Jak oceniasz "The Empire"?

10
2
5%
9
2
5%
8
5
13%
7
7
18%
6
7
18%
5
7
18%
4
2
5%
3
1
3%
2
1
3%
1
5
13%

Liczba głosów: 39

Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Re: Vader

Zsamot rok temu

Zmiany składów, gdzie gra/ grał Novy raczej przeczą temu. Jakoś w Behemoth też nie zagrzał miejsca, Devilyn padł, ... , Dies Irae nie dał rady z racji zobowiązań... Szkoda, bo bardzo Go cenię, na scenie ogień i poza nią przemiły człowiek.

Ząbek i te wszystkie boje z Kmiołkiem na pewno ostro dały w kość kapeli. Proza życia i niestety taki finał. Szkoda, niestety nie pierwszy i nie ostatni zdolny muzyk odpada z branży. Pewnie młodym poszły emocje w pełnym wymiarze, spalili mosty, no i tyle. Szkoda kapeli. Ale kto czytał Thrash 'em All pamięta te wymiany listów i głupie tego efekty. Nikogo nie usprawiedliwiam. Ale efekty są znane.
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.

Tagi:
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush rok temu

dj zakrystian pisze:
rok temu
Leci sobie XXV i przyjemnie się tego słucha. Odświeżone klasyki jak np Wings z mocniej podbitym basem Novego dają do pieca. Jest to bodaj jedyny Wiader, gdzie na basie Pioter dał pograć komuś innemu, bo na pozostałych to on gra. Wie ktoś czemu taki zabieg? Chodzi tylko o to, by nie zapłacić muzykowi za robotę, którą można ogarnąć samemu? Tantiiemy, prawa autorskie itd? Od debiutu aż do Litany płyty nagrywał sam, poza perką. Dopiero na BttB dał zagrać kilka solówek Mauserowi. Necropolis to znowu duet z Pavulonem i bodaj dwie solówki Pająka. Prawdziwy Tyran z Piotera.
Chodziło o to, że byli wtedy w trasach koncertowych, a w między czasie jak nagrywali album to Novy mieszkał daleko od Olsztyna więc Peter sam wszystko nagrywał. Mauserowi dal wolną rękę już na "Reign Forever World". Nie tyran, a generał. Ostatecznie później poluźnił gacie i dał się wykazać innym, ale wiadomo jak to na początku jak się ma swoja wizję, on wie, że zespół to twór organiczny gdzie każdy daje coś od siebie.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Novy w wywiadzie po skandalicznym odejściu całego składu, gadał coś w stylu, że dostał telefon od Piotra, gdzie ten mu polecił stawić się na sesję zdjęciową a do studia to nie musi, bo już nagrane. Jak było na prawdę wiedzą tylko oni. Nie ganię generała, ale rozumiem żal Novego. Na chuy mu tak dobry basista, skoro ma być tylko na fotkach?
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush rok temu

Novy w wywiadzie po skandalicznym odejściu całego składu, gadał coś w stylu, że dostał telefon od Piotra, gdzie ten mu polecił stawić się na sesję zdjęciową a do studia to nie musi, bo już nagrane. Jak było na prawdę wiedzą tylko oni. Nie ganię generała, ale rozumiem żal Novego. Na chuy mu tak dobry basista, skoro ma być tylko na fotkach?
Nie było czasu na jammowanie i tworzenia kawałków na sali prób po prostu. Przy takim stylu pracy dla nich było to technicznie niemożliwe. Wielu tak robi do dziś. Dla Petera prawdziwy zespól metalowy gra na scenie i w tym Novy jak najbardziej się sprawdził. Na Devilyn pokazał co potrafi.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł rok temu

Ja ploteczki pamiętam ale teraz, z perspektywy czasu.... Myślę że Vader to zespół Piotera I po troszku Mariusza, bo postawili na siebie. A reszta to skład uzupełniający. Może I tyran, no ale bez tyranii pewnie skończyło by się jak to miało miejsce że wszystkimi pozostałymi kapelami death owymi początku lat 90tych. Zdeterminowanny był i miał w sumie rację. Wyglądało jak wyglądało. Nowy. W ogóle o jego isnieniu zapomniałem ale ponoć "ostatnio" zanim przedapł to gwiazdorzył. Docent to to samo co Riedel. W Polsce z ćpania w latach 90tych i polskiej rzeczywistości ciężko było wyjść. Teraz pewnie sprawa wyglądała by inaczej. Zresztą gdzieś to zdaje się wyczytałem... :?:

O, jest I Novy...

Obrazek

Chyba schudł nam misio

BandMix.com

Novy
+ MUSICIAN IN WEST PALM BEACH, FL

Road's End - The Descent -official single

WEST PALM BEACH, FLORIDA, 33401

46 YEAR OLD MALE | ACTIVE OVER 1 MONTH AGO | ID#: 448504
MUSICIAN | ALTERNATIVE, METAL, ROCK, PROGRESSIVE

SEEKING
Vocalist, Rhythm Guitar, Lead Guitar.

ABOUT
Novy's (ex Behemoth & Vader ) official project

At its core, Road's End is the creative outlet and vision of the group's composer, arranger and bassist Novy, who you may already know him from such extreme bands as Behemoth, Vader or Dies Irae. While some may expect a continuation of musical styles along the lines of his previous bands, Road's End is somewhat of a departure from them.
Of course there will be intense moments of passion, anger, rage and hatred...but there will also be places for other emotions to be expressed. Simply put, there were no rules or formulas to Road's End music when the idea first came to Novy to start this group, and there will be none in the future. When asked about the direction and material the band will release, Novy said "Metal is universal, it's everywhere and it has no borders anymore and that's exactly what I wanted for my band: No borders. In the 21st century, there are no borders that can hold Heavy Metal anymore. There are no boundaries anymore either. And where genres like Black Metal, Speed Metal or Thrash end, is exactly where Road's End begins. Think of it as American Heavy Metal with a European Soul."

All Stuff about me:

./novybassman
./novybass
./roadsendofficial

Screen name:
Novy
Active over 1 month ago
Level of commitment:
Touring
Years playing music:
11
Gigs played:
Over 100

INFLUENCES
Sevendust, Korn , Killswitch Engage, Five Fingers Death Punch, Depeche Mode, Shinedown , Slipknot

MEMBERS OF BAND
VADER & BEHEMOTH MEMBER LOOKING FOR VOCALIST

Hello People.
I'm professional musician,more about me you can read :
/novybassman

I'm looking for just serious musician for collaborating ,rebuild the band and realize bigger future plan
/roadsendofficial
more about my band:
/roadsendofficial

My band have big planes about career , that if you ready start to record ,start to play professional shows and tours
and make good career, contact to me:
nuclearbasswp.pl
or
/novybass
or
5612903161- Florida
Thank You for your attention
...............................................
Also im working like session musician and producer, 45 recorded albums!
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

No i tyle w temacie. Jakiś dziwny projekcik.

Jak zawsze Rychu w punkt o thrashu i Vader.

Sam prowadzę stowarzyszenie i wiem, że niestety demokracja i czekanie na inicjatywę innych to próżne nadzieje. Zwłaszcza w dłuższej perspektywie czasowej.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Zapytam też tu, bo i wątek stosowniejszy:
James'a nie ma już w Vader definitywnie?
Podobno na stałe ma go zastąpić koleś z Varmii. nie podejrzewałem, że będą zmiany... Ciekawe, czy bliskość geograficzna pomogła w tym transferze???
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Ciekawe info, czyżby wymiana na nowszy, młodszy model? Wg Metal Archives i James i pan z Varmii są oficjalnymi perkusistami. W sumie za Anglikiem nie ma co płakać w razie czego.
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

A dlaczego nie? Był w porządku, sympatyczny. Swoją robotę wykonywał bardzo dobrze. Dla faceta z Varmii spora szansa.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Bo całkiem dobrze gra, ale też nie jakoś wybitnie.
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Do kompozycji Vadera, na obecnym etapie, adekwatnie. To nie jest jakieś skomplikowane granie.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Nie przesadzajmy, James to dobry pauker i moim zdaniem spory progres poczynił grając w Vader. Najlepszy i tak był Docent. Partie na DeProfundis do prostych nie należą. Kawał solidnej roboty odwalił też Pavulon na WttMR. No i Daray na blastowanych Impresjach. Intensywność tej płyty po dziś dzień robi wrażenie.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Poza tym Peter wielokrotnie wypowiadał się w samych superlatywach o nim. Może proza życia?
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Na swojej obecnej mini trasie po Polsce Vader postanowił oddać hołd Romkowi Kostrzewskiemu grając kawałek z jego repertuaru „Wyrocznia”.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Zsamot pisze:
rok temu
Poza tym Peter wielokrotnie wypowiadał się w samych superlatywach o nim. Może proza życia?
Wlasnie wydano następujące oświadczenie:

„VADERMANIAX !!! Jak już zapewne wielu z Was zauważyło , od początku roku 2022 mamy NOWEGO BĘBNIARZA w Vader! Michał Andrzejczyk dołączył do kapeli w lutym na trasie w Polsce „Przebudzenie Tyranów” i mogliście oglądać Jego debiut we wrocławskim klubie A2. Michał zaczął pracować nad materiałem z James Stewart Drummer jeszcze w roku 2021 po czym kilka razy spotkaliśmy się razem z całym zespołem na próbach w naszej nowej sali. James zdecydował o opuszczeniu Vader jeszcze na trasie w USA w 2020 roku, jednak grał i pracował z nami tak długo, aż nowy perkusista będzie gotowy na zamianę. Peter nie chciał oficjalnie informować o zmianach, aż Wy sami przekonacie się na własne oczy i uszy o wysokim poziomie i niebywałym Duchu drzemiącym w tym młodym ale już szalenie dobrym bębniarzu. A to dopiero początek…\m/
James podjął decyzję a my ją uszanowaliśmy. Spędził z Vader’em dziesięć lat (!!!) nagrywając wiele świetnych płyt i grając setki niesamowitych koncertów na całym świecie. To był najbardziej stabilny skład w historii grupy. James na pewno będzie chciał swoimi słowami wyjaśnić całą historię wkrótce. My życzymy Mu wiele szczęścia i powodzenia z zespołami i projektami i DZIĘKI za te wszystkie szalone lata spędzone razem jako prawdziwy zespół \m/”
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Zmiana paukera pewno niewiele zrobi. Stewart grał solidnie, ale nic nowego nie wnosił a może nie mógł? Najlepszym następcą mistrza Docenta był moim zdaniem Pavulon, gość z własnymi patentami nieco odświeżył Vajderowe granie. Szkoda, że tylko dwie płyty z nim wyszły, ale odszedł pewno z tego samego powodu co inni. Nie mógł za bardzo wyjść poza ramy wizji Petera.
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush rok temu

Pavulon się wypalił i nie dał rady z trasami. Stewart dawał radę, nawet grał Docentowo wg Petera. Andrzejczyk młody jest, wyrobi się i nasiąknie Vaderem. Będzie git.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

dj zakrystian pisze:
rok temu
Zmiana paukera pewno niewiele zrobi. Stewart grał solidnie, ale nic nowego nie wnosił a może nie mógł? Najlepszym następcą mistrza Docenta był moim zdaniem Pavulon, gość z własnymi patentami nieco odświeżył Vajderowe granie. Szkoda, że tylko dwie płyty z nim wyszły, ale odszedł pewno z tego samego powodu co inni. Nie mógł za bardzo wyjść poza ramy wizji Petera.
Patrząc, w ilu projektach grał i szybko porzucał, to byłbym ostrożny z takimi oskarżeniami wobec Petera. Myślę, że Stewart ma ochotę na inne życie. nie na walizkach. Nic dziwnego. Ja by, nie dał rady cały rok poza domem, na walizkach. Nie moja wygodna natura. ;-)
Wybór zastępcy mocno mnie zaskoczył, ale też i super szansa dla tego muzyka.
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush rok temu

BLITZKRIEG IN TEXAS - LIVE 2005 - winyle dostępne w trzech wersjach - czarnym, clear (przezroczystym) oraz w KOLORZE NIESPODZIANCE, o którym powiemy tylko, że będzie on mixem barw z okładki!🤘😎
Premiera - 29.04.2022

Obrazek

źródło: https://pl-pl.facebook.com/vaderstore/

https://vader-store.com/pl/c/BLITZKRIEG-IN-TEXAS/54
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Niezła staroć. Swoją drogą muszę to posłuchać, jestem ciekaw.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Sothis doczeka się wznowienia.
Czarny/czerwony winyl dostępny w liczbie 200 sztuk‼
Digipack 2CD dostępny w liczbie 666 sztuk‼
Pre-order startuje 7 maja 2022, premiera 30 maja 2022
Obrazek
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vexatus rok temu

Szajtan pisze:
rok temu
Sothis doczeka się wznowienia.
Jeden z moich ulubionych materiałów od Vader. Pewnie przytulę placka... ;)
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Na drugim CD ma być koncert z Jarocina, który to rok? 1994? To gdzieś było dostępne?
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush rok temu

Ostatni raz w 2012 EVIL 041CD, ale nigdy jako samodzielne wydanie.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

To chyba się skuszę. Ma gdzieś spis utworów z tego Jarocina?
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush rok temu

Obrazek
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Czyli taki mały koncercik... Chyba odpuszczę zatem. Sothis mam na jakimś starym - chyba hiszpańskim - wydaniu.
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush rok temu

Ja jutro zamawiam digipack 666 sztuk limit 8-)
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush rok temu

Będzie jeszcze limit 200 sztuk od Nuclear Blast.

https://www.nuclearblast.de/vader-sothi ... 5JC1I_GLq0
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Sothis i Reign Forever World, najlepsze epki Vadera. Przy czym Sothis kvlt eternal, ma niepowtarzalny klimat, którego już nie powtórzyli. Dużo robią te instrumentalne interludia i dziwne dźwięki. No i pszny cover Sabbath na zakończenie.
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush rok temu

Cały koncert Vadera z Mystic Festival 2022.

Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex rok temu

@Zsamot był, widział wszystko niedługo będzie pewnie sporo relacji, nie tylko z tego występu. Pytanie, czy był też @Hajasz , wtedy to dopiero byłoby dyskutowanie :D
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Już pisałem w wątku o Mystic Festiwal- ale się powtórzę - to był naprawdę udany występ Vadera. Powtórzę się, od paru lat są naprawdę na zwyżkowej formie. Wszystko jakoś naturalniej, bez zbędnych pompatyzmów. Zmiana na perkusji o tyle zauważalna, że obecny pałker naprawdę mocno się stara, że znalazł się tam przez geograficzne koneksje.
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush rok temu

Obrazek

VADERMANIAX !!! Zapraszamy na serię koncertów zamykających letni sezon w Polsce w sierpniu! Zagramy wspólnie z Kolegami z HUNTER, HATEOFFICIAL oraz Thy Disease. Koncerty zorganizowane przy współpracy między Massive Music (Official site) i Creative Music zagramy w Poznaniu (25.08- Skwer Play), Chorzowie (26.08-Leśniczówka Open Air) oraz w Warszawie (28.08 - Letnia Scena Progresji). ZAPRASZAMY \m/
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush rok temu

Obrazek
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Będą grać całe Revelations? I zacne towarzystwo mistrzów judenalia core, Hunter.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Objawieniom stuknęły 2 dyszki. Zastanowie się nad wycieczką, a tobie kolego pomyliły się plakaty, trasę z Hunterem odwołano.
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind rok temu

Nie wybieram się, ale Insidius jako support pasuje znacznie bardziej niż Mentor i Dopelord. Miałem okazję widzieć ich dwa albo trzy lata temu na żywo i pamiętam, że mocno dawali takim masywnym death metalem, do którego jednak raczej się nie wraca w domu, niemniej - warto sobie zobaczyć, bo jako rozgrzewka na pewno zrobią dobrą robotę.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze:
rok temu
polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. Naczelny dzban Rzeczpospolitej.

Vexatus rok temu

Jeden z moich ulubionych albumów Vader. :) Vexiu i None narysują się 8.12 w Toruniu...
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Juz chciałem wybrać Toruń, a tu znowu niepijący Vexio się zapowiada...
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush rok temu

Update
Obrazek
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush 11 mies. temu

Nowy wywiad z Peterem dla Televizorni:

Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 11 mies. temu

Peter jak zawsze, nawet jak sztampowe pytania- hiper miło, normalnie. Dla mnie przejął sztafetę swoistego "ojca" polskiego metalu po Romku. To jest ten poziom, gdzie się gęba uśmiecha, ja mówi o banałach, które się kocha i - ja np. - wierzę. W pasję itp.
Awatar użytkownika
Wyrocznia
Master Of Puppets

Wyrocznia 11 mies. temu

Zsamot pisze:
11 mies. temu
Peter jak zawsze, nawet jak sztampowe pytania- hiper miło, normalnie. Dla mnie przejął sztafetę swoistego "ojca" polskiego metalu po Romku. To jest ten poziom, gdzie się gęba uśmiecha, ja mówi o banałach, które się kocha i - ja np. - wierzę. W pasję itp.
Akurat pasja u petera musi być jeżeli są w stanie zagrać tyle koncertów w ciągu roku na takim poziomie. Jak się gra taką muzykę to trzeba ją naprawdę czuć. Teraz gdy nie ma już Romana rzeczywiście stał się takim „ojcem”. Bo raczej nie nergal xD
deathwhore
Tormentor

deathwhore 11 mies. temu

Z całym szacunkiem do Kostrzewskiego, ale wywiady z nim to często było przedzieranie się przez dość egzotyczne procesy myślowe, ujmujac to ze wspomnianym wcześniej szacunkiem.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Wyrocznia
Master Of Puppets

Wyrocznia 11 mies. temu

deathwhore pisze:
11 mies. temu
Z całym szacunkiem do Kostrzewskiego, ale wywiady z nim to często było przedzieranie się przez dość egzotyczne procesy myślowe, ujmujac to ze wspomnianym wcześniej szacunkiem.
Szczerze mi się całkiem przyjemnie z nimi zapoznawało.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 11 mies. temu

deathwhore pisze:
11 mies. temu
Tak. To były takie strumienie świadomości. ;-)
Jedyne w swoim rodzaju.
Elementw
Master Of Puppets

Elementw 11 mies. temu

Tak BYŁO.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 11 mies. temu

Ależ mnie wzięło na koncerty z lat '95-98. Masakra dźwięk, ale uczucia i sentyment biją wszystko. Tego żadne 4K nie zastąpi.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 11 mies. temu

Zsamot pisze:
11 mies. temu
Ależ mnie wzięło na koncerty z lat '95-98. Masakra dźwięk, ale uczucia i sentyment biją wszystko. Tego żadne 4K nie zastąpi.
Do dziś Vader jest maszyną koncertową. Szacun dla generała, że po tylu latach na scenie, jednak nie jest zblazowanym dziadem, odbębniającym swoje numery. Widać, że chłop tym żyje. No i na płytach nadal potrafi zaskoczyć, jak świetnym WttMR. Poza dość miałkim Empire, to każda płyta ma kilka szlagów na japę. Nawet to niby rutyniarskie Necropolis.

Wróć do „Death Metal”