Tak mnie naszło żeby sobie posłuchać na wieczór, więc przy okazji skrobnę kilka słów.
Może zachęcę Was do zespołu sformułowaniem, że w sumie to nic specjalnego, byli, są i będą lepsi od nich. Ale jednak jakoś mimo wszystko lubię gości. Pogrywali sobie taką jakże typową dla swoich czasów, w swoich rejonach odmianę death metalu. Takiego holenderskiego, bo byli z Holandii.
Generalnie jak usłyszałem jeden numer kiedyś na składaku z Cyber to byłem zachwycony i byłem pewien, że muszę to mieć. Gitary świetnie brzmiały - takie nisko sunące przy samej ziemi, podbite bardzo wyraźnym, mocno wysuniętym basem. Do tego potężny growl i nieśpieszne tempa.
Szukałem płyty, ale wtedy nie umiałem znaleźć, a i było poza moim zasięgiem finansowym.
W końcu Xtreem Music wydało reedycję, więc w miarę pilnie nabyłem. Nie wiem czy to remaster spowodował, czy też moje wspomnienie ze składaka robiło swoje, bo Dissect tam się wybijało, a na tej płycie, którą mam już to tak nie masakruje. Może sobie porównam jedno i drugie.
Generalnie cały album wygląda tak jak napisałem powyżej i nic tam nie zaskakuje, całą płytę odbywa się bardzo solidny walec, który ja w dalszym ciągu wolę np. od Gorefest, który notabene lubię dość mocno również. Pewnie raczej też prędzej włączę Dissect niż Morgoth.
Ot, takie zdolne przeciętniaki. Na tym wznowieniu Xtreem są też wciśnięte bonusy pod postacią wszystkich pozostałych demówek. Brzmią bardziej surowo i chyba naprawdę są fajne, może nawet fajniejsze, ale jest jeden problem - instytucja bonusa mnie wkurwia i z reguły wyłączam wszystko po programie podstawowym.
Skład:
Vincent Scheerman - Guitars, Vocals (1990-1997, 2012-?) ex-Ejaculate, ex-Xenomorph, ex-Sexorcist, ex-Esteban
Tim Roeper - Bass (2012-?) Dauthuz, Eternal Solstice, ex-Funeral Whore
Ed van Wijngaarden - Drums (2012-?) ex-Eternal Nightmare, ex-Carthago, ex-Montany
C.W. Zwart - Guitars (2012-?) ex-Compos Mentis, ex-Xenomorph
▼ Byli muzycy
Ciro Palma - Drums (?-1997) ex-The Saturnine, ex-Within Temptation, ex-Xenomorph
Cees Casteleyn - Guitars (?-1997)
Jan van Velde - Bass (1990-1991)
Edwin de Waard - Drums (1990-1993)
Ruud Dop - Drums (1990)
Corné van Duinen - Guitars (1990-1991)
Edwin Roor - Bass (1991-1992) ex-Condolence, ex-Eternal Solstice
Philip Nugteren - Guitars (1991-1993) Warmaster, ex-Xerpentor, ex-Eternal Solstice, ex-Rouwen
Ricardo Etman - Bass (1992-1997)
Cees Casteleyn - Guitars (?-1997)
Jan van Velde - Bass (1990-1991)
Edwin de Waard - Drums (1990-1993)
Ruud Dop - Drums (1990)
Corné van Duinen - Guitars (1990-1991)
Edwin Roor - Bass (1991-1992) ex-Condolence, ex-Eternal Solstice
Philip Nugteren - Guitars (1991-1993) Warmaster, ex-Xerpentor, ex-Eternal Solstice, ex-Rouwen
Ricardo Etman - Bass (1992-1997)
1991 - Demo 1 [demo]
1992 - Presage to the Eternity [demo]
1993 - Swallow Swouming Mass
1997 - Fragments [demo]
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Dissect/12763