Australijski Grave Upheaval obrósł wśród ekipy BL3.0 sporym kultem, a tematu nie ma, co za hipokryzja. Postanowiłem zmierzyć się z tym kultem z racji długiego weekendu. Ekipa powstała w 2008 roku, a dwa lata później debiutuje podobno masakrycznym demosem. Co ciekawe owe demo, choć jeszcze nie słyszałem, ma tytuły utworów, co w późniejszym etapie rozwoju zespołu już się nie pojawi. Zanim zespół wyda debiutancki album, w świat pójdą jeszcze dwa splity. Muzyka Grave Upheaval to ciężki, mroczny i ponury death metal toczący się w wolnych lub średnich tempach z okazjonalnym nakurwem.
U mnie na tapetę poszło ostatnie wydawnictwo, czyli drugi album z tego roku i powiem, że wynudziłem się kurewsko przez tę godzinę. Powinno mi się to podobać, bo jednak decior to klasowy, ale jednak na tej płycie jest sporo fragmentów tzw. męczenia buły i jako całość to po prostu tylko dobry album, który można posłuchać od święta. Aby nie było, że jest lekko, wziąłem na przesłuchanie debiutancki album, no i kurwa zebrał srogi szlag w ryja.
Niby nic się nie zmieniło na drugiej płycie względem debiutu, ale jednak na pierwszym Untitled wszystko jest idealnie poukładane i skomponowane.
To co tu wyprawia bas to cudo, a poziom smoły i ciężaru o tonę większy, niż na nowym albumie. Te 40 min zleciało w iście ekspresowym tempie i nawet sam już nie wiem, ile razy słuchałem tego debiutu, bo tak mi podszedł, prawie jak czarny kabel marki Haribo. Jestem ciekaw, jak to gra na demo, które już siedzi w iPodzie i czeka na jutrzejszy seans. Pozwoliłem sobie także sprawdzić ten ciekawie brzmiący Tribute To CMI, na którym bohaterowie tematu odegrali kawałek Brighter Death Now i nie dali dupy. Ciekawe wykonanie i chyba bardziej słuchalne, niż w oryginale. Na zakończenie info takie, że Grave Upheaval znalazł swój styl w postaci mrocznego death metalu, tylko to bardzo wąskie ramy są i łatwo się w tym pogubić, co niestety wydarzyło się na drugiej płycie.
Skreślać ich nie skreślam, bo jednak debiut mocno rozkurwił kilka murów, a być może drugi album to tylko wypadek przy pracy.
Dyskografia:
2010 - Grave Upheaval [demo]
2011 - Grave Upheaval / Encoffination [split]
2012 - Grave Upheaval / Manticore [split]
2013 - Untitled
2016 - Ancient Meat Revived - A Tribute to Cold Meat Industry [split]
2018 - Untitled
Skład:
Drums Impetuous Ritual, Portal, ex-Internecine Excoriation
Guitars, Bass, Vocals Temple Nightside
▼ Byli muzycy
Corpse Romancer (R.I.P.) - Guitars
▼ Muzycy koncertowi
Guitars (2013-present) Impetuous Ritual, ex-Aethyrvorous
Guitars (?-2013) Impetuous Ritual, Portal, ex-Internecine Excoriation, ex-Limb from Limb
Guitars (?-2013) Impetuous Ritual, Portal, ex-Internecine Excoriation, ex-Limb from Limb
BC: https://graveupheaval.bandcamp.com/music