słuchalny album. I tylko czekam na poznański koncert. ;-)
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
perun

perun

Nowa płyta do mnie nie trafia - nudzi mnie i strasznie się ciągnie;P Znacznie bardziej podobało mi się Empire.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Stęsknieni za koncertami?

Już 30 grudnia będziemy mieli okazję obejrzeć stream występu Vader , który został zarejestrowany w toruńskiej OD NOWA

Transmisja dostępna będzie na Youtubie zespołu oraz fanpage'u Massive Music

Obrazek
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Belzebóbr
Tormentor

Belzebóbr

Nie wiem kto takie 'koncerty' ogląda na żywo.

Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

EdusPospolitus

Ci dla których Vader to już maksimum ekstremy w metalu :)
I don't know
I just took that knife
And I cut her from her neck
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

EdusPospolitus pisze: 4 lata temu Ci dla których Vader to już maksimum ekstremy w metalu :)
Pytanie było, kto ogląda takie - on line- koncerty. A nie takie. Jakoś nie widzę wśród fanów Katatonii fanów Vadera.

Zatem głupie pierdolenie i tyle.

Sam koncert (?) , czy też występ obejrzę, ale jak wyjdzie na DVD, Blu-Ray, bo mi się nie chce oglądać nic strumieniowo.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Obrazek

De Profundis pierwszy raz na nie-pirackim, nie-greckim winylu, nakładem Nuclear Blast. Jest też digi. Premiera 30 lipca 2021. Ukaże się również reedycja singla An Act of Darkness / I.F.Y. (też pierwszy raz na winylu).

https://vader-store.com/pl/c/DE-PROFUNDIS/52

W Mysticu jest jeden kolor więcej, a w zasadzie jeden brak koloru więcej, bo to przezroczysty winyl. Jest też figurka za 3 i pół stówy oraz box za trochę więcej, bez figurki.

Obrazek
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx

Figurka legancka, ale w chuj droga. Czarny placek już zamówiony.
if you can find it on the internet, it's not underground.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

VADERMANIAX !!! Wspaniały wynik sprzedaży reedycji "De Profundis" w Polsce! Jesteśmy na #3 pozycji oficjalnej listy sprzedaży tytułu oraz na #1 sprzedaży winyli. DZIĘKUJEMY \m/
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Kupił ktoś z Was tę edycję CD? Mam jedno pytanie: warto kupić reedycję na CD? Mam edycję z Metal Mindu.
Elementw
Master Of Reality

Elementw

Dotarł do mnie LP De Profundis. Szata graficzna bdb. Dźwięk pasuje. Co do obrazka to miałem obawy, ostatni Vader na placku był tragicznie nieostry.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Dziś cały dzionek z Vader. Dawno niektórych pozycji nie słuchałem. ;-)
Cały czas jeszcze nie kupiłem kompilacji XXV, ale cenowo trochę teraz to poleciało w kosmos.
to teraz tylko do soboty. Jestem ciekaw, co też to będzie w tym Wrocku. ;-)
ps. nie mam De Profundis z MMP. Ale z Croona. ;-)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Też trochę ostatnio słuchałem Vaderka, tak od debiutu do Black to the Blind i po raz kolejny doszedłem do wniosku, że niestety nie będzie to moja wielka miłość, więc się przerzuciłem na słuchanie Nile.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Ale Nile to wymaga totalnego skupienia. Z Vader są prostsze kompozycje i nie ma co ukrywać, łatwiej przyswajalne o 6:00 rano. ;-)
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork

Belzebóbr pisze: 4 lata temu Nie wiem kto takie 'koncerty' ogląda na żywo.

A ja doceniam takie live. Na tego akurat się nie załapałem, ale zdarzało mi się rozwalić na kanapie z browarem i odpalić jakiś stream.
It is time after miracles
and I am its prophet
I have not come to cure
but to bear witness decease
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Całkiem oglądalne, czyli nie dla Belzebobra. Pieter zaskakuje formą po tylu latach. A mógł się spaść i zostać drugim Cavalerą.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Zsamot pisze: Ale Nile to wymaga totalnego skupienia. Z Vader są prostsze kompozycje i nie ma co ukrywać, łatwiej przyswajalne o 6:00 rano. ;-)
Otóż to! Ja dzisiaj na przebudzenie do kawy włączyłem Revelations (kawałek z Nergalem rozpierdala, jakiś czas temu z Młotem było słuchane z jego bumbooxika:)) i złego słowa nie powiem, ale wolałem nagrania z lat 90, a już w szczególności epki Sothis i Kingdom. Ta druga to już w ogóle ma dla mnie wartość sentymentalną, bo pod koniec podstawówki (albo na początku gimnazjum) katowałem ją jak pojebany. Co po Revelations się działo to już znam tak wybiórczo, a niektórych płyt wcale. Może to błąd. Na koncert jednak zawsze warto pójść.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Revelations obok DeProfundis i Litany, to najlepsze Viadery. Byłem na Brudstoku 2003 jak grali numery z tej płyty. Na garach jeszcze genialny Docent. Koncert sztos a perka tak nagłośniona, że kichy wykręcało jak jechał podwójną stopę. Z późniejszych koniecznie Impressions in Blood i Welcome to the Morbid Reich obadaj. Niczym nie ustępują tym najlepszym. Epka The Art of War też niszczy. W zasadzie poza miałkim Empire i częściowo średniackim Necropolis, to nie mają gniotów na koncie. Co do Revelations, bardzo death metalowa płyta i tłustsze, niż zazwyczaj u Vader brzmienie. Szczególnie wiosła mają dużo mięcha.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

dj zakrystian pisze: 3 lata temu Revelations obok DeProfundis i Litany, to najlepsze Viadery. Byłem na Brudstoku 2003 jak grali numery z tej płyty. Na garach jeszcze genialny Docent. Koncert sztos a perka tak nagłośniona, że kichy wykręcało jak jechał podwójną stopę. Z późniejszych koniecznie Impressions in Blood i Welcome to the Morbid Reich obadaj. Niczym nie ustępują tym najlepszym. Epka The Art of War też niszczy. W zasadzie poza miałkim Empire i częściowo średniackim Necropolis, to nie mają gniotów na koncie. Co do Revelations, bardzo death metalowa płyta i tłustsze, niż zazwyczaj u Vader brzmienie. Szczególnie wiosła mają dużo mięcha.
Otóż to. Zgadzam się z przedmówcą. ;-)
Ten duet z Nergalem to była taka odpowiedź na udział Petera na Behemoth. Bardzo wtedy było to zaskakujące, bo niektórzy mają jakieś hiper chore myślenie o ściganiu się poniektórych kapel. A tak naprawdę target obu kapel jest owszem, w dużej części zbieżny, ale Vader zgarnia ludzi zorientowanych na klasyczne podejście do materii.

Ostatnio obsłuchałem całą dyskografie, bo mozolnie wprowadzam swe płyty do aplikacji, no i sobie wymyśliłem, że każdą CD przesłucham. A jak już niektóre zagoszczą, to słucham i tydzień. w Efekcie mam tylko kilkadziesiąt pozycji wklepanych. ;-)
A jak Vader wpisywałem, to już w ogóle z ogromną frajdą wróciłem do zapomnianych paru płyt. Impresje, Rzesza- rewelacyjne albumy.
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

No i narobiliście smaka. W przypadku Welcome to The Morbid Reich to by była jedynie kwestia przypomnienia. Akurat koncert w dniu wydania tej płyty to był mój taki pierwszy poważny koncert metalowy. Peter wtedy z radością pierdolnął jednym egzemplarzem płyty w publikę. Come and See My Sacrifice, I Had a Dream czy na nowo odegrany Decapitated Saints bdb. Dobrze, że trochę wolnego wkrótce to będzie można coś tam odświeżyć i coś posłuchać pierwszy raz ;) Klimatu Impressions in Blood akurat za to chyba nigdy nie łyknę ;)
UP THE VERONICAS
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush

Obrazek
Left Hand Sounds, Massive Music oraz Knock Out Productions zapraszają wszystkich na trasę koncertową death metalowego zespołu Vader.
Podczas trasy koncertowej Przebudzenie Tyranów Polska 2022, formacja wystąpi:

17.02.2022 – Wrocław, A2
18.02.2022 – Warszawa, Progresja
19.02.2022 – Kraków, Hype Park
20.02.2022 – Katowice, P23
22.02.2022 – Gdańsk, B90
23.02.2022 – Szczecin, Kosmos
24.02.2022 – Poznań, U Bazyla
25.02.2022 – Łódź, Scenografia
26.02.2022 – Skarżysko Kamienna, Semafor
27.02.2022 – Bydgoszcz, Fabryka Lloyda

Bilety:
90 zł – przedsprzedaż
100 zł – w dniu koncertu

Bilety trafią do sprzedaży w piątek. Bilety będzie można zakupić na:

– knockoutmusicstore.pl
– ticketos.pl
– ebilet.pl

Peter o nadchodzących koncertach:

Na lutowe koncerty w Polsce szykujemy wyjątkowy zestaw utworów. Bieżący rok to czas wielu jubileuszów: 30 lat od wydania debiutanckiego „The Ultimate Incantation”, 25-lecie albumu „Black to the Blind” oraz 20-lecie obchodzić będzie „Revelations”. Z tego ostatniego przypomnieć Wam chcemy dawno niegrany, epicki „Revelations of Black Moses” oraz nigdy niegrany „Whispers”. Z okazji tego, że już na wiosnę pojawi się piękna reedycja wydawnictwa „Sothis”, muzyki z tej płyty również nie zabraknie.

Przypomnimy również pieśni z początkowego, polskojęzycznego okresu Vader. Nie zabraknie „Tyranów Piekieł” czy „Necropolis”, ale też „Giń Psie” czy „Przeklęty na Wieki”. Będzie też kilka innych niespodzianek. W zestawie live pojawią się także ostre dźwięki z „Solitude in Madness” czy wspominanego ostatnio „De Profundis”. Zapraszamy!
źródło: kvlt.pl
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Na pewno będę w Poznaniu, bo u Bazyla po prostu jest bosko. A Vadera koncerty ostatnio to powrót do tej najlepszej formy.

Fajnie, jakby był zacny support. Wolałbym coś polskiego. ;-)
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush

Ja się melduje w Bydgoszczy. W końcu jest gdzie koncerty organizować.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Stówa to sroga cena jak za jeden zespół, chyba, ze w planach maja trzygodzinny set…niemniej za te trzy - chyba najlepsze - kawałki z Revelations, które planują zagrać byłbym skłonny się przejść. Oby szaleństwo odwoływania koncertów przystopowali, poczekam jeszcze dwa tygodnie na rozwoj wydarzeń i ewentualne deklaracje.

Z polskich młodych kapel proponowałbym Pandemic Outbreak.

Zgoda co do ich obecnej formy koncertowej - każdy z trzech ostatnich występów co widziałem był na wysokim poziomie, a i setlista bardziej niż spoko.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

deathcrush pisze: 3 lata temu Ja się melduje w Bydgoszczy. W końcu jest gdzie koncerty organizować.
Też będę w Bydgoszczy. Tak, dobra miejscówka to jest. Fajnie, że po upadku Estrady jest coś nowego. Na Marduku tam naprawdę dobrze było - sporo przestrzeni, solidna akustyka.
@CzłowiekMłot, jakiś support ma być. Tak widziałem w komentarzach na fb. Przejdę się. Whisper rozjebie na żywca. Od tej pandemii, to cieszę się jak dziecko nawet na koncert Vadera, którego już 4-5 razy na żywo widziałem :) zawsze koncertowo super
UP THE VERONICAS
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Szkoda, że tak ni z dupy ni z pietruchy ogłosili, bo dla mnie miesiąc to obecnie trochę mało czasu na planowanie. Nie ukrywam, ze jakaś miejscówkę bydgoską bym obczail chętnie. Magnes już mam, to wypadałoby i zakupy zrobić.

Od „Epitaph” zaczynali set na Brudstoku w 2008 i to był srogi cios, miło byłoby usłyszeć to ponownie.
A słaby koncert Vadera to widziałem tylko jeden, przed Nile w Firleju, gdy zaczynali odświeżać demowki na żywo i chyba jeszcze wtedy dobrze ograne to nie było. Teraz i „Tyrani Piekieł” czy „Trupi Jad” wypadają nieźle lajw.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Młot, nawet gdyby -a nie ma takiej opcji- grali sami, to 90,00 to niestety efekt też drożyzny. Ale Vader zawsze ma opanowane supporty.
Fajnie, jakby były jakieś młode wilki. Zawsze to fajnie nowe gęby na scenie zobaczyć. Przy kalejdoskopie zmian sanitarnych to i tak miesiąc jest multum czasu. Ja jestem po 3 dawce, to pewnie wejdę jako VIP. ;-)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nie tyle efekt drożyzny, co tego, że sale wielkie, a biletów 3 razy mniej niż zawsze czy tam ile.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

U Bazyla będzie komplet, prąd, paliwo... nie powiesz, ze to nie podniosło kosztów zabawy...
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Zsamot pisze: 3 lata temu U Bazyla będzie komplet
Taa na pewno. Już widzę jak właściciel ma wywalone na obowiązujące obostrzenia.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Powinieneś brać Prozac lub 50-tkę wódki, bo się marudny zrobiłeś. ;-)
Uwierz, że będzie konkretnie.
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Supportami będą Dopelord i Mentor. Mentor już kiedyś widziałem i całkiem ok wpierdol był. Dobór supportów ogólnie taki sobie. Szkoda, że nie wezmą na support jakichś mniej znanych death metalowych zespołów z Polski, ale no cóż - już kończę marudzić :)
UP THE VERONICAS
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

E, totalnie z dupy. Dopelord nie, Mentor nie...
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Obrazek

No jak dla mnie spoko za taką cenę.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Azarath? Rewelacja. ;-)
Awatar użytkownika
Czit
Tormentor

Czit

No na Azarath supportowany przez Vadera to bym pojechał...
yog pisze: 5 lat temu Uważanie Seasons in the Abyss za lepszą od South of Heaven istotnie nie da się wytłumaczyć inaczej, niż kindermetalstwem ;)
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

I dupa, Azarath tylko w Warszawie...
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Leci sobie XXV i przyjemnie się tego słucha. Odświeżone klasyki jak np Wings z mocniej podbitym basem Novego dają do pieca. Jest to bodaj jedyny Wiader, gdzie na basie Pioter dał pograć komuś innemu, bo na pozostałych to on gra. Wie ktoś czemu taki zabieg? Chodzi tylko o to, by nie zapłacić muzykowi za robotę, którą można ogarnąć samemu? Tantiiemy, prawa autorskie itd? Od debiutu aż do Litany płyty nagrywał sam, poza perką. Dopiero na BttB dał zagrać kilka solówek Mauserowi. Necropolis to znowu duet z Pavulonem i bodaj dwie solówki Pająka. Prawdziwy Tyran z Piotera.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Tyran? A może po prostu nauczony doświadczeniem, że chcesz, by było dobrze- zrób sam? Patrząc na roszady personalne, to wiele razy musiał się użerać z ludźmi i ich mijającą motywacją. Pamiętam te wiadra pomyj, że Docenta odstawił na boczny tor, bo ten tak ćpał, że nie mogli nic sensownego zrobić, wypełnić zobowiązań i ich ratował pałker Yattering.
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Przyjemnie się grę Ząbka z Yattering ogląda. Szkoda, że chyba stracił zainteresowanie metalem i szkoda, że po śmierci Docenta i rozpadzie Yattering nie dołączył do składu, bo chętnie bym posłuchał jakiejś płyty Vadera z nim na bębnach
UP THE VERONICAS
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Z Docentem to zrozumiała sprawa, gość popadł w ciężki nałóg, ale Novy odszedł właśnie przez to, że nie mógł zmienić struny w basie bez pozwolenia Petera. Po co lata ćwiczeń, skoro lider sam i tak nagra bas? To też demotywuje i stąd niestały skład. Od pewnego czasu to się jednak ustabilizowało.