Gdzie tam hipsteriada i post-metal w muzyce Portal i DSO?Kozioł pisze: ↑3 lata temuBardzo ładny post Jogi nam kiedyś napisal. viewtopic.php?p=8162#p8162 Jedyny fragmencik nad którym bym polemizował:
Przede wszystkim Portal I D-S-O. Bo ich bym obwiniał za stworzenie XXIw trendów śmierci i czerni - Post BM/DM (hipsetrskiej extremy )Jak by nie było uważam, że gruzownicy pokroju Cruciamentum odnoszą sukcesy (a nawet i Funebrarum gra trasy m.in.) dzięki takiemu Teitanblood właśnie, który dokonał czegoś niemożliwego i trafił ze ścianą sypiących się ruin ideałów do szerokiego grona słuchaczy, oferując muzę bardzo przemyślaną, nieszablonową i dopracowaną od strony technicznej. Kto był na nich gotowy ten usłyszał, a do reszty może i dobrze, że z opóźnieniem, ale też dotrze.
Teitan-B, D-Congregation, N-Christos itp to już pokłosie, dzieci, scena powstała w wyniku działalności dwóch powyższych.
DSO, Abigor, Portal to najlepsze przykłady awangardowego black metalu, a nie jakieś post bm... Zresztą DSO to też jeden z pierwszych zespołów religijnego black metalu.
Pokłosie do pewnego stopnia. Są nawet pewne podobieństwa pomiędzy Teitanblood i Necros Christos, ale Dead Congregation to zupełnie, co innego.
Według mnie nie.
Myślę, że DSO, Abigor, Gorguts mają większy wpływ na inne zespoły, ale zakwestionowałbym to, czy faktycznie posiadają dużą rzeszę fanów. Ludzie z reguły wolą coś prostszego, także do większości bardziej przemawia jakiś przeciętny amerykański ''raw black metal'' niż kakofonia i ściana dźwięku. Ja tam bardzo lubię takie awangardowe granie. Portal także.